Norge

Gransker universitet uten ansatte

The Scandinavian University kaller seg universitet, men mangler godkjenning. Nå truer departementet med politianmeldelse.

I dette huset i Stavanger holder The Scandinavian University til, ifølge Brønnøysundregisteret. ANDERS MINGE

 • Anders Minge (foto)

Les også:

Bare et steinkast fra Universitetet i Stavanger ligger The Scandinavian University. Dette «universitetet» holder til i en villa i et etablert boligområde på Grannes i Stavanger. Skolens adresse er identisk med adressen til styreleder Loai Deeb. Noen hundre meter lenger bak ligger selve universitetsområdet i Stavanger.

Kunnskapsdepartementet har nå sett seg lei på at «The Scandinavian University» urettmessig kaller seg «universitet», som er en beskyttet tittel. Tirsdag sendte departementet brev med trussel om politianmeldelse:

«Departementet fatter herved vedtak om forbud mot bruk av navnet The Scandinavian University ( ...).Dersom dere ikke innen 1. februar 2011 foretar navnebytte( ...)vil departementet politianmelde forholdet», heter det i brevet.

— Vi ser alvorlig på situasjoner der skoler uten godkjenning som universitet bruker en universitetstittel som kan villede studenter og andre til å tro at de har en slik godkjenning, sier Lars Vasbotten, avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet.

Studenter fra Midtøsten

The Scandinavian University ble registrert i Brønnøysundregistrene i juli 2007. Selskapet har registrert 0 ansatte og er ikke oppført i momsregisteret.

I et brev til departementet sendt 15. mars i år skriver styreleder Loai Deeb:

«The Scandinavian University er et internasjonalt universitet som i dag har 175 proffesorer, 275 ansatte med Ph.d., og over 300 forelesere. Vi underviser i hovedsak på arabisk, i dag har vi prosjekter om å bygge avdelinger til universitetet i Syria, Libanon, Sudan og Dubai».

Skolen har i dag en aktiv nettside der all tekst er på arabisk. Målgruppen er studenter i Midtøsten-området, som tilbys en mastergrad i en rekke fag til mellom 5500 og 6500 euro (cirka 44.000 – 52.000 kroner).

Ifølge nettsiden kan studiene enten foregå over internett eller på en skole i Sudan.

Vi ser alvorlig på situasjoner der skoler uten godkjenning som universitet bruker en universitetstittel som kan villede studenter og andre til å tro at de har en slik godkjenning.
Lars Vasbotten, avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet

Fikk klage i vår

11. mars 2010 sendte Kunnskapsdepartementet brev der de gjorde det klart at Scandinavian University ikke hadde lov til å bruke tittelen universitet.

Runar Todok, kommunikasjonssjef i NOKUT. FOTO: NOKUT Johnny Syversen

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har nå fått ansvaret for å granske firmaets virksomhet nærmere.— Det er vanskelig å si hvor lang tid dette vil ta, fordi vi ikke har hatt denne typen oppdrag i Norge tidligere, sier Runar Todok, kommunikasjonssjef i NOKUT.

Vitnemål

I Storbritannia er falske universiteter blitt et kjempeproblem. Mange opererer som rene visumfabrikker som sikrer illegale innvandrere en inngangsbillett til Vesten, mens andre har spesialisert seg på falske vitnemål. Ifølge UDI er det ingen som har søkt om oppholdstillatelse i Norge med studier ved Scandinavian University som begrunnelse.

- Har dere mistanke om at Scandinavian University driver ulovlig aktivitet som å utstede falske vitnemål eller hjelpe folk som ikke er reelle studenter til Norge?

— Departementet har pr. i dag ikke opplysninger som gir grunnlag for slik mistanke, sier Vasbotten.

Skjermdump fra universitets hjemmeside. FOTO: SKJERMDUMP

— Flytter til Midtøsten

Styreleder Loai Deeb sier Scandinavian University vil flytte all sin virksomhet ut av Norge om kort tid.

— Firmaet skal flytte fra Norge om en eller to måneder. Vi jobber nå med å etablere oss i Midtøsten, sier styreleder Loai Deeb.

- Har dere hatt undervisning fra Norge i det hele tatt?

— Det kan ikke jeg svare på. Jeg er bare administrativ leder.

- Er det noen studenter ved The Scandinavian University i dag?

— I Midtøsten kanskje, ja. I Norge har vi bare et administrasjonskontor.

- Hvorfor heter dere «The Scandinavian University» hvis dere bare driver virksomhet i Midtøsten?

— Fordi det var et norsk prosjekt. Vi skal bygge universiteter i fattige land.

- I Brønnøysundregistrene står det at dere har 0 ansatte, men i et brev til Kunnskapsdepartementet skriver dere at dere har 175 professorer, 275 ansatte med doktorgrad og over 300 forelesere. Hva er riktig?

— De er på vår avdeling i Midtøsten. I Norge er det bare et administrasjonskontor.

Da vi kontaktet Deeb på nytt for å avtale fotografering i går, opplyste han at styret samme dag hadde vedtatt å legge ned den norske avdelingen.

- Hvorfor legger dere ned?

— På grunn av alt oppstyret rundt det, sier en meget ordknapp Deeb.

 1. Les også

  Vikar stevner NTNU for å ha ansatt en annen

 2. Les også

  Cambridge er verdens beste universitet

 3. Les også

  Norge bruker rekordmye penger på skole

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KARRIERE

  Marta Abelsen sa opp fast jobb for å studere i utlandet. Nå føler hun seg lurt.

 2. SPORT

  College-spillere i USA

 3. A-MAGASINET

  Albert Einstein: Mannen med hjernemassen

 4. NORGE

  Gårdeier frifunnet for hallikvirksomhet

 5. NORGE

  Minoritet i minoritet

 6. NORGE

  18-åring omkom i MC-ulykke på Romerike