Statsborger-avklaring<br/> først om noen dager

Norske myndigheter sjekker statsborgerskapet til 24-åringen som er siktet for å drept en sju år gammel jente i Islamabad.

Utenriksdepartementet har bedt den norske ambassaden i Pakistan om å prioritere å få avklart om 24-åringen som er siktet for voldtekt og drap på en sju år gammel jente i Islamabad er norsk eller pakistansk statsborger.

— På grunn av at det er helg og i tillegg sørgedager som følge av attentatet på Benazir Bhutto, vil vi neppe få dette avklart før om noen dager, sier pressevakt Bjørn Svenungsen i UD til Aftenposten.no.

Uklart

Mannen har fått norsk bistand som følge av at vedkommende skal være norsk statsborger. Hvis det nå viser seg at han har skaffet seg pakistansk pass på legal måte, kan den norske støtten opphøre.

UD vil ikke kommentere situasjonen for 24-åringen spesielt, men UDs pressetalsmann sier på prinsipielt grunnlag at vilkåret for å få norsk bistand er at man er norsk statsborger.

— Å kommentere 24-åringens situasjon før hans statsborgerskap er helt avklart av UD, vil være spekulativt, mener Svenungsen. Den norske støtten til advokathjelp vil derfor fortsette inntil det eventuelt skulle vise seg at mannen ikke er norsk statsborger lenger.

— Ved speiselle omstendigheter kan vedkommende få støtte selv om vedkommende ikke er norsk statsborger, sier Svenungsen.

Pakistansk pass

24-åringen ble pågrepet av pakistansk politi på flyplassen i Islamabad 1. juledag. Han kom da tilbake fra en pilgrimstur til Mekka i Saudi-Arabia. 24-åringen hevder selv han er norsk statsborger, men at han reiste til Mekka på pakistansk pass.

Dobbelt statsborgerskap er ikke tillatt i Norge. Norske myndigheter undersøker derfor nå hvordan 24-åringen fikk tak i et pakistansk pass. For å få pass av pakistanske myndigheter må man ha pakistansk statsborgerskap. Den norske statsborgerloven er krystallklar: "Den som erverver annet statsborgerskap etter søknad eller uttrykkelig samtykke, taper sitt norske statsborgerskap."

Hvis 24-åringen har kjøpt et falskt pass i en bakgate i Islamabad, stiller det seg imidlertid annerledes. Da kan han straffes for kjøpet, men han mister ikke sitt norske statsborgerskap.

I politiavhør og i

Les også

- Jeg hjalp foreldrene å lete

har 24-åringen tilstått voldtekten og drapet på den lille pakistanske jenta.

Da advokat Abid Q. Raja snakket med ham i går, trakk han tilståelsen. Det samme gjorde han da han ble fremstilt for varetektsfengsling.

Ifølge Raja sa den 24 år gamle norskpakistaneren følgende:

"Jeg har tilstått fordi politiet har slått meg og bedt meg tilstå. Jeg har ikke tilstått fordi jeg har gjort det."

Merker etter vold

Da Aftenposten.no

i Islamabad tidligere i julen, erkjente han at han hadde begått drapet. Han hadde da synlige skader på den ene armen. Raja sier han også har skader på det ene øret.

— Han sier at politiet har banket ham helseløs, og at han tilsto fordi de slo ham. Han har merker etter slag på armer, bein og på ryggen. Den julingen fikk han på tirsdag, og skadene er fortsatt synlige, sier Raja til Aftenposten.no.

- Hvordan forklarer han at han også innrømmet drapet overfor Aftenposten.no?

— Det kjenner jeg ikke til. Men jeg registrerer at han forteller en annen versjon når han blir konfrontert på et annet vis. Både fysisk og psykisk er han underlagt det pakistanske politiets kontroll, sier Raja, som er oppnevnt som forsvarer for 24-åringen av Oslo tingrett etter ønske fra familien.

Raja har skaffet 24-åringen en pakistansk advokat som skal forsvare ham i Pakistan.

24-åringen har i dag trukket tilståelsen han har kommet med overfor pakistansk politi. Han hevder han er blitt slått til å tilstå.