Norge

FpU ber egen regjering snu om poseavgiften

Plastposeavgiften kan føre til at det blir flere små gratisposer og få en negativ miljøeffekt, mener Fremskrittspartiets Ungdom.

Leder i Fremskrittspartiets Ungdom Atle Simonsen er bekymret for at den nye poseavgiften vil gi et overskudd av små, gratis plastposer som ikke kan resirkuleres som søppelposer. Braastad, Audun

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

— Hvis man først skal innføre en eller annen miljøavgift er plastposer kanskje det dummeste man kan avgiftslegge, sier FpU-leder Atle Simonsen til Aftenposten.

Han viser til at storparten av bæreposene i Norge brukes til søppel, og dermed resirkuleres.

Dansk modell?

FpU-lederen er bekymret for at innføring av den nye effekten på plast- og papirposer kan få en negativ effekt på miljøet dersom man følger samme modell som i Danmark. Her er det lagt avgifter på poser som rommer mer enn 5 liter.

- Problemet med dette er at omfanget av små, gratis poser vil øke. Disse egner seg ikke for søppel, og kan ende med å bli kastet, sier Simonsen.

— Hvis man resirkulerer færre poser og kjøper egne poser til avfall vil det ha en negativ effekt på miljøet, advarer Simonsen.

- Ingen vil ha avgiften

Han ber nå Fremskrittspartiet og de andre tre partiene som står bak budsjettavtalen om å ta en ny runde og avlyse innføring av den omstridte avgiften.

- Ingen vil ha denne avgiften. Ikke butikkene, og ikke partiene. Kan man ikke bare droppe den? spør Simonsen.

Etter at budsjettpartiene på Stortinget skrev under avtalen fredag, har Høyre, Frp, Venstre og KrF kranglet om hvem som har mest «skyld» for at poseavgiften kom med i 2015-budsjettet.

Både KrF og Venstre hadde foreslått en poseavgift i sine alternative budsjetter, men begge partier sier dette ikke var en sak de prioriterte å få gjennom i forhandlingene med Regjeringen.

— Nå virker det som KrF og Venstre heller ikke vil ha avgiften. Da trenger vi ikke innføre den, argumenterer lederen i FpU.

Avgiften skal i tillegg til å ha en miljøeffekt sikre en milliard kroner i inntekter til statskassen neste år. Simonsen mener det bør være fullt mulig å finne denne milliarden et annet sted, uten å kutte i budsjettet.

Lavere avgift på miljøposer

I Aftenposten torsdag uttaler flere miljøorganisasjoner seg kritisk om miljøeffekten av den nye avgiften. Bellona mener avgiften har svært liten – om noen – positiv effekt for miljøet.

ZERO mener avgiften gjør liten nytte så lenge den ikke differensieres mellom miljøvennlige og mindre miljøvennlige plasttyper. Naturvernforbundet er noe mer positive, men ønsker også en differensiert avgift der spesielt poser av resirkulert materiale kommer bedre ut.

Renovasjonsetaten har advart mot søppelrotmed den nye avgiften.

FpU-lederen er enige med miljøorganisasjonene i at poseavgiften bør skille mellom miljøvennlige og mindre miljøvennlige poser, dersom det ikke er mulig å stoppe den helt.

Avgir innstilling fredag

Finanskomiteen på Stortinget avgir formelt sin innstilling om neste års statsbudsjett fredag. Frps finanspolitiske talsperson Gjermund Hagesæter sier det ikke er aktuelt å gjøre endringer i avtalen nå.

- Budsjettforliket er allerede undertegnet. Vi er ferdige med det, sier han til Aftenposten.

Hagesæter innrømmer at han helt skulle vært uten den nye poseavgiften.

— Plastposeavgiften er nok noe av det som ligger i budsjettforliket som de fleste ikke synes noe om. I forhandlinger må man gi og ta, og vi greide ikke forhindre avgift på både pose og sekk, for å si det sånn.

Finansdepartementet skal utrede hvordan den nye avgiften skal innføres før 15. mars. På Aftenpostens spørsmål om hvilke posetyper som får avgift viser departementet til at dette skal utredes nærmere.

 1. Les også

  Jensen får poserefs av miljøorganisasjonene

 2. Les også

  Plastposen er allerede en melkeku for butikkjedene

 3. Les også

  Rapport: Plastposer er ikke et miljøproblem

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Ap langer ut mot flyavgiften, men ville selv utrede flyavgift i fjor

 2. NORGE

  Nå vil politikerne fjerne den forhatte flyavgiften

 3. POLITIKK

  «Ingen» tok æren for plastposeavgiften – nå vil Venstre ha æren for «vekkelse» mot plast i havet

 4. ØKONOMI

  Her kan Siv Jensen gi Venstre raske utslippskutt

 5. NORGE

  De borgerlige er enige om nytt statsbudsjett. Vraker Tesla-avgiften og innfører lærernorm.

 6. POLITIKK

  Ingen kjapp løsning for flypassasjeravgiften