103 døde i Mexico

400 smittede innlagt på sykehus

Overalt kan man se mexicanere med munnbind. Disse jentene var på idrettsstevne da bildet ble tatt.

Tips oss: Er du i Mexico eller på vei til Mexico? Send oss en epost eller ring Aftenposten.no på 02286.

103 mennesker er mandag morgen bekreftet døde etter å ha blitt smittet av svineinfluensaviruset, opplyser helseminister Jose Angel Cordova til mexicansk fjernsyn.

1600 har vist symptomer på sykdommen, og av disse er rundt 400 nå innlagt på sykehus.

Fraråder ikke å reise

Folkehelseinstituttet mener det ikke er grunnlag for å fraråde folk å reise til de områdene hvor det er påvist tilfeller av svineinfluensa, det vil si i Mexico og statene California og Texas i USA.

  • Symptomer på svineinfluensa er som ved vanlig sesonginfluensa, det vil si høy feber, kroppsverk, nedsatt allmenntilstand og eventuelt pusteproblemer.
  • Reisende til de aktuelle områdene bør være nøye med håndhygiene og unngå store forsamlinger hvor man kommer tett på andre mennesker. Svineinfluensa smitter ikke gjennom mat og det er derfor trygt å spise alle typer kjøtt, også svinekjøtt.
  • Det finnes i dag ingen tilgjengelig vaksine for mennesker som har effekt mot den aktuelle typen av svineinfluensa. Den vanlige influensavaksinen vil ikke ha effekt mot svineinfluensa og anbefales ikke. Forebyggende behandling med preparatet Tamiflu® ved reiser til de berørte områdene er ikke anbefalt.

Lytt til råd

  • Reisende som blir syke etter hjemkomst fra de berørte områdene, bør snarest ta kontakt med lege. Unngå å oppholde deg sammen med andre på venteværelset.
  • Reisende som oppholder seg i de berørte områdene, bør følge med i lokale media og rette seg etter de råd som gis av de lokale myndighetene. Dersom du får symptomer på influensa under oppholdet, bør du snarest kontakte det lokale helsevesenet.

Svineinfluensaen kommet til Canada

20 personer i fem amerikanske delstater er bekreftet smittet med den samme influensaen som har tatt mer enn 100 liv i Mexico. En rekke mistenkelige tilfeller er til analyse.

I går kom det meldinger om at seks personer i Canada er smittet. Det er i delstatene Britisk Columbia og Nova Scotia at tilfellene er funnet. Men canadiske helsemyndigheter sa i natt norsk tid at de ventet flere tilfeller.

Alle de smittede canadiske ungdommene har vært på tur til Mexico etter påske. Fire av dem går på samme skole og hadde reist dit sammen. Det samme hadde de åtte elevene ved den videregående skolen i Queens i New York, som søndag ble bekreftet smittet. Skolen vil ikke åpne før tidligst tirsdag.

Mexico er et yndet reisemål for amerikansk og canadisk ungdom, særlig i vinterhalvåret.

12-18 år

De canadiske ungdommene som er smittet er i alderen 12 til 18 år. I samme aldersgruppe som mange av de smittede amerikanerne.

Ingen av de canadiske ungdommene har vært alvorlig syke, opplyser myndighetene. De fleste av dem er nå i rask bedring.

De som har blitt smittet i USA og Canada, har hatt en meget mild form for influensa. Likevel advarte amerikanske myndigheter i går for at en må forberede seg på at denne sykdommen kan kreve liv.

— Etterhvert som denne influensaen utvikler seg, vil vi få alvorligere tilfeller, sa direktøren for det amerikanske helsetilsynet, Richard Besser i går.

Tips oss: Er du i Mexico eller på vei til Mexico? Send oss en epost eller ring Aftenposten.no på 02286.

Tilfeller av svineinfluensa

Rosa markører: mulige tilfeller. Lilla markører: bekreftede tilfeller. Markører uten svart prikk: dødsfall. Kart og innhold er hentet fra ekstern kilde, se full versjon her. Aftenposten tar ikke ansvar for innholdet på eksterne nettsteder.