Mer enn 60 barn er drept av israelske angrep på Gaza. Nå søker livredde familier tilflukt på FN-skoler.

Tirsdag fortsatte dødstallene å øke i konflikten mellom Israel og Hamas. Omtrent en fjerdedel av de drepte er barn.

Riyad Eshkuntana kysser datteren Suzys (6) hånd på et sykehus i Gaza søndag. Datteren ble reddet ut fra familiens ødelagte hjem etter syv timer under massene. Hennes mor og fire søsken ble drept.

Israel har intensivert angrepene på Gaza de siste dagene, og de sivile dødstallene fortsetter å øke. Samtidig fortsetter Hamas å sende raketter mot israelske byer og tettsteder.

Mer enn 200 personer er drept etter at konflikten blusset opp igjen 10. mai:

  • 212 personer er drept på Gaza-stripen. Blant dem skal det være 61 barn.
  • 12 personer er drept på israelsk side. Blant dem skal det være ett barn.

Flere barn drept i hjemmene sine

11 av barna som er drept på palestinsk side, deltok i Flyktningehjelpens program for å hjelpe barn med traumer.

De var mellom 5 og 15 år, og flere av dem ble drept i sine egne hjem.

Blant disse var blant annet søstrene Rula (5), Yara (9) og Hala (12) Mohammad al-Kawlak. De tre ble drept etter angrep sentralt i Gaza søndag.

Niåringen Yara Mohammad al-Kawlak er en av de 61 barna som er døde etter at konflikten mellom Israel og Palestina har blusset opp igjen.

Flere av jentenes slektninger ble drept samtidig, i tillegg til tre andre barn i nabolaget.

Et annet offer er 15-åringen Lina Iyad Sharir.

Hun ble drept hjemme i nabolaget Al Manara for en uke siden. Hennes to år gamle søster Mina fikk tredjegrads forbrenninger. Tilstanden beskrives som kritisk.

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, oppfordrer Israel til å stoppe bombingen og sier at barn må beskyttes.

– Vi er knust over å høre at åtte barn vi hjalp til med traumer ble bombardert mens de var hjemme og trodde de var trygge. De er nå borte, drept med familiene sine, begravet med drømmene og marerittene som hjemsøkte dem. Vi oppfordrer Israel til å stoppe denne galskapen: Barn må beskyttes, sier han i en pressemelding.

Røyk og flammer etter et angrep på en bygning i Gaza by tirsdag 18. mai.

Diplomater jobber for våpenhvile

Samtidig jobbes det på flere fronter for å få på plass en våpenhvile.

Ifølge NTB melder den israelske kringkasteren N12 tirsdag kveld at Hamas er med på en våpenhvile fra torsdag klokken 6. Israel skal ikke ha svart.

Samtidig avholder FNs sikkerhetsråd sitt fjerde møte på litt over en uke.

De tidligere møtene har vært uten resultater, etter at USA som eneste medlem har motsatt seg en resolusjon om våpenhvile fremsatt av Norge, Kina og Tunisia.

Les også

Gazas eneste korona-lab slått ut av israelsk angrep

I tillegg har EU hasteinnkalt utenriksministre til et møte i Brussel om konflikten. Frankrikes president Emmanuel Macron møter Egypts president Abdel Fattah el-Sisi og Jordans kong Abdullah i et forsøk på å få på plass en våpenhvile.

– En fullskala krig

Matthias Schmale, som leder arbeidet til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), sier at de sivile er «livredde».

– I et par dager nå har dette føltes som en fullskala krig, sier han til BBC.

Ifølge Schmale har rundt 48.000 mennesker søkt ly på UNWRAs 58 skoler på Gazastripen, i håp om at israelske myndigheter ikke skal angripe FN-bygninger. Til den britiske kanalen sier han at minst 8000 mennesker har mistet hjemmet sitt.

Familier har søkt tilflukt på en FN-skole i Rafah på Gazastripen.

Israelske tjenestemenn sier angrepenes hensikt er å ødelegge Hamas’ evne til å skyte raketter, samt det underjordiske nettverket av tunneler som brukes for å flytte mennesker og utstyr til og fra Gazastripen. De anklager Hamas for å bruke sivilbefolkningen som menneskelig skjold.

På den andre siden beskyldes Israel for å bruke uforholdsmessig harde midler i sin kamp mot Hamas.

Titusenvis vil få traumer

Tirsdag ble to gjestearbeidere fra Thailand drept i et rakettangrep mot Israel, skriver den israelske avisen Haaretz. En person skal være alvorlig skadet, og fem personer fikk moderate skader.

3300 raketter skal være avfyrt fra Gazastripen mot Israel de siste åtte dagene, skriver The New York Times. Luftforsvarssystemet Iron Dome har stanset en stor andel av rakettene.

Innbyggere i den israelske byen Ashdod søkte tilflukt i et trappehus da de ble varslet om et forestående rakettangrep tirsdag.

Det er ventet at titusenvis av israelere vil få traumer som følge av Hamas’ rakettskyting, ifølge en rapport fra israelske myndigheter.

Aftenposten skrev søndag om hvordan det piper fra mobiltelefonene mange israelske innbyggere hver gang Hamas’ sender egne raketter mot Israel.

En app som varsler om når og hvor raketter er i ferd med å treffe, kan bety forskjellen mellom liv og død for landets 9 millioner innbyggere.