Norge

Eldre engstelige for Internett

De er redde for ikke å forstå teknologien, de er usikre på hva Internett kan brukes til, og de synes det er dyrt, viser ny rapport.

Livet er herlig, selv uten Internett, synes f.v. Kari Hegge, Odd Paulsen, Aud Paulsen, Florin Olsen og Ragnar Hegge, som ofte møtes på Grefsen-Kjelsås eldresenter.
  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

77 år gamle Ragnar Hegge hverken har eller bruker Internett.— Jeg savner ikke Internett i hverdagen min. Jeg får betalt regningene, og trenger jeg å bestille fly- eller togbillett, hjelper barnebarna til, smiler pensjonisten.Vi møter ham på Grefsen- Kjelsås eldresenter sammen med kona Kari (76). Rundt bordet sitter en hel gjeng. Praten går lett og latteren sitter løst. Kaffe og vafler hører med en søndag formiddag, og de grå panterne nikker når de hører rapportens konklusjon: Rundt 270 000 eldre over 65 år har ikke bredbånd hjemme, fordi:* de vet ikke nok om hva bredbånd og Internett kan brukes til* de er redd for at de ikke kan nok om teknikk og utstyr* de synes det er for dyrt* endel ønsker ikke eller ser ikke poenget med å bli bredbåndsbrukere Den ferske rapporten, som er utarbeidet av Norsk Telecom på oppdrag av Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD), baserer seg på en spørreundersøkelse blant ca. 1100 personer og dybdeintervjuer fra eldresentre.

Føler seg utestengt.

Eldre ønsker særlig å bruke Internett til å sende og motta e-post, bruke nettbank, finne offentlige skjemaer og se bilder av slekt og venner. Flere nevner også at de ønsker å lese lokalaviser, spille bridge eller sjakk, drive slektsforskning eller få seg nye venner. Men likevel: De kvier seg for å kjøpe bredbånd fordi de mangler kompetanse.Forsker Øyvind Nøhr ved Høgskolen i Lillehammer har forsket på aldring siden 1986, og de siste årene har han sett spesielt på digital kompetanse. - Mange eldre føler at de går glipp av en del av samfunnet, de føler seg utestengt når de ikke er på Internett. Etter TV-programmer som "Tore på sporet" henvises det til Internett for flere scener. Eldre opplever frustrasjon over å holdes utenfor slikt, sier Nøhr.

Snakker med folk.

Aud Paulsen (74) opplever ikke virkeligheten på samme måte.- Jeg bruker ikke Internett, men er hverken utestengt eller isolert. Men det er riktig at én av tingene jeg er redd for med PC-en, er om jeg kan ødelegge noe hvis jeg trykker på feil knapper. Ser jeg et TV-program som engasjerer, kan jeg heller ta en telefon og snakke med en venninne, sier hun.Ektemannen Odd Paulsen (75) er imidlertid på nett.- Vi har bredbånd hjemme, og jeg gjør alt fra å betale regninger til å legge kabal. Det er praktisk og greit, men ikke avgjørende for livskvaliteten, sier ektemannen. Hvorfor hun vegrer seg mot nett og han ikke, forklarer de to rett og slett med interesse.- Jeg orker ikke å forholde meg til alt det der. Da tørker jeg heller støv . . . humrer fruen.

Ikke for alle.

Øyvind Nøhr advarer mot å tro at man kan lære alle eldre å bruke Internett.- Eldre må ha muligheten til å fungere i samfunnet uten Internett, derfor må manuelle systemer opprettholdes. Mange av mine informanter brukte data i jobbsammenheng før de ble pensjonister, men sluttet med det senere, sier han.Han mener det derfor ikke er gitt at den digitale kløften vil forsvinne etterhvert som Internett-kyndige yngre blir eldre. "Å oppdatere meg på ny teknologi er ikke noe jeg vil bruke tiden min på," er en vanlig holdning blant eldre.På eldresenteret er det bibliotek med PC tilgjengelig, og det legges til rette for at de som ønsker, kan gå på nybegynnerkurs.- Jeg begynte i våres, men ga meg etter noen uker. Det ble litt for komplisert, men utstyret står hjemme, og det kaster jeg ikke, smiler Florin Olsen (77).

- Enklere og billigere

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) sier til Aftenposten at hun vil jobbe for å gjøre det enklere og billigere for eldre å skaffe seg bredbånd.- Vi visste fra før at mange eldre ikke er på nett. Det den nye undersøkelsen viser, og som overrasker, er at så mange eldre opplever nettbruk som komplisert. Utfordringen blir å hjelpe eldre med å få installert PC, samt sørge for å skaffe brukerveiledninger som har et enkelt språk, sier hun.Ministeren mener det er en fordel at eldre lærer opp andre eldre, og at eldresentre og andre sosiale treffsteder arrangerer datakurs for pensjonistene. Grande Røys lover å følge opp rapporten - også med flere penger, slik at tiltakene hun foreslår, kan bli virkelige.