Norge

Passasjerene var strandet i tre timer på Dovrebanen: – Folk er frustrerte og iskalde

Et tog på vei fra Trondheim til Oslo ble stående stille i over tre timer søndag mens passasjerene frøs. – Folk er frustrerte og iskalde, noen har tatt frem sovepose, forteller en passasjer.

Etter drøyt tre timer i mørke og kulde ble passasjerene bedt om å forlate toget ved 21-tiden Foto: Miriam Knapstad

  • Kari Mette Hole
    Journalist

SJ Norges tog på Dovrebanen gikk fra Trondheim 13.19 og skulle vært i Oslo 20.04, men ble stående i sporet mellom Ringebu og Hunderfossen. Passasjerene ble sittende i over tre og en halv time uten varme og lys i det strømløse togsettet før de fikk tilbud om å evakuere. Temperaturen i området var ca. 13 minusgrader.

I tillegg til mangel på lys og varme, ble togets toaletter snart overfylt. Ifølge Aftenpostens medarbeider Miriam Knapstad, som var passasjer på toget, ble det etter hvert svært dårlig stemning om bord.

– Vi får ingen informasjon og det er komplett mørkt her. Folk er frustrerte og iskalde, noen har tatt frem sovepose for å varme seg, sa hun til Aftenposten klokken 2030.

Først en drøy halvtime senere, ved 21-tiden, fikk passasjerene beskjed om å gå av toget. De ble da flyttet over til et tog i påvente av busstransport videre.

Etter cirka tre og en halv time i mørket ble passasjerene evakuret over et nytt togsett. Foto: Miriam Knapstad

SJ: Norsk vinter kan ha noen utfordringer

Det er SJ Norge som driver Dovrebanen. Driftsdirektør i SJ Norge, Tove Flobergseter, sier det har vært en teknisk feil som de pr. nå ikke vet hva skyldes.

Grunnen til at toget ble stående i flere timer, var fordi det ble gjort et mislykket forsøk på å få dratt toget ved hjelp av et annet tog. Passasjerene er nå hentet ut og blir fraktet til Lillehammer der de får buss eller tog videre, opplyser hun.

– Hva har du å si til passasjerene som ble sittende inne i et mørkt og iskaldt tog i flere timer?

– Det sier seg selv at et tog uten strøm og det er 15 minus der, det kan ganske fort bli ganske kaldt, ja, sier Flobergseter.

– Tekniske problemer i norsk vinter kan ha noen utfordringer. Det er ikke en ønskelig situasjon for oss eller kundene. Vi skulle gjerne vært det foruten, sier hun.

Dovrebanen er stengt inntil videre i påvente av et redningstog som skal flytte toget.

Svenske SJ tok over driften av Dovrebanen 8. juni i fjor. Avtalen varer ut 2030.

Les også

  1. SJ vant konkurranse om å kjøre jernbane - Vy tapte igjen

  2. Svensk tog-app gjorde Kongsvinger til King Wings

Les mer om

  1. Tog