Norge

Pappa slår, sa 4-åringen. Men barnehagen gjorde ingen ting.

Da hun var fire år gammel, forsøkte jenta å varsle om vold. «Pappa slår», sa hun. Barnehagen gjorde ingen ting. Volden i familien fortsatte til firebarnsmoren ble drept og faren arrestert.

Dommerne i Larvik tingrett fikk i dag høre at barna forsøkte å varsle om vold i familien, men hverken skole, barnehage eller psykologtjenesten reagerte. Etter at moren deres ble drept, bor de fire barna nå hos en venninne av moren og hennes familie.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Larvik. (Aftenposten) Larvik tingrett fikk i dag høre at flere av barna forsøkte å varsle om vold i familien. Men hverken skolen, barnehagen eller psykologtjenesten reagerte og volden fortsatte i årevis frem til drapet på barnas mor.

To av de fire barna som i august i fjor mistet moren sin, gikk i en barnehage i Larvik.

På slutten av dagen snakket en førskolelærer med de to, etter at det hadde vært slåssing i barnehagen.

-Det er en hemmelighet

-Dere vet at det ikke er lov til å slå i Norge sa jeg til dem. -Pappa slår, sa den fire år gamle jenta. -Det der er en hemmelighet, det vet du jo, brøt hennes to år eldre bror inn.

Bistandsadvokat Mette Ackenhausen reagerer sterkt på at ingen kontaktet barnevernet. -Barnas meldinger om vold i familien burde vært meldt til barnevernet, sier hun.

-Jeg fulgte det ikke opp, men rapporterte det tli styreren i barnehagen. Jeg mente vi skulle melde det videre til barnevernet. Men styreren ville diskutere det internt. Det ble også snakk om å ta en samtale med faren. Men styreren ville ikke gjøre det, for hun mente at faren hadde gjort så mye godt for barnehagen og hun ville ikke ødelegge for det, sa førskolelæreren.Hun gjorde det klart at hun var veldig uenig med barnehagestyreren og at meldingen fra barnet burde vært meldt til barnevernet.

Førskolelæreren mener at opplysningen om vold kom i 2009. Barna har etter at moren deres ble drept og kastet til sjøs forklart at volden i hjemme fortsatte helt frem til drapet og til faren ble arrestert.

Stengt inne i mørkt skap

Hun fortalte også om en annen episode; faren skulle ha stengt et av barna inne i et mørkt skap.

-Assistenten sa til ham at han ikke måtte stenge barnet inne i skapet, det kunne føre til varige skader, forklarte vitnet.

Hun forklarte også at hun etter hvert reagerte på at barnas mor ikke lenger var med når barna ble levert og hentet.

-I ettertid var jo det veldig påfallende at vi aldri mer så henne. Det var bare faren som kjørte barna, sa førskolelæreren. Hun merket seg også at både faren og den litt eldre broren begge sa at jenta snakker mye tull.

Hun forklarte at hun ikke hadde sett merker eller noe annet påfallende på de to barna, selv om hun var spesielt oppmerksom etter at hun hørte om vold i familien.

Psykolog hørte om vold — gjorde ikke noe

Også en psykolog ved barne- og ungdomspsykiatrien i Larvik fikk høre om vold i familien, men uten å gjøre noe med det.

Ett års tid før drapet ble den eldste av de fire barna henvist til behandling på grunn av spiseforstyrrelser og angst.

Men av ti samtaler var det bare tre samtaler som ble gjennomført med jenta alene, som da var 12 år gammel.

-I en av disse samtalene fortalte hun om vold i familien. Faren hadde kastet en flaske mot moren, som da var gravid. Hun begynte å blø. Og jeg hørte at faren kjeftet mye og var opptatt av hvor jenta var, og hvem hun snakket med, forklarte psykologen som vitne.

Hverken han eller hans kolleger hadde fulgt opp opplysningen om vold, men var mer opptatt av andre årsaker til spiseforstyrrelsen.

-Pappa slo oss - det var veldig vondt

Tingretten fikk også se videopptak av to av barna som i dommeravhør forklarte seg om vold og trusler i familien.

-Pappa slo oss med hånden eller med en kabel. Overalt på kroppen. Det var veldig vondt. Og han bestemte alt. Han ville jeg skulle være 100 prosent muslim og jeg fikk ikke lov til å være sammen med venner, sa en 13 år gammel jente i dommeravhøret. -Men det var verst for mamma. Han slo henne også. Jeg drømte om at han ville drepe henne, sa jenta. Hennes yngre søster forklarte også om vold og trusler og hvordan faren totalt kontrollerte familien.

Les også:

Les også

  1. - Pappa slår, sa jenta. Rektor gjorde ingen ting.

  2. Ble drept ni dager etter at hun var hos politiet

  3. Politiet håpet å redde drapsofferet

På videoskjerm fikk tingretten se dommeravhørene hvor barna fortalte at faren deres brukte grov vold mot moren deres, og mot barna.