Svensker utfordrer norsk spillmonopol

En svensk aktør tar opp kampen mot det norske automatmonopolet. Flere tusen automater skal utplasseres. Lotteritilsynet truer med å anmelde kiosker og kafeer som gir dem plass.

Her går politiet til aksjon i den svenske byen Örebro. To spilleautomater fra Jensigame ble beslaglagt fra en forretning i byen. Innehaveren trodde automatene var lovlige, ifølge den svenske avisen na.se.
  • Einar Welle

– Monopolet vil falle. Det er jeg skråsikker på, sier Jens Göransson.

Hans selskap Jensigame – med base i Tsjekkia – starter i løpet av et par uker utrullingen av de første av i alt 4000 automater i Norge.

Han har server i Praha og terminalene koblet opp mot Internett og mener norske myndigheter ikke kan stoppe selskapet.

– Dette er akkurat som å spille fra en hjemme-PC på et nettsted med server i utlandet. EU-regelverket, som Norge har akseptert gjennom EØS-avtalen, kan ikke stoppe slik virksomhet, hevder Göransson.

– Vi tar gjerne en rettsrunde på dette. Den kommer vi nemlig til å vinne, sier Göransson.

Forberedt

I korridorene til Lotteritilsynet i Førde vurderer de nå hvilke mottrekk det tsjekkiske selskapet skal møtes med. Tilsynet ser svært alvorlig på planene, men har foreløpig ikke gjort en juridisk konklusjon. Kommunikasjonssjef Rune Timberlid mener likevel at mye tyder på at utplasseringen av disse automatene vil være i strid med norsk lov.

– Det er lov å prøve seg, men vi ønsker ingen aktører inn bakveien, understreker Timberlid.

Det er ikke ulovlig å benytte seg av nettbaserte gamblingtjenester.

Lotterimyndighetene mener imidlertid at virksomheten til Jensigame rammes av forbudet mot å formidle spill som ikke har konsesjon i Norge.

– Derfor kommer vi til å konsentrere oss om steder som tar inn disse automatene, som kiosker, puber, kafeer og bensinstasjoner.

– De risikerer å bli politianmeldt, opplyser Timberlid.

Møtt med reaksjoner i Sverige

Det tsjekkiske selskapets satsing i Norge kommer etter et tilsvarende fremstøt i Sverige.

Der ble de møtt med reaksjoner fra den svenske Lotteriinspektionen og med politibeslag av automater – blant annet i Sundsvall, Örebro og Malmö.

  • En tingrettsdom i Värmland ga Jensigame medhold, og automatene kom på plass igjen.
  • En lagmannsrett i Jönköping fastslo i november i fjor at det er ulovlig å legge til rette for spilleautomater som er oppkoblet mot en server i utlandet.
    – Avgjørende er hvor virksomheten bedrives, ikke hvor det tekniske utstyret er plassert. I det aktuelle tilfellet står terminalene oppstilt i Sverige. Derfor må spillet klassifiseres som svensk, slo retten fast.

Svensk politi har beslaglagt hundrevis av det de mener er illegale automater, men nye dukker raskt opp igjen. Politiet i Sverige har derfor gjort følgende konklusjon: Disse automatene skaper enorme inntekter.

Automatene som Jensigame vil utplassere i Norge, skal være langt mer aggressive enn dem som Norsk Tipping har. Ifølge Jens Göransson gir automatene spillerne mulighet til å satse høyt og vinne stort. Både kontanter og betalingskort kan brukes. Klarer de å utplassere 3000 automater, regner Göransson med at det vil gi en omsetning på rundt 500 millioner kroner.

– Vi har registrert strømningene, blant annet i Sverige, så dette hadde vi egentlig ventet på, sier kommunikasjonssjef Magne Vikøren i Norsk Tipping.

Allerede i Norge

Han forteller at de har fått kjennskap til at tippekommisjonærer er blitt tilbudt andre automatløsninger. De første Jensigame-automatene skal allerede være kommet til Norge – i noen få puber i Oslo-området. Hvorvidt de er tilkoblet serveren i Tsjekkia, er uklart.

– Virksomheten høres tvilsom ut. Jeg regner med at Lotteritilsynet kommer til å ta tak i dette. Skulle det vise seg å være lovlig, så får vi se hvordan det påvirker oss. Men det er foreløpig et hypotetisk spørsmål, sier Vikøren.

Frykter ny bølge

Automatplanene til Jensigame blir møtt med vantro av organisasjonen Pårørende til Spilleavhengige. – Dette må stoppes, sier Lill-Tove Bergmo. – På sikt vil dette skape flere spilleavhengige.

Hun tror det tsjekkiske selskapet er fristet av pengene som nordmenn brukte på de gamle spilleautomatene, som forsvant i 2007. På slutten av 1990-tallet og på begynnelsen av dette tiåret var disse automatene hovedårsaken til at spilleproblemene vokste i Norge.

– Men jeg håper og tror at kiosker, kafeer og puber nekter å ta dem inn, sier hun.

Leder for Hjelpelinjen for spilleavhengige, Trond Aspeland, er redd for en ny bølge.

– Vi vil vente til de første henvendelsene før vi sier noe om dramatikken, sier Aspeland.