Norge

Åpner Nordens største barnehage

Andre gigantbarnehager har opplevd barneflukt, men Margarinfabrikken barnehage slipper inn 300 nye smårollinger i august.

Margarinfabrikken har gymsal, teaterrom, forskningsrom, medietek, og vannlekerom. Her tar kompisene Sivert og Isak seg helt ut i klatrerommet. Pappa Henning Skau, Hermann (9 md.) og Linda Kristiansson pent må vente med å dra hjem.
  • Thomas Olsen
    Journalist

— Det er ikke sånn at de har 500 barn i ett rom her. Det er små baser, selv om det er stort. Jeg synes det virker fantastisk, særlig med måten de utnyttet rommene på. Barna har tilgang på sanserom, vannlekerom og klatrerom, forteller pappa Henning Skau, mens Sivert (3) svinger seg i tauverket på klatrestativet midt i småbarnsetasjen på Margarinfabrikken.

Den gule industrikatedralen huser i dag 288 barnehageplasser fordelt på 12 baser.

Over sommeren åpner del to, et heftig nybygg som vil gjøre Margarinfabrikken til Nordens, om ikke verdens, største barnehage, med totalt 720 plasser og 11.000 kvm rent barneland.

Slike avdelingsfrie storbarnehager har tatt jafs av køene i Oslo de siste par årene. Så store at utbyggingstempoet i år halveres.

Skepsis

Men mange har vært skeptiske til å sende de aller minste inn i de uoversiktlige labyrintene. Enkelte forskere advarte i høst mot trenden med stadig større basebarnehager, uten at det er forsket på konsekvensene av en «flytende» hverdag med mange skiftende fellesrom.

— Vi mislikte den negative debatten. Det kan bli problemer i nyetablerte grupper. Her var man godt forberedt. De som jobber her er veldig engasjerte og trives god. Det smitter over på barna, konkluderer Skau, og får støtte av Linda Kristiansson, mor til Isak. Hun jobber som logoped og har besøkt mange ulike barnehager.

— Jeg var kanskje litt skeptisk til størrelsen. Men jeg har sett mange små barnehager som ikke fungerer. Her var stemningen god, sier Kristiansson, som må mase for å få sønnen med hjem.

— Men når bestemor skal hente og alle er ute på de fire lekeplassene, kan det virke litt stort, medgir Skau.

Gjennomtrekk

Hos Oslos andre barnehagegigant, i Kværnerdalen, har ikke stemningen vært like god. I hvert fall har mange foreldre flyttet sine håpefulle etter oppstarten i fjor. Nå kommer barn og personale fra en midlertidig barnehage inn for å fylle opp 60 ledige plasser.

— Gjennomtrekk fører til noe ustabilitet i barnegruppene i forhold til tilvenning av nye barn, opplyser Nina Tufte i bydel Gamle Oslo. Beliggenhet forklarer nok noe av barneflukten. I fjor kom nemlig rundt 50 av barna fra andre bydeler.

Under et dusin unger har flyttet fra fabrikken på Bjølsen. Og det er rift om de pedagogiske jobbene.

Trives dere i stor basebarnehage?

Jacqueline Smith (32) med Daniel (snart 2), Bjølsen — Absolutt. Vi fikk plass i en barnehage i blokken vår, men takket nei. Basene gir trygghet, og Daniel elsker det. Størrelsen er en fordel, med mange leker og aktivitetsrom.

Andreas Holmqvist (29) med Amalie (15 md.), Bjølsen

— Ja, det har gått veldig bra. Hun begynte i januar og har fått bra oppfølging.

Robert Galloway (29) med Aiden (2), Sandaker

— Veldig godt, Aiden trives. De som jobber her er flinke, det er et sosialt sted.