Norge

- Det kom frem mange nye detaljer

Politiet: - Mange utfordringer under avhør av Breivik på Utøya lørdag.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN/AFTENPOSTE

 • Randi Randi Johannessen Buckley

Politiet holdt i dag en pressekonferanse i forbindelse med avhørene lørdag, hvor politiet gjennomførte en rekonstruksjon av massedrapene på Utøya. I åtte timer forklarte Anders Behring Breivik seg detaljert om hvordan han utførte hvert enkelt drap.

Les

Les også

Alt om tragedien

Viktig med rekonstruksjon

Iført fotlenker, håndjern og skuddsikker vest ble 32-åringen fraktet til øya i MS «Thorbjørn». Politiet fryktet at noen skulle angripe drapsmannen, og tok derfor ingen sjanser rundt sikkerheten. På Utøya ble han iført en sele med et tau, slik at politiet hadde kontroll på siktede mens han førte dem rundt på øya.

— Det var tidlig klart i etterforskningen at det var ønskelig å ha en rekonstruksjon ute på øya med den siktede av etterforskningshensyn og med tanke på de etterlatte og pårørende. Vi konkluderte med at det ville være riktig, også av hensyn til de pårørende, slik at de skal få mest mulig informasjon om hva som skjedde, sier politiadvokat Fredrik Hjort Kraby på pressekonferansen.

Fikk frem nye detaljer

Det var sivilt politi som gjennomførte avhørene på åstedet, og det ble gjort lyd- og videoopptak av alt.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby informerte pressen. FOTO: PER LØCHEN / SCANPIX Foto: Løchen, Per

Et av formålene ved å reise ut til Utøya var å fremkalle minner hos Breivik som ikke har kommet frem under de 50 timene med avhør som er gjort hittil. Det fungerte, ifølge Kraby.

Å være tilbake på åstedet har hjulpet på hukommelsen til siktede, som kunne gi flere detaljer enn han har gjort under de andre avhørene.

— Det kom frem mange nye detaljer. Siktede par preg av ikke å være uberørt av være tilbake på stedet, men han viste ingen anger, sier Kraby, som ikke ønsker å utdype dette nærmere.

God oversikt

Han forklarte at Breivik var rolig og samarbeidsvillig gjennom hele avhøret. Selv om det er klart hvem gjerningsmannen bak alle drapene er, har det vært viktig for politiet å få mest mulig informasjon om hvert tilfelle.

Ikke bare fordi siktede blir tiltalt for hvert eneste drap han har gjennomført og politiet derfor må bygge saken, men også fordi det er avgjørende for de pårørende og etterlatte å få vite mest mulig om hva som hendte med deres kjære.

Ifølge Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, husker Breivik hvert drap godt, og har kunnet og ønsket forklare seg spesifikt om disse i avhør. Dermed er hendelsesforløpet i stor grad kartlagt.

— Vi har rimelig god oversikt over hvert enkelt tilfelle, og har kommet veldig langt i det arbeidet, sier Kraby.

Få visste om avhørene

Kraby forklarte at det var svært viktig at færrest mulig visste om at avhøret skulle skje på Utøya.

— Avhøret stilte oss overfor svært mange utfordringer: Av hensyn til pårørende og andre måtte det foregå på en verdig måte, og vi måtte ta hensyn til været. I tillegg måtte de tekniske undersøkelsene være ferdig og stedet måtte være ryddet opp før siktede ankom øya, sier Kraby.

Det var i tillegg viktig at avhørene ble gjort før Utøya skal avleveres AUF den 19. august.

Ifølge Kraby ble lørdag valgt fordi politiet på den måten ønsket å unngå at presse og tilskuere var til stede og for å få mest mulig ro under avhøret.

Syv fotografer fra VG

Likevel var VG i området med syv fotografer og en rekke journalister. Bildene er trykket over flere sider i søndagens VG.

Avisen beskriver hvordan Breivik - med et tau festet rundt kroppen - fører politiet rundt på øya, og hvordan han innimellom løfter et fiktivt våpen og peker mot stedene han drepte Utøya-deltakere.

— Vi så ingen pressefolk der, og det hadde ikke vært fysisk mulig å hindre fotografering fra avstand. Men jeg registrerer at VG har bilder, var Krabys kommentar da han ble spurt om VGs tilstedeværelse.

 1. Les også

  Behring Brevik tilbake på Utøya

 2. Les også

  «Noe av kritikken synes jeg er urimelig»

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politiet til Aftenposten: - Philip Manshaus ønsket å skremme muslimer i Norge

 2. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus forklarer seg for politiet. Samarbeider godt. Nye avhør avtalt.

 3. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktede Philip Manshaus sier ja til prejudisiell observasjon – men vil ikke avhøres

 4. NORGE
  Publisert:

  Psykologspesialist skal observere terrorsiktede Philip Manshaus

 5. NORGE
  Publisert:

  Vil ha fullstendig rettspsykiatrisk observasjon av Philip Manshaus

 6. NORGE
  Publisert:

  På 80-tallet ble Johnny Olsen dømt for Hadelandsdrapene. Nå er han siktet for nytt drap: – Alt er basert på løgn, sier han.