Norge

Kronprinsparet vil rive ni bygninger på Skaugum

Kronprinsparet vil rive ni av de 41 bygningene på Skaugum i Asker. Storopprydningen er nødvendig, mener Slottet.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil rive ni av de 41 bygningene på Skaugum. Indrelid Trygve

 • Ntb

Blant bygningene som står på rivingslisten til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, er den 199 kvadratmeter store Rødlåven som ble bygget tidlig på 1900-tallet og Bråtan fra slutten av 1800-tallet, skriver Budstikka.

— Byggene det er snakk om, er i så dårlig forfatning at det ikke på noen måte er hensiktsmessig å gjenoppbygge dem. Fundament og konstruksjon holder ikke dagens standard, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

Den kongelige eiendommen består av 480 mål dyrket jord, 660 mål skog og 140 mål annet areal. Skaugum gård ble overdratt fra minister Fritz Wedel Jarlsberg til daværende kronprins Olav i 1929 for 120.000 kroner da Olav giftet seg med prinsesse Märtha av Sverige. Kronprinsparet flyttet inn på Skaugum i 2003.

— Dette er en nødvendig storopprydding. Bygningene vi søker om å få rive, er ikke lenger egnet til det de ble bygd for. De er ikke i bruk, og det er ikke behov for dem i dag, sier Hagen.

Slottsforvalter Ragnar Osnes sier seg helt enig, og heller ikke Riksantikvaren har noen innvendinger mot riveplanene. I lokalmiljøet skaper imidlertid nyheten sterke reaksjoner.

— Dette er svært skuffende. Skaugum er den fineste gården i Asker, og kronprinsparet er forbilder i alt de gjør. Når de vil rive, er det et dårlig signal til andre som sitter på hus som er verdt å verne, sier museumsbestyrer Fredrikke Hegnar Von Ubisch ved Asker museum til avisen.

(©NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kronprinsparet lar kulturminner forfalle

 2. NORGE

  Hoffet har snudd – kronprins Haakon må dekke utgifter selv

 3. NORGE

  Haakon og Mette-Marit skal ansette «varm og trygg omsorgsperson» for barna sine

 4. NORGE

  Asker kommune: Kronprins Haakon leier ut boliger uten godkjenning

 5. NORGE

  Kronprinsfamilien hilste barnetoget på Skaugum

 6. NORGE

  Jubileumsår for kongeparet