Norge

Dette synes Facebook er ok: «Din satans Koran-virusinfiserte Allah-heks»

Oslo-politiet ba debattant Muniba Ahmad anmelde en Facebook-trussel etter et Aftenposten-innlegg. Men Facebook har avslått å fjerne truslene.

En Facebook-profil har skrevet at Muniba Ahmad bør halshugges. Det synes ikke Facebook er nok til å slette meldingen. Foto: Privat

 • Thomas Olsen
  Journalist

Muniba Ahmad truslene hun fikk på Facebook etter innlegget Hvorfor jeg er mer norsk enn Hege Storhaug i Aftenposten i forrige uke. Det var politiet selv som ba henne anmelde Facebook-kommentaren der hun blir truet på livet, melder NRK.

Trusselen som fortsatt ligger ute åpent på Facebook.

Rapporterte inn trusselmelding

Samtidig skal flere også ha bedt Facebook fjerne kommentaren eller utestenge profilen til mannen som kom med truslene.

Men meldingen er ikke fjernet. Og til en av dem som rapportere inn trusselen, skriver Facebooks hjelpeteam til svar at man ikke mener innlegget bryter mednettsamfunnets standarder.

— Mange er opprørt over at Facebook ikke sletter innlegg som bryter retningslinjene. Hva er poenget med retningslinjer og funksjonen som lar brukerne rapportere brudd, sier den 38 år gamle kvinnen som reagerte og rapporterte inn meldingen om Ahmad til Facebook.

Dette svarte Facebook da den 38 år gamle kvinnen innrapporterte meldingen.

Politiet ba henne anmelde

19 år gamle Muniba Ahmad, som skrev leserinnlegget som fremkalte trusselen, reagerer på at Facebook ikke foretar seg noe. Hun ble selv kontaktet av politiet — som ba henne anmelde Facebook-kommentaren.

— Politiet ringte meg opp og antydet at jeg burde anmelde. Jeg var på stasjonen mandag og anmeldte. Det tok en time, et tegn på at politiet tar dette alvorlig. Jeg synes det er veldig merkelig at Facebook mener at en så grov dødstrussel ikke e grunn til å sperre en profil, sier 19-åringen til Aftenposten.

Siste i saken:

Les også

Facebook snudde - og slettet netthetser

— Nettrollene slipper unna

Ahmad syntes først meldingen var så grov at den nesten fremsto som latterlig. Men etter at politiet tok kontakt, tenker hun at det er uhyggelig at noen kan skrive slike ting.

-Jeg synes den er ufin og ubehagelig. Jeg verdsetter yttringsfrihet til det ytterste og mener det skal være stort rom for ytringer, men dette er rett og slett en drapstrussel og en oppfordring til terror. Jeg skjønner i ikke at det skal være lov å komme med, sier Ahmad.

Les Ahmads innlegg

Les også

Hvorfor jeg er mer norsk enn Hege Storhaug

Hun frykter at færre tør å ytre seg når slike meldinger tolereres på nett.

— Det finnes mye hat på nettet, og mange kvier seg fra å delta i debatten på grunn av nettrollene. Denne meldingen har vært utsatt for masserapportering fra folk som har reagert. Da skulle jeg gjerne sett at sett at Facebook tok dette alvorlig. Er det rart det finnes netthat når dette tolereres, sier debattanten.

Avsender poserer med pistol

Også den 38 år gamle kvinnen som på eget initiativ rapporterte inn Facebook-meldingen, synes det er ille at nettsamfunnet ikke reagerer.

— Twitter har jo nå fått beskjed om å skjerpe seg nettopp på grunn av dette problemet. Det er vel på tide Facebook tar en opprydding også, sier hun.

Ahmad har i møtet med politiet mandag fått vite at avsenderen av kommentaren ikke befinner seg i Norge. Aftenposten vet at mannen bak profilen er anmeldt for trusler tidligere, og er godt kjent for politiet.

Muniba Ahmad er ikke blitt redd etter å ha blitt oppmerksom på trusselen, men synes det er ubehagelig at samme profil også lagt ut et bilde der han poserer med en pistol.

Siste i saken:

Leser alle rapporteringer

Aftenposten kontaktet mandag kveld firmaet som håndterer pressehenvendelser på vegne av Facebook i Skandinavia. De har nå sendt henvendelsen videre til Facebook. Men Aftenposten får opplyst at Facebooks hjelpeteam består av personer som behersker alle språk og vurderer alt rapportert innhold.

Facebook er tidligere blitt beskyldt for å sensurere både kunst og brystkreftkampanjer, når de har fjernet sider og innhold som viser nakne kroppsdeler.

— Når noe blir rapportert til Facebook, gjennomgår vi det og fjerner alt som ikke overholderFacebooks standarder. Vi tar ikke med noe informasjon om personen som rapporterte det når vi kontakter den ansvarlige personen, skriver Facebooks hjelpesenter på sine nettsider.

- Husk at selv om noe blir rapportert til Facebook, er ikke den en garanti for at det vil bli fjernet. Det kan hende at du ser noe du ikke liker på Facebook, men som ikke bryter med Facebooks retningslinjer, opplyser Facebook videre.

- Sikkerhet viktig

Først blant standardene for nettsamfunnet med over 1,3 milliarder brukere slås det fast:«Sikkerhet er Facebooks fremste prioritet. Vi fjerner slikt innhold, og kan ta kontakt med politimyndighetene hvis vi mener at dette medfører en reell risiko for fysisk skade eller en direkte trussel mot offentlig sikkerhet. Du kan ikke komme med troverdige trusler mot andre eller organisere voldshandlinger i den virkelige verden.»

- Tillater humorangrep

Men det legges til at det som virker som trusler, kan være usmakelig humor fra avsender:

— Vi tillater ikke innhold som går til angrep personer på grunnlag av faktisk eller antatt rase, etnisitet, nasjonalt opphav, religion, kjønn, kjønnsidentitet, seksuell legning, funksjonshemning eller sykdom. Vi tillater imidlertid tydelige forsøk på humor eller satire som ellers kunne vært ansett som en mulig trussel eller et mulig angrep. Dette inkluderer innhold som mange vil synes er usmakelig, skriver Facebooks hjelpesenter.

Les også:

 1. Les også

  «Dette nye lavmålet kommer til å ta knekken på dere til slutt»

 2. Les også

  - La hijaben min være

Les mer om

 1. Netthets

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Det finnes bare én Lars Tore Østtveit. Likevel fant han 21 falske navnebrødre på Facebook.

 2. NORGE
  Publisert:

  Klaget på falsk navnebror titalls ganger. Hver gang svarte Facebook at det ikke var brudd på reglene.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Facebook svarer: – Vi erkjenner at dette bildet er ikonisk

 4. NORGE
  Publisert:

  Mann bøtelagt for drapstrusler på Listhaugs Facebook-sider

 5. KULTUR
  Publisert:

  Dette vil kvinnene som legger deg til på Facebook

 6. NORGE
  Publisert:

  MDG tok trusler til politiet: «Vi kan fjerne deg»