Tårevått OL-gull for Tufte

Olaf Tufte strigråt da han hørte «Ja, vi elsker» som olympisk mester. Fire års slit ble kronet med gull i Athen lørdag.

Følelser, tanker, takknemlighet og glede surret med stormfart rundt i hodet på bonden fra Nykirke. Endelig kan han kalle seg olympisk mester — uten at alt det innebærer har gått opp for ham ennå.

— Jeg klarer ikke å si hva jeg føler foreløpig, har kun tenkt frem til starten på løpet i dag tidlig. Det tar nok noen dager før det synker inn, sier Olaf Tufte.

— Men det er en drøm som går i oppfyllelse.

Midt oppi det hele kom også tankene om Rolf Sæterdal, den avdøde Olympiatopp-konsulenten som sto bak roerne i en årrekke og var Tuftes mentor.

— Han skjelte meg ut på 1000 meter, sa jeg skulle gi **** og begynne å dra årene. Det er ikke noe moro å få en 120 kilo tung bergenser på båten, så jeg gjorde som han sa, forteller Tufte og kjemper med klumpen i halsen. Følelsene er fortsatt sterke etter Sæterdals plutselige død i april i fjor.

— Det er hans oppskrift vi fortsatt følger. Jeg har lært så utrolig mye av ham. Jeg sender mange tanker hjem til Mona (Sæterdal) og ungene. Jeg skylder dem en stor takk.

Tufte har flere på takkelisten. Helst skulle han gitt en bit av medaljen til dem alle sammen.

— Familien, laget, støtteapparatet, alle som har stått med meg hele veien hit. Jeg kan være en dritt før mesterskap, forlanger 100 prosent av alle rundt meg. Men jeg er dem evig takknemlig. Det er de som fortjener medaljen, sa Tufte.

Slag i slag

En olympisk mester får knapt tid til å tenke en egen tanke etter å ha vunnet. For Tufte gikk det slag i slag med løp, TV-intervjuer, internasjonal pressekonferanse, norsk pressekonferanse, mottakelse og feiring.

28-åringen fra Horten roklubb tok Norges første OL-gull i roing siden 1976. Han var bare babyen da legendariske Alf og Frank Hansen tok gull i dobbeltsculler i Montreal.

Men underveis i løpet trodde Tufte gullet skulle glippe. Ringreven Jueri Jaanson var foran eller på høyde lenger enn noen nordmann likte.

Tufte, som var fryktelig nervøs før start, lå på fjerde ved 500 meter, ledet ved 1000, men lå 0,46 bak estlenderen 500 meter før mål.

Nerver

— Nervene preget meg i starten. Jeg fryktet det skulle glippe, innrømmer Tufte. Men så begynte han å tenke konstruktivt.

— Mange scenarier har spilt i hodet mitt de siste dagene, også dette. Derfor var det bare å gi bånn gass, forteller Tufte, som satte inn en sensasjonell sluttspurt og knuste Jaanson.

I mål var han over to sekunder foran 39-åringen, som ikke hadde noe å svare med.

— På veggen hjemme har jeg hengt opp et utklipp av noe en britisk cox sa til sine kolleger en gang: «If not now, then when. If not me, then who». Det var kodeordet mitt i dag, sier OL-mesteren.

Og jammen ga han svaret selv.

<b>Tårene rant</b> da "Ja vi elsker</b> ble spilt og det gikk opp for Olaf Tufte at han er olympisk mester.