Sier advarselen er fra PST

Mannen som fredag advarte mot terrorangrep på norsk jord under en muslimsk demonstrasjon, sier han har hentet advarselen fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Kvinner gikk fremst i demonstrasjonstoget gjennom Oslos gater i går. De demonstrerte mot det de mener er hets mot muslimer i Norge.

I går demonstrerte muslimer igjen i Oslos gater, denne gang mot det de opplever som muslimhets i det norske samfunnet. Fred og respekt var slagord i en markering som minnet lite om stormønstringen fredag ettermiddag, der Mohyeldeen Mohammad i en appell advarte mot angrep på norsk jord.

– Det norske folk våkner kanskje ikke før det kommer et 11. september eller en 7. juli. Dette er ikke en trussel. Det er en advarsel, sa Mohammad fredag til de 3000 fremmøtte med henvisning til terrorangrepene i New York og London. Han sa også at utenlandske soldater må ut av alle muslimske land. Norge har styrker i Afghanistan, en militær innsats Mohammad betegner som et korstog mot islam.

De 200–300 demonstrantene som marsjerte i Oslo i går, tok avstand fra uttalelsen.

– Vi tar avstand fra advarsler mot terror. Vi ønsker ikke å advare. Vi ønsker bare å si at nok er nok, sa Fatima Khalil, en av arrangørene av lørdagens demonstrasjon.

Høyere risiko

Men Mohyeldeen Mohammad angrer ikke det han sa.

– Her er det valgt ut to ord fra hele appellen, og det blir brukt som overskrifter. Det er tatt ut av sin sammenheng, sier Mohammad.

– Men du står ved advarselen?

– Ja, det var en advarsel. Det er Politiets sikkerhetstjeneste som skriver dette i sin trusselvurdering at de frykter terror på norsk jord, blant annet på grunn av det norske styrkebidrag til Afghanistan. I den siste trusselvurderingen så skriver de at risikoen er blitt høyere. Det er etterretningstjenesten selv som mener dette, sier Mohammad.

24-åringen fra Larvik er for tiden student i Saudi-Arabia.

– Mener du det øker risikoen for terrorangrep i Norge hvis mediene fortsetter å trykke karikaturer av profeten?

– Ifølge Norges etterretningstjenester så vil det bli høyere risiko. Hva jeg mener er irrelevant. Jeg jobber ikke for norsk etterretning.

I sin appell fredag tok han imidlertid sterk avstand fra krigføringen i Afghanistan.

– Det var en ny demonstrasjon i Oslo lørdag, der arrangøren sier de ikke støtter din uttalelse. Hva mener du om det?

– Det får være opp til dem. Disse uttalelsene ble hentet fra norsk etterretning. Ingen tvinger noen til å være enig eller uenig, sier Mohammad.

Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste sier PST ikke vil kommentere enkeltpersoners tolkning av PSTs trusselvurderinger.

Skaper redsel

I følge Norges etterretningstjenester så vil det bli høyere risiko. Hva jeg mener er irrelevant, sier Mohyeldeen Mohammad

Islamforsker Kari Vogt mener advarselen ødelegger for mange muslimer i Norge.

– Dette er nettopp blant de tingene som øker presset og gjør det vanskelig for muslimer generelt. Det skaper forargelse, sinne og gjør mange i Norge redd. Jeg har snakket med muslimer som er sinte og fortvilet over disse uttalelsene. Svært mange tar avstand fra dette, sier Vogt.

Hun understreker at norske muslimer ikke er en ensartet gruppe, og mener demonstrasjonen sist fredag var iscenesatt av personer som ville lage oppstyr. Islamsk råd støttet ikke demonstrasjonen.

– Agendaen til disse unge mennene er å skape blest om sine mer ekstreme synspunkter. Uttalelsene var ubehagelige og krenkende for vårt samfunn, et samfunn som taleren burde være en del av. Det er fullt mulig å diskutere disse tingene, men det er ikke lov å true med voldshandlinger, sier Vogt.

Første gang

Professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen sier han er overrasket over at så mange dukket opp på fredagens demonstrasjon når Islamsk Råd anbefalte folk å boikotte den.

– Det betyr ikke nødvendigvis at det er oppblomstring av radikal islam i Norge, men det er første gang de som står for mer radikale holdninger har vist seg offentlig, sier han.

– Hvilke konsekvenser får det?

– Det vil gjøre at noen av dem som er mest kritiske mot islam, får noen av sine oppfatninger bekreftet. Men jeg tror ikke det vil ha så store konsekvenser for muslimer. Det positive er at det kan gi det norske samfunnet et mer modent forhold til muslimer i Norge ved at det viser at de har mange ulike oppfatninger. Så hvis det kommer et radikalt utsagn, så representerer det meningen til en muslim, ikke meningen til 70000 norske muslimer, sier Vikøy.