Norge

1,1 milliard i unndratt skatt og moms

Bare i Skatt øst er det avslørt 185 millioner kroner i unndratt skatt og moms på halvannet år. - Dette er multikriminelle nettverk. Trusselbildet er alvorlig, sier Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst.

Leder for Skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen. Foto: Ruud, Vidar

 • Siri Gedde-dahl

Stillas-bransjen var de første som fikk høre disse ferske tallene under et foredrag Jan-Egil Kristiansen, leder for skattekrimenheten i Skatt øst, holdt sist uke.

Temaet var kriminalitet i byggebransjen. Skatt østs prosjekt «Fiktiv fakturering i nettverk» fortsetter, og nå har funnene passert 1,1 milliarder kroner i tapte skattekroner. Over halvparten av beløpet kan knyttes til personer fra Balkan-området.

Aftenposten har i serien «Grå økonomi» satt søkelyset på albanske malerfirmaer som svindler med moms og skatt. Metoden er nettopp fiktiv fakturering.

Denne uken arrangerte statsminister Erna Solberg et toppmøte om arbeidslivskriminalitet, og vil bevilge 25 millioner kroner til samordnede kontroller.

Les også:

Les også

Arrangerte toppmøte mot arbeidslivskriminalitet i bygning pusset opp av arbeider med falsk ID

Overflatekontroller

— Det er vel en god nyhet at Regjeringen bevilger 25 millioner kroner til flere kontroller?

— Ja, vi er fornøyd med nye tiltak og mer penger. Men de organiserte kriminelle er den store trusselen her, og det må helt andre virkemidler til for å ta dem. Raske, samordnede kontroller skraper bare på overflaten, og fører sjelden til straffeforfølgning av alvorlig økonomisk kriminalitet. Lime-aksjonen blir brukt som eksempel, men den var forberedt i lang tid, og det er satt av betydelige ressurser til å følge opp, sier Jan-Egil Kristiansen.

Skattekrimsjefen mener undersøkelsene må gå dypere.

- Det er ikke nok bare å løpe ut på enkle kontroller. Skattekriminaliteten har ikke funnet sted, og fristen for skatt og moms har ikke forfalt, sa Kristiansen fra talerstolen til stillasentreprenørene denne uken.

Han bekrefter – som skattedirektøren gjorde onsdag denne uken – at manglende etterforskningskapasitet i politiet gjør det svært krevende å få straffeforfulgt saker skatteetaten avdekker.

Flere typer kriminalitet

Fra talerstolen minnet Kristiansen om at det var nøyaktig ett år siden begrepet "mafiatilstander i byggebransjen" for første gang ble brukt av bransjen selv i Aftenposten.

— Dette er sammensatt kriminalitet som skjules med fikse metoder. Utviklingen skjer raskt. Det er gunstig å komme til Norge og bedrive kriminalitet. Vi ser økt organisering, og de hopper over gjerdet der det er lavest. Unndragelse av moms gir lavere straff enn narkosmugling.

Han tok også til orde for å myke opp taushetsplikten for skatteetaten.

— Hvis hovedentreprenører krever samtykke til opphevelse av taushetsplikten hos sine underleverandører, vil de lettere kunne velge vekk useriøse firmaer, sier Kristiansen.

Les også:

 1. Les også

  «For hver kriminell handling utbetaler staten et honorar»

Les mer om

 1. Grå økonomi

Grå økonomi

 1. DEBATT

  Statsrådene har forsømt jobben mot arbeidsmiljøkriminalitet i mange år | Per-Kristian Foss

 2. NORGE

  Hjalp 2000 personer med å snyte på skatten. Nå venter mange år i fengsel.

 3. NORGE

  Mann skal ha hjulpet flere hundre kolleger med å snyte på skatten. Skattejegere er på sporet av opptil 25 svindlernettverk.

 4. NORGE

  Hvorfor oppdaget ikke skattejegerne det systematiske fradragsjukset?

 5. DEBATT

  Vi bør få vite hvem som ikke betaler skatt

 6. NORGE

  Stjal fra fellesskapet – beholdt pengene selv