Norge

Arkitekten som ble i London

Marta Strand kom til London for å studere arkitektur ved den internasjonale Architectural Association i ett år. 21 år etter har hun egen praksis i Primrose Hill, med kunder som UD og Statsbygg.

Den norske arkitekten Marta Strand bor i en moderne møblert leilighet i Kentish Town i London.<p></p> Foto: ALLE: NINA RANGØY

 • Tone Sutterud

Da arkitekt Marta Strand (49) satte inn en annonse i den norske sjømannskirkens blad i London, ante hun ikke at det skulle føre til hennes mest høyprofilerte jobb til dato: Oppussing av syv bad, ett omkledningsrom, ett soverom, ett kjøkken og tre gjestetoaletter i den norske London-ambassadørens residens. Og selv om vi ikke får lov å fotografere resultatet, kan vi røpe at det er lekkert og lyst, helt i tråd med Martas individuelle stil. — Ambassaderesidensen er verneverdig, forteller Marta Strand. - Det betyr at oppussing er lov, men man kan ikke ta ned vegger eller forandre planløsningen.

Reiste og ble.

Marta Strand flyttet til London i 1986, etter fire år som student på det som da var NTH i Trondheim. Hun skulle bare være gjestestudent på Architectural Association School of Architecture, AA, i London i ett år. - Det er 21 år siden, ler hun.Etter to år på AA tok hun diplom i 1989. Hun jobbet noen år som arkitekt, men har også jobbet mange år som journalist. Etter at hun hadde vært DJ i Bodegaen på Samfundet og musikkredaktør for Studentradioen i Trondheim, spurte Adresseavisen om hun ville lage musikkstoff for dem fra London. - Jeg var veldig lidenskapelig opptatt av musikk, og dette var helt fantastisk, for man fikk jo mange gratis plater og billetter til konserter, sier hun.Hun begynte å skrive jevnlig for musikkavisen Puls, og dessuten for Arkitektnytt, arkitektforeningens medlemsblad. Men hun sluttet å skrive på slutten av 90-tallet, da arkitektyrket tok all hennes tid.

Intermezzo i California.

Fra 1994 til 1997 førte kjærligheten Marta Strand til Berkeley, California. Da hun kom tilbake i 1997, jobbet hun i Whitechapel Art Gallery, som deres representant overfor arkitektfirmaet under en oppussing. Like etter begynte hun et samarbeid med arkitekt Clifton Page i Primrose Hill. Og her holder Marta Strand fortsatt hus, i det luftige, innbydende kontorfellesskapet Utopia Village. - Når man jobber i et så lite firma, blir det mange forskjellige oppdrag; alt fra design til å stå på en støvet byggeplass med en rørlegger og lure på hvor du kan legge de nye rørene. Det er knapt med tomter til nybygg i London, og fordi jeg jobber så mye med eksisterende bygg, kan man ikke vite om slike overraskelser før man åpner det som er der. Det er mer rock 'n' roll på byggeplasser enn på musikkintervjuer, ler hun.Ett av hennes siste prosjekter var en leilighet i Durham Place i Chelsea. Vi møter eieren, Jim Green, som viser oss rundt i den lyse, delikate leiligheten. Rene linjer gjør boligen åpen og helhetlig. På kjøkkenet viser tre foldbare skyvedører ut mot en lekkert terrassert patiohage. Prosjektet har to påbygg: Ett i spiseområdet som fører til patioen, og ett i soverommet.- I spisestuen var det viktigste forholdet mellom inne og ute, den visuelle sammenhengen mellom det nye tilbygget for spisebordet og det nye patio området. Før fikk man ikke følelsen av at inne og ute hang sammen, fordi hagen lå så høyt.

Lytter til kunden.

— Det beste med ombyggingen på soverommet er påbygget, mener Jim Green. - Det gjorde soverommet så mye større, og du har en rad fantastiske vinduer rett ut mot hagen. - Vi er designere, og må være lydhøre mot kundene og gjøre som de ønsker, sier Marta Strand. - Det hender at de tar en avgjørelse som jeg mener er feil, og da må jeg prøve å argumentere for mitt syn. Men vi må lære oss å forstå hva kundene ønsker og trenger; det er deres hjem.

Lys.

Marta Strand liker skandinavisk enkelhet med rene linjer og mye lys. Hun bruker lys som del av interiøret der det er mulig. Hun synes en arkitekt skal vise ærlighet og mener det er en misforstått konseptuell idé å prøve å få et nytt tilbygg til å blende inn mot et århundregammelt hus. Tvert imot liker hun å kombinere gammelt og nytt med overlegg.I sin egen leilighet i Kentish Town i London har hun moderne møbler mot industrielt gulv og lysegrå vegger. Hun bor i et tradisjonelt terrassert viktoriansk hus med karnappvinduer og gammel peis, og har bodd her siden 1992. Før bodde hun i et nytt, middelhavspreget, hvitkalket hus, som faktisk figurerer i en arkitektguide til London. Mot det moderne satte hun en gammeldags sjeselong som kontrast.

Selvstendig.

Marta Strand ble nettopp headhuntet til en lederstilling i et større, velrenommert arkitektfirma, men har sagt nei takk. - Etter å ha drevet mitt eget firma i nesten fire år, har jeg oppnådd en del, og det er jeg stolt av. Det er også en folkesykdom som heter utbrenthet. Når man driver for seg selv, blir man ikke lei på samme måte. Hun forklarer at det for tiden er mangel på arkitekter med prosjekterfaring i London. Storprosjekter som OL, Heathrows Terminal 5 og St. Pancras jernbanestasjon har tatt de fleste og beste arkitektene og entreprenørene. Tiden som musikkjournalist med alle gratiskonsertene mettet Marta Strands appetitt på å se band. Hennes store lidenskap nå er moderne kunst: - Jeg er medlem av Tate Modern og elsker utstillingene der. De har en fantastisk permanent samling og mange interessante utstillinger, sier hun. - Jeg har også mange venner som er kunstnere. Jeg er veldig glad i London. Mangfoldet er unikt og kulturlivet fantastisk. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted å bo.

Marta Strand viser frem et av sine ferdige prosjekter, en privat leilighet i Chelsea for kunden Jim Green. Et nytt tilbygg for spisebordet, i bakgrunnen, er trukket ut i den nybygde patioen.<p></p>

Marita Strand utenfor kontoret sitt i et av Londons sjarmerende strøk, Primrose Hill.<p></p>

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her fant arkitekten en perfekt leilighet

 2. BOLIG

  Det gamle tørkeloftet var mørkt, som en labyrint og uten utsikt

 3. BOLIG

  Kunstnerens fargerike hjem: Fikk tegnet ny planløsning og nytt interiør da de flyttet inn

 4. A-MAGASINET

  Barcode bak fasaden

 5. A-MAGASINET

  Rolf «Appelsinen» Jacobsen har levd et liv med torpedoer, konkurser og søksmål. Dette er historien om storsvindlerens liv.

 6. A-MAGASINET

  Legionelladød, pornoinnspilling, hærverk og svindel. Her er Airbnb-kundenes skrekkopplevelser.