Norge

Bønner og brokkoli for byråkrater og broilere i Rådhuset

Ikke en kjøttbit. Ikke fisk og kaviar - men bønner, brokkoli og annen vegetarmat. Det var menyen i Oslo rådhus i dag. Alle vi traff var fornøyde, men spent på fortsettelsen.

Lan Marie Nguyen Berg kunne i dag friste ansatte i Oslo rådhus med vegetarmat.
 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

— Hvis det blir så bra hver mandag, så...

En gruppe lunsjgjester er på vei ut av kantinen i Oslo rådhus etter å ha testet kommunens første kantine med vegetarmat. I dag fikk alle gratis mat - og den ene Aftenposten traff på med egen matpakke var ikke klar over at dagen i dag var startskuddet for det nye byrådets vegetardag.

- Dette er godt. Midt i blinken for meg, sier Dimitrina Daskalova, rådgiver i byrådsavdelingen for samferdsel.

Også Christin Hoel i rådhusforvaltningen var tilfreds med dagens vegetarretter.

Bønnesalat, var en av mange retter som ble servert.

— Veldig godt tiltak. Veldig bra, sier hun der hun forsyner seg av buffeen.

Ved et eget bord litt lenger inn i kantinen sitter byrådsleder Raymond Johansen (Ap), byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og byråd Inga Marte Thorkildsen(SV) og smiler til fotografene mens de to sistnevnte snakker entusiastisk om rødbetene i salaten og fabler om rødbetsuppe a la thai med sitrongress.

 • Her kan du få mer informasjon om denne vegetardagen, som skal innføres i nesten alle kommunens kantiner i Oslo.Nå kommer MDGs faste veggisdag i Oslos kantiner

Full fest - men ikke en fisk

— Det ser ut til å være bli godt mottatt. Her er det full fest, sier Berg, Miljøpartiet De Grønnes miljøbyråd og den som kan skryte av å ha fått gjennomslag for vegetardagen.

— Dette er med på å gjøre vegetarmat tilgjengelig, fortsetter hun.

Thorkildsen legger ut om alt det fortreffelige med vegetarmat.

— Det er en glede å bidra, sier SV-byråden og sikter til at maten er god, sunn og et godt bidrag til et bedre klima.

På Facebook bemerker imidlertid tidligere Venstrebyråd Hallstein Bjercke, som tydeligvis ikke har forsynt seg av den varierte buffeen, men har avfotografert et rundstykke, geitost, egg, syltetøy og smør at det ikke manglet på hønseegg blant vegetarmaten, men at fiskens egg - kaviaren - ikke var mulig å oppdrive til egget denne dagen.

Kanskje et gode også for de eldre

Frps nestor og tidligere eldregeneral Carl I. Hagen var ikke å se da Aftenposten stakk innom. Om han liker chili con quorn med ris og jalfrezi med ris, fikk vi derfor ikke vite. Men hans partikollega Jøran Kallmyr, tidligere Oslo-politiker, nå statssekretær for Sylvi Listhaug, har uttalt at av alle forslag i Oslo bystyre er «kjøttfri mandag det dummeste»

Alle kommunens kantiner skal etterhvert få sin vegetardag - med unntak av den gruppen som oftest har problemer med å tygge seigt kjøtt: de eldre.

Konfrontert med hvorfor byens sykehjem og eldresentre «skal slippe» eller «ikke få tilbud om» vegetarmat en dag i uken, antydet eldrebyråden at det kan skyldes at noen av dem lever på spesielle dietter - eller langsiktige matavtaler der det er vanskelig å endre leverandører. For i motsetning til Rådhuset er det ikke eget kjøkken på alle sykehjem.

— Men det er min ambisjon at vi skal jobbe for god mat som trigger matlysten hos de eldre, sier hun og lover å «utforske alle muligheter» for at også de eldste kan få smake mat é la den de så ut til å kose seg med i Rådhuset i dag.

Les også

 1. Tine fikk rettens medhold, Synnøve Finden får ostenekt

 2. Matanmeldernes favoritter i 2015

 3. Nok en Michelin-restaurant stenger dørene

 4. Prosecco hos frisøren kan bli valgkamptema

Les mer om

 1. Byrådet (Oslo)
 2. Kostholdsråd
 3. Næringsmiddelindustrien