Norge

Bokhandlerens kone får oppreisning

Åsne Seierstad beskriver følelsene og tankene til bokhandleres kone uten å ha dekning for det, ifølge retten. Nå må hun ut med 125.000 kroner i oppreisning.

Den afghanske bokhandleren Shah Mohammad Rais og hans kone Suraia Rais møtte forfatter og journalist Åsne Seierstad i Høyesterett i november 2009. Foto: TORE MEEK/SCANPIX

Både Seierstad og forlaget Cappelen Damm må betale 125.000 kroner i oppreisningserstatning til Suraia Rais, kona til Shah Mohammad Rais – bedre kjent her hjemme som bokhandleren i Kabul. Det er klart etter at Oslo tingrett avsa dom i søksmålet Suraia Rais anla etter utgivelsen av boka «Bokhandleren i Kabul» i 2002.

Forfatter og journalist Åsne Seierstad i retten i november 2009. FOTO: SCANPIX Foto: Roald, Berit

Retten mener Seierstad krenker privatlivets fred når hun enkelte steder i boka går langt i å beskrive hva Suraia Rais tenkte og følte om sensitive temaer, som da den tjue år eldre Shah Mohammad Rais fridde da hun var 16 år gammel og forberedelsene til bryllupsnatten. Seierstad skrev «Bokhandleren i Kabul» etter å ha tilbrakt fire måneder i hjemmet til familien Rais i Afghanistans hovedstad Kabul våren 2002. Seierstads kontakt med familien sammenfalt med de dramatiske månedene før og etter Taliban-regimets fall.

– Krevende

«Sett hen til hvor krevende det generelt sett er å skaffe innsikt i andre personers tanker og følelser, sammenholdt med at det er tale om personlige og følsomme opplysninger om en person som er gjort lett identifiserbar, mener retten Seierstad burde forsikret seg om at hun hadde dekning for beskrivelsene», skriver tingrettsdommer Jannicke Johannessen i dommen.

I det store og hele mener retten Seierstad gjengir opplysninger korrekt og innenfor rammene av «tillatelige overdrivelser og feilskjær». Johannessen argumenterer også for at boka har stor allmenn interesse og er et viktig bidrag til debatten om blant annet kvinners rettigheter i Afghanistan.

Vil trolig anke

Advokat Cato Schiøtz, som representerer Seierstad og Cappelen Damm, var lørdag svært overrasket over utfallet.

– Sett i lys av den allmenne interessen og at det generelt ikke dreier seg om spesielt sensitive opplysninger, har jeg vanskelig for å forstå at boka er i strid med privatlivets fred. Det er veldig sjelden at jeg anbefaler anke så sterkt som jeg gjøre i denne saken, sier Schiøtz til NTB.

Bokhandleren i Kabul har solgt i mer enn 250.000 eksemplarer i Norge og er utgitt på 40 forskjellige språk. Boka skal ha solgt godt i utlandet og er anerkjent med flere internasjonale priser.

– Knusende dom

Suraia Rais’ prosessfullmektig, advokat Per Danielsen, kaller rettens vurdering en knusende dom over Seierstads journalistikk.

– Dommen levner hennes arbeid liten ære. Det blir betegnet som spekulativt i dommen. Hun har heller ikke hatt kildedekning for mye av det hun har skrevet, framholder Danielsen.

Han varsler en rekke tilsvarende søksmål fra andre av Rais’ familiemedlemmer som blir omtalt i boka. Mye taler imidlertid at Suraia Rais’ sak kommer opp i Høyesterett før den får sitt endelige punktum.

– Dette er det første av sju familiemedlemmers krav, så nå er grunnlaget lagt for flere dommer. Seierstad burde ikke anke, men det får blir opp til henne, sier Danielsen.

 1. Les også

  Bokhandleren i Kabul får komme til Norge

 2. Les også

  Bokhandlersaken for norsk rett

 3. Les også

  Seierstad møtte bokhandleren i Høyesterett

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Han forsvarte «bokhandleren i Kabul». Nå reagerer Brynjar Meling på Åsne Seierstads fortelling om «to søstre».

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Vanlige folk er begynt å ta til motmæle når forfattere turer frem

 3. KULTUR
  Publisert:

  «Baneheia-boken demoniserer en av de to domfelte. Forfatteren burde valgt en annen metode.»

 4. NORGE
  Publisert:

  Gårdeier frifunnet for hallikvirksomhet

 5. NORGE
  Publisert:

  Fortsatt uklart hvorfor kvinne i Kragerø døde

 6. NORGE
  Publisert:

  Nå: Omfattende skogbrann langs togsporet i Maridalen