Norge

Christian Tybring-Gjedde: - Det kan være at hun ikke følte seg sett eller hadde en form for sjalusi

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) gikk til angrep på politiske kommentatorer som har omtalt Messenger-samtalene som hans kone har hatt med Laila Bertheussen og andre Frp-kvinner.

I morges startet Ingvil Smines Tybring-Gjedde sin vitneforklaring i Oslo tingrett. Deretter gikk hennes ektemann, Christian Tybring-Gjedde, i vitneboksen.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Tybring-Gjedde startet ved 11.20-tiden sin vitneforklaring i Oslo tingrett i rettssaken mot Laila Bertheussen. Han og kona mottok et anonymt trusselbrev 5. februar 2019.

Tidligere onsdag forklarte kona Ingvild Smines Tybring-Gjedde seg. Hun sa hun etter hvert fattet mistanke til Bertheussen.

– Å være en del av denne saken er helt absurd. Min umiddelbare reaksjon var at jeg ikke ønsket å anmelde saken, sa Christian Tybring-Gjedde i sin frie forklaring.

Han fortalte at han i årevishar er blitt utsatt for det han omtaler som trusler, hets og hat, men ville ikke gi detaljer om dette da han frykter at pressen ville gi dem som sto bak ufortjent omtale.

I innledningen brukte han mye tid på å analysere hvordan han mener politiske kommentatorer i Norge har grafset i privatlivet til dem som deltok i den mye omtalte Messenger-chaten. Han avviste at samtalegruppen mellom hans ektefelle, Bertheussen og andre Frp-kvinner var et hemmelig og mektig nettverk.

– Det så litt Donald Duck-aktig ut

Aktor Frederik Ranke ville vite hvordan han så på brevet som dukket opp i postkassen utenfor familiens hus.

– Jeg tenkte det så litt underlig og Donald Duck-aktig ut, sa han.

Han la først ikke så mye vekt på truslene som sto i brevet.

– Jeg prøvde å leve et normalt liv og gjøre jobben min som stortingsrepresentant så godt som mulig, sa han. Samtidig gjorde han det klart at hans kone nok opplevde saken på en annen måte.

Han avviste på spørsmål fra aktor at saken har påvirket han som stortingsrepresentant.

– Ikke Al-Shabaab som sto bak

Etter hvert gikk det opp for han at brevet muligens var mer alvorlig.

– Men jeg sa i en samtale med PST at det var åpenbart at det ikke var Al-Shabaab som sto bak. De er litt mer seriøse, sa han litt syrlig om brevets form.

Også Tybring-Gjedde stusset etter en tid over Bertheussens store interesse og oppmerksomhet rundt teaterstykket Ways of Seeing.

På spørsmål fra aktor Ranke svarte Tybring-Gjedde slik om et mulig motiv for det hun er tiltalt for:

– Det kan være at hun ikke følte seg sett eller hadde en form for sjalusi. Det er helt ufattelig at man står i denne rettssaken med en siktet.

Les mer om

  1. Trusler mot tidligere justisminister
  2. PST
  3. Tor Mikkel Wara
  4. Christian Tybring-Gjedde