Norge

25 år siden «Scandinavian Star»-katastrofen

I dag er det et kvart århundre siden 159 mennesker mistet livet i en mordbrann som fortsatt ikke er oppklart.

  • Frode Sætran

I kveld arrangerer overlevende og etterlatte en minnemarkering på Akershuskaia.

Dronning Sonja, statsminister Erna Solberg, ordfører Fabian Stang og Danmarks ambassadør Torben Brylle vil være til stede under markeringen ved minnesteinen klokken 17.40 i kveld.

I fjor sommer gikk Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold på tvers av sin egen utredergruppe som ikke anbefalte etterforskning. Utredningsrapporten slår fast at det ikke lenger finnes noe åsted, og det dermed ikke lar seg gjennomføre åstedsgranskning. Vitner er blitt borte, og andre kan ha glemt vesentlige detaljer.

Bevis som ikke holder

Men politimesteren slo uansett fast at bevisene mot den danske trailersjåføren, som etter etterforskningen i 1990 ble utpekt som brannstifter, ikke holder mål. Sjøvold slo også fast at eierforholdet og forsikringssvindel som et mulig motiv må etterforskes.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch støttet politimesterens avgjørelse og stilte enda et krav: Politiet må etterforske brannforløpet. Om etterforskerne ved hjelp fra branntekniske eksperter kan makte å slå fast om den siste brannen oppsto som en følge av de tidligere, vil de samtidig gi et svar på et spørsmål som mange har stilt gjentatte ganger i årene etter katastrofen.

Grusomme opplevelser

Hovedbrannen startet ca. klokken 02, natt til 7. april 1990. Blant ekspertene er det ingen tvil om at brannen ble påsatt. Dramatiske scener utspant seg. Vitner forteller om grusomme opplevelser der de snublet i omkomne og reddet seg ut i frisk luft, mens deres kjære ble igjen utenfor enhver mulighet til redning.

Et halvt døgn etterpå, rundt klokken 14, blusset det opp en kraftig brann på ny. Bildet over her viser en kraftig, lys grå røyksøyle som står høyt til værs fra skipet mens det taues inn mot Lysekil. Flere spør seg hva det er som brenner så kraftig, flere timer etter at store deler av inventaret må ha blitt fullstendig utbrent i den første brannen.

Ubesvarte spørsmål

Eierforholdene har vært uklare. Omstendighetene rundt forsikringen av skipet har også vært uklare. Undersøkelser har gitt grobunn for kritiske spørsmål, blant annet om hvem som faktisk fikk utbetalt erstatningssummen for skipet etterpå, og hvor mye.

I ettertid er det mange som har stilt kritiske spørsmål til etterforskningen og vurderingene som ble gjort. Mange spørsmål har stått ubesvart. Mange reagerer med fortvilelse på at det som kan være en av de verste forbrytelsene i norsk etterkrigshistorie er blitt stående uten en løsning i et kvart århundre.

Nå øyner de håp. Politiet har langt bedre verktøy for å etterforske saken i dag enn de hadde for 25 år siden. Og takket være at Stortinget fjernet foreldelsesfristen, vil ikke en straffansvaret for en mordbrann gå ut på dato etter 25 år. I tillegg har Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité besluttet å granske saken for å finne ut hva som sviktet.

Les også

  1. Scandinavian Star-enke krever oppreisning

  2. Stortingskommisjon skal granske Scandinavian Star-brannen

  3. Stortingskommisjon skal granske «Scandinavian Star»-brannen

  4. Politiet utfører razzia hos Scandinavian Star-vitne

  5. Scandinavian Star-rettssak startet i dag

  6. Sentralt vitne fra «Scandinavian Star» funnet død

  7. Det blir ny etterforskning av Scandinavian Star

  8. Riksadvokaten avgjør i Scandinavian Star-saken

  9. Krever setteriksadvokat for «Scandinavian Star»