Norge

Veggismat?! Det er kanonføde!

Norske soldater får snart et nytt, skarpt oppdrag: Å takle kjøttfrie mandager i soldatmessene.

Ingen deserterte da Forsvaret utsatte sine soldater for vegetarmat. Tvert i mot, Tobias Kvammen (t.v.) og Kenneth Morken syntes det var helt ålreit.
  • Yngve Ekern
    Yngve Ekern
    Journalist

— Huh?! Er det ikke kjøtt i tacoen? Menig Tobias Kvammen bøyer hodet ned mot tallerkenen han har lasset ned med det han trodde var kjøttdeig.

– Det lukter i alle fall godt!

En liten bølge av uro sprer seg rundt bordet i Rena militærleirs soldatmesse. De færreste har fått med seg at dette er dagen. Dagen da Forsvaret gjør sitt fremstøt mot en mer klimavennlig hverdag.

Soldatene er kanonføde i offensiv der målet er at i løpet neste år skal alle Forsvarets messer være kjøttfrie på mandager. Dette kommer i tillegg til at Forsvaret er helt i fronten når det gjelder å servere økologisk mat.

En alliert

Kvammen får støtte av menig Kenneth Morken. Her er det grunn til å rykke forsiktig frem. Ingen vet hvor farlig veggismat kan være. Men så, etter å ha smakt på soyagrapset kamuflert som tacokjøttdeig, blir de mer enn vennligsinnede: Dette er en aliert.

— Ikke verst. Slett ikke. Litt veggismat kan være helt ålreit innimellom. Ja, hvorfor ikke, sier Morken.

Internasjonalt

Ingen av de unge soldatene har hørt om Meatfree Mondays, som er blitt en internasjonal bevegelse. Blant de varmeste forsvarerne av at mandager bør være kjøttfrie, er Paul McCartney. De fleste rundt bordet har hørt om ham.

Les også

Hvert år kastes 2,3 millioner høner som søppel. Nå kommer Forsvaret dem til unnsetning

Forsvaret serverer 35.000 måltider hver dag. Mandager uten kjøtt betyr at 150 tonn kjøtt blir spart. I følge FN står vårt husdyrhold til kjøttproduksjon for 18 prosent av klimautslippene. Det betyr at Forsvaret med kjøttfrie dager forsvarer hele verden mot en klimakrise.

Et klimatiltak

— Forsvaret skal gjenspeile samfunnet for øvrig. Og vi ser en stadig økende bevissthet rundt miljøvennlig mat. Kjøttfrie dager er et klimatiltak. Men vi støtter oss også på offentlige kostholdsråd, som sier at vi bør spise mindre kjøtt av helsegrunner, sier orlogskaptein Pål H. Stenberg, som er seksjonssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon.

Endelig mandag?

Stenberg leder operasjonen som skal føre til kjøttfrie mandager. Men heller ikke han tror at alle soldatene vil vende hjem fra helgeperm og rope ”Endelig mandag!”

— Vi vil selvsagt gjennomføre dette i samråd med de tillitsvalgte, og stegvis. Men det at maten vi spiser har innvirkning på miljøet er et faktum vi vurderer som viktig at soldatene får med seg, også videre i det sivile liv. Akkurat som kjøkkensjefene våre innprenter dem at de ikke skal ta for mye på tallerkenene, at det er bedre å forsyne seg to ganger, sier Stenberg.

Bakholdsangrep

— Dette er næringsrik mat. Og når vi lager til et så fargerikt og spennende utvalg som her, er jeg sikker på at kjøttfrie mandager blir en veldig positiv opplevelse, fastslår kjøkkensjefen i Rena leir, Sissel Midthun. Denne første testen gjennomføres med Findus på flanken. Planen er at kjøkkensjefer i militærleirene i det ganske land skal kurses i veggismat utover på nyåret.

Mmmm. Couscous. Falafler. Rødbeter. Fermtidens soldatmat er servert.

Soldatene får utdelt spørreskjemaer der de skal evaluere veggisbuffeen rett for rett. Aftenposten tar en sniktitt på svarene. Nesten alle krysser av for at de ulike rettene, både tacoen, lasagnen og burgerne var kjempegode – selv om det kanskje kom som et bakholdsangrep at de ikke inneholdt en flis av kjøtt.

Og økologisk

De kjøttfrie mandagene kommer på toppen av at Forsvaret i flere år har kjempet for økologisk mat. Stortinget har bestemt at i samfunnet for øvrig skal 15 prosent av maten væer økologisk innen 2020. Det er for lite krutt i den ambisjonen, mener Forsvaret. Der i leieren har de nær ved å passere 15 prosent allerede i år.

Bærekraft og miljø er med andre ord ikke bare honnør-ord.