Norge

Må betale for byggetabber selv

Det nye huset må repareres for hundretusener, men ingen vil ta regningen.

Bjørg Heitmann (t.v.) og Anne Merete Hjorthol kjøpte for snart fire år siden hver sin leilighet i denne tomanns- boligen i Sykkylven. Men det var skjeve gulv og vegger, lekkasjer, fukt og kondens. Utbygger er konkurs, og garantien utgjorde bare 30.000 kroner.
  • Einar Welle

Les også:

I 2007 flyttet Bjørg Heitmann (38) og Anne Merete Hjorthol (45) inn i hver sin leilighet i en ny tomannsbolig i mur med stor veranda og utsikt. Hver av de vel 86 kvadratmeter store leilighetene i Sykkylven på Sunnmøre kostet 1,1 millioner kroner.

Men det er blitt et huskjøp de angrer på. Først oppdaget de skjeve gulv og vegger, så kom fukt og kondens. Og sist vinter, med mye snø, lekket det mye vann inn i den ene leiligheten.

— Det er surt og bittert. Hva skal vi gjøre? Vi kan ikke selge, og vi har ikke penger til å reparere. Og ingen vil ta ansvar for manglene i huset, sier Bjørg Heitmann.

Utbyggeren gikk konkurs for halvannet år siden.

Den utløste en garantiutbetaling på vel 30.000 for Heitmann, men det dekker bare en brøkdel av reparasjonene.

Den mest nødvendige utbedringen vil koste 300.000 kroner, ifølge en rapport.

— Huset er et skrekkeksempel. Det er oppført i strid med det meste av anbefalte standarder. Det må omfattende reparasjoner til, sier sivilingeniør Rolf Olset, som er blitt engasjert av kvinnene til vurdere huset.

Nye satser

Nå foreslår Regjeringen å heve garantien som utbyggere må stille – mot konkurs og alvorlige feil – slik at færre skal bli skadelidende av dårlig arbeid og konkurser i byggebransjen. Det foreslås at satsene nesten fordobles og at garantiperioden forlenges fra to til fem år. Det ville ha gitt de to kvinnene en utbetaling på i alt rundt 120.000 kroner.

Forbrukerrådet mener at forslaget er et skritt i riktig retning, men at det ikke går langt nok for å sikre private huskjøpere.

Etter Forbrukerrådets mening bør dagens satser tredobles. Da vil garantien komme opp på samme nivå som garantisatsene mellom næringsdrivende.

— For å gi reell forbrukerbeskyttelse, må garantien være stor nok og stå lenge nok, sier seniorrådgiver Geir Røed i Forbrukerrådet.

Les også:

Motstand

Eksempelet fra Sykkylven er ikke enestående, ifølge Forbrukerrådet. Men det finnes ingen tall på hvor mange huskjøpere som får utbetalt slike garantier. I fjor var det rundt 1200 konkurser i byggebransjen.

— Kundene til mange av disse får problemer både med dagens lovverk og med Regjeringens forslag, sier Røed. Han viser til at Sverige og Danmark har bedre garantiordninger enn den Regjeringen foreslår.

Men mens forbrukerorganisasjoner og Barne- og likestillingsdepartementet ønsker at Regjeringen skal gå lenger enn det som foreslås, er byggebransjen skeptisk.

Maskinentreprenørenes Forbund og Bedriftsforbundet er imot en endring, og Boligprodusentenes Forening mener at boligprisene vil stige dersom garantisatsene blir større.

Boligprodusentenes Forening hevder at de foreslåtte tiltakene vil gi høyere kostnadsnivå for alle nye boliger, og de vil innebære en obligatorisk forsikringspremie for alle kjøpere av nye boliger.

- Konkurs

For Bjørg Heitmann og Anne Merete Hjorthol kommer endringene uansett for sent. De har undersøkt alle muligheter for erstatning, men har ikke kommet noen vei. Byggefirmaet JA-Hus AS eksisterer ikke lenger.

Daglig leder Jan Arvid Berge i tidligere JA-Hus AS viser til at det er utbetalt vel 30.000 kroner fra garantien som ble stilt. Han mener at reparasjonene ikke trenger å være så omfattende og dyre som det fremgår av taksten.

- Men jeg er ferdig med denne saken, firmaet er konkurs, sier Berge.

Noen måneder etter konkursen i JA-Hus AS, startet han opp igjen med et nytt byggefirma. Nå heter det BBBygg.

— Juridisk er det kanskje ingen som lenger har ansvaret. Men hva med det moralske, spør de to huskjøperne.

Les også

  1. Har du blitt lurt av denne nettsiden?

  2. Dette krangler vi med naboen om

  3. Ny rådyr trippelkontroll

  4. - Våkn opp, boligkjøpere!