I dag kan det bli «verdensrekord»

I VM 2005 vant Ungarn 57-9 over Australia. «Verdensrekord» i damehåndball. I dag har Norge en gyllen mulighet til å slå rekorden.

Heidi Løke & Co kjørte etter hvert over Tunisia under gårsdagens VM-kamp.
  • Arne Hole

Norge-Tunisia 36-25

Stabæk mot Snarøya i fotball ville ikke ha blitt noe pent syn. Det blir ikke dagens VM-kamp i håndball mot Chile heller. I alle fall ikke for dem som tar avstand fra «rått parti», som det het på løkka i gamle dager.

Chile har aldri vært med i VM tidligere, og når de dukker opp på TV-skjermen klokken 12.15 i formiddag skjønner du hvorfor.

De er på nybegynnerkurs.

Norges rekord i VM-sammenheng kom i 2001 og 2005. Da slo håndballjentene Uruguay 48-11 og Australia 47-10.

Men tror du norske trenere og spillere tenker rekord?

Nei, det handler selvfølgelig om de berømte «arbeidsoppgavene»¿

Treningsdag.

Camilla Herrem har scoret 12 mål på de to første kampene. I dag kan det bli 12 på én kamp.

–Det hadde vært gøy om det ble en del kontringer, men jeg er ikke så opptatt av rekorder. Om det blir over 50 mål eller ikke, bryr jeg meg ikke så mye om. Eller – hvis vi ligger an til 50, så skal vi jo prøve på det. Men det handler først og fremst om å få til vårt eget spill, sier Camilla Herrem, som er norsk toppscorer etter to kamper – og det med en uttelling på 86 prosent.

–Det viktigste mot Chile blir å spille en god forsvarskamp, sier angrepsraketten.

Mulighetene for å lykkes med det er absolutt til stede. De chilenske spillerne har en snitthøyde på 1,66 – de norske 1,78. Men de som står i den norske midtblokken er enda litt høyere.

Ikke fornøyd.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson var ikke fornøyd selv om det ble 11-målsseier over Tunisia i går – ni mer enn i forrige VM. Det kan Chile komme til å få unngjelde for – selv om det ikke er noe mål i seg selv.

–Vi var ikke i samme kampmodus mot Tunisia som mot Japan. Det er mye å rette på, og kampen mot Chile må vi ta som trening for å få opp fart og samspill, formaner islendingen.

–En landskamprekord betyr ingen ting?

–Nei, det er jeg ikke opptatt av i det hele tatt. Vi skal sette opp noen temaer på treningen, og så skal vi prøve å gjennomføre dem, lyder det nøkternt fra Hergeirsson.

Ujevnt mesterskap.

Men det kan fort bli en «verdensrekord» uten at Hergeirsson legger opp til. At Norge ønsker å skjerpe forsvarskampen, lyder ikke bra for små og uskolerte chilenere.

–Det var mye rart i forsvar mot Tunisia. Det må vi rette på, sier Camilla Herrem, som kan komme til å få en friidrettsøkt av de sjeldne når kontringspasningene kommer.

Etter at dame-VM ble utvidet til 24 lag i 1997, har det blitt mye førjulsslakt på parketten. I år er det Australia, Thailand og Chile som får gjennomgå.

–Håndballen vil ikke utvikles uten at vi får med flere verdensdeler, sa Marit Breivik til Aftenposten før VM begynte.

Hun gleder seg over at Brasil har kommet opp på et så godt nivå.

For andre står det mer stille. Australia blir slaktoffer hver gang. Chile denne gangen.

Men alt er kanskje morsommere enn VM-kampen mellom Sverige og Romania i 1957?

Sverige vant 2-1.