Markant smitteøkning i flere norske storbyområder. Smitterekord i Oslo siste døgn.

Det siste døgnet er det registrert 161 nye bekreftede koronatilfeller i Oslo. I Tromsø kaller ordføreren situasjonen i byen «svært alvorlig» etter smitteutbrudd knyttet til videregående skoler.

I Oslo bruker folk munnbind både på kollektivtransport og andre steder der folk er tett på hverandre. Men likevel fortsetter smittetallene å øke.

Det er oppdaterte smittetall fra Oslo kommune som viser utviklingstrenden i hovedstaden.

Tallet er også en oppgang fra mandag. Da ble 100 nye smittede registrert.

– Selv om Oslo blant har de strengeste tiltakene i Norge, øker smitten også her. Det bekymrer meg veldig, og det tyder på at for mange ikke følger smittevernreglene, sier helsebyråd Robert Steen til NRK.

Helsebyråd Robert Steen i Oslo er bekymret over utviklingen.

I alt er det nå registrert 1311 nye smittetilfeller i Oslo de siste 14 dagene. Tallet er det høyeste gjennom pandemien. Men det er nå langt flere som blir testet enn i mars.

Bydel Stovner har det høyeste smittetrykket de siste 14 dagene, med 348,2 smittetilfeller pr. 100.000 innbyggere, fulgt av bydel Nordstrand med 302,1 pr. 100.000.

Bydel Nordre Aker har det laveste smittetrykket i Oslo, med 82,2 tilfeller pr. 100.000 innbyggere.

Smittetallene er høyest i aldersgruppen 20–29 år, med 324 tilfeller de siste 14 dagene. Deretter følger aldersgruppen 30–39 med 269 tilfeller.

Det er noen flere menn enn kvinner blant de smittede.

Rekordsmitte også i Bergen

Onsdag ettermiddag opplyste Bergen kommune på en pressekonferanse at det var registrert 82 nye smittetilfeller i landets nest største by.

Det er det høyeste tallet meldt på en enkeltdag i Bergen noen gang. Forrige «rekord» var på 77. Totaltallet er 2415.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) varsler at byrådet i Bergen vil komme tilbake med forslag til mulige tiltak.

Byrådsleder Roger Valhammer sier at han er «svært bekymret», og varsler at det kan bli aktuelt med flere og sterkere tiltak for å redusere smitterisikoen.

– Sånn situasjonen er nå, er det svært sannsynlig at vi trenger flere og kraftigere tiltak, sier Valhammer, ifølge BT.

Han sier byrådet før helgen vil komme tilbake til hvilke tiltak det dreier seg om. Man avventer også de nasjonale tiltakene som er varslet, og samtaler med FHI.

Les også

Direktestudio: Koronaviruset

Tromsø: – Meget alvorlig situasjon

I Tromsø var det hasteinnkalt til pressekonferanse klokken 12 onsdag.

Elever på Kongsbakken og Tromsdalen videregående skoler i Tromsø er nå satt i karantene etter smitteutbrudd. Situasjonen i Tromsø er nå «meget alvorlig», ifølge ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Det er bekreftet 16 smittetilfeller ved Kongsbakken videregående skole og tre ved Tromsdalen videregående skole, opplyste kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen på en pressekonferanse onsdag. Kommunen venter fremdeles på analyseresultater fra mange flere prøver.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen har onsdag varslet en pressekonferanse om smitteutviklingen.

Ved Kongsbakken valgte kommunen å teste samtlige 700 elever tirsdag for å få kontroll og oversikt.

– Nå tikker resultatene inn, og det viser seg at det var riktig grep, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Byens kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen sier at smitteutbruddene i byen har en «formidabel dimensjon».

Kommunen setter nå krisestab for å vurdere hvilke tiltak som skal innføres.

Kommuneoverlegen anbefaler blant annet påbud om registrering av gjester ved serveringssteder og krav om maks ti personer på besøk i eget hjem, ifølge Nordlys.

I tillegg anbefales økt bruk av hjemmekontor og bruk munnbind på offentlig transport der det ikke er mulig å holde 1 meters avstand.

Trondheim: Vurder munnbindkrav på flyplassen

Tirsdag ble det registrert 12 nye koronasmittede personer i Trondheim. Det følger en trend med økt smitte i kommunen. Forrige uke nærmest doblet smittetallet i Trondheim seg fra 32 uka før til 60.

En av de smittede har foreløpig ukjent smittekilde, skriver kommunen i en pressemelding. Tre smittetilfeller kommer fra utlandet, mens de resterende åtte er smittet av kjent nærkontakt.

– Vi har kontroll, men det er økende tendens til ukjente smittekilder, sa kommuneoverlege Tove Røsstad på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, er bekymret for den økende smitten fra utlandet til kommunen. Hun er klar til å kalle inn formannskapet på kort varsel.

Det kan bli aktuelt å innføre munnbindpåbud på Værnes, ifølge Trondheims ordfører Rita Ottervik.

– Vi ser at smitten kommer fra utlandet. Vi har et samarbeid med Stjørdal som ser ut til å føre til munnbindbruk på flybussen og større oppfølging av reisende fra utlandet på flyplassen, sa ordføreren onsdag.

Ifølge kommunedirektøren i Trondheim testes 65 prosent av de som ankommer flyplassen. De ønsker at dette tallet skal bli høyere.

På pressekonferansen ble også innbyggerne i Trondheim oppfordret til å bruke munnbind på kollektivtrafikken i rushtiden.

Økning også på Nord-Jæren

Også i storbyområdet rundt Stavanger har det vært en markant økning i smitten. Det er nå over 1000 tilfeller i Rogaland.

Kommunene på Nord-Jæren, som består av Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, hadde en felles pressekonferanse om situasjonen onsdag ettermiddag. Det bor rundt 260.000 mennesker i disse fire kommunene.

Det kom ingen nye tiltak på pressekonferansen, men en sterk oppfordring til alle innbyggere om å begrense antallet nærkontakter og redusere sosiale omgang.

Det største byområdet i Rogaland oplever en økende smittetrend. Her fra Vågen i Stavanger sentrum.

Fungerende smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger kommune fortalte at det er svært krevende å drive smittesporing når folk har mange nærkontakter.

– Vi befinner oss fortsatt på et vippepunkt. Vi har ikke vippet over enda, og det blir opp til befolkningen å sørge for at vi holder oss på riktig side av skalaen, sier smittevernoverlege ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), Jon Sundal, til Stavanger Aftenblad.

Han forteller at det har vært en klar økning i positive prøver ved laboratoriet på sykehuset de siste tre ukene fra 30 positive i uke 42 til 93 positive i uke 44.

Tirsdag var det registrert 1001 smittetilfeller i Rogaland. 532 av disse ble registrert etter 1. august.