Norge

Flygerne i Norwegian streiker

Det blir streik i Norwegian fra lørdag morgen etter at meklingen mellom Norwegian og selskapets skandinaviske flygere brøt sammen natt til lørdag.

Riksmegleren sier fredag kveld det er "veldig vanskelig" i konflikten mellom pilotene og Norwegian. Foto: Morten Holm

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad

Det meldte både fagforeningen Parat og flyselskapet Norwegian natt til lørdag. 70 av Norwegians flygere tas dermed ut i streik fra lørdag morgen og frem til tirsdag.

— Vi tar fortløpende ut resten av de skandinaviske pilotene og 650 piloter vil være i streik i løpet av kort tid, sier Halvor Vatnar, leder for pilotene i Norwegian.

Bjørn Kjos: Beklager på det sterkeste

I en pressemelding sendt ut natt til lørdag skriver Norwegian at de «beklager på det sterkeste at det ikke var mulig åoppnå enighet i meglingen».

De opplyser at deres mål er å gjennomføre ettilnærmet normalt flyprogram gjennom helgen.

— Vi beklager på det sterkeste den usikkerheten som nå er skaptoverfor våre passasjerer. Vårt mål har hele tiden vært å unngå streik og få enløsning og ro i selskapet. Nå skal vi gjøre det vi kan for å ivareta berørtepassasjerer på best mulig måte, sier Bjørn Kjos, administrerende direktør iNorwegian i pressemeldingen.

Riksmegleren var ikke optimist

Riksmegler Nils Dalseide brukte pessimistiske uttrykk da han møtte pressen litt etter klokken 23 fredag kveld.

- Akkurat nå er det veldig vanskelig. Det er krevende, men dét er ikke uvanlig, sier han.

- Hva mener du med at det er "veldig vanskelig"?

— Med det mener jeg at partene har forskjellig syn på mange punkt, og at det for liten bevegelse i retning av hverandre i den tiden vi har arbeidet.

- Er ikke dette er ganske sterkt uttrykk fra din side?

— Nei, i alle meglinger bølger det frem og tilbake. I en fase kan de se vanskelig ut og i andre faser kan det se bedre ut. Men det er en utfordring at vi har mang uløste punkter nå der det så langt har vært liten bevegelse.

- Du kaller det "stor avstand". Det har vært lite bevegelse i løpet av dagen?

— Ja, det har det vært. Det kan jo hende at det går fort, men det er betydelig avstand i synet partene har på mulighetene til å endre sin posisjon.

- Du høres pessimistisk ut?

- Nei... Jeg synes det er vanselig. Det er en vanskelig megling.

- Er det mange som er trøtte nå?

— Nei, jeg har ikke merket noe til det. Jeg synes det er et godt, oppegående nivå.

Gikk fra hverandre etter midnatt

Partene satt fortsatt sammen på overtid da meklingsfristen gikk ut ved midnatt fredag, men kort tid senere besluttet de altså å gå fra hverandre.

Fagforenigen Parat forhandler for pilotene, og har tillyst pressekonferanse lørdag morgen klokken 9.

– Vi har stor respekt for effektiv og rasjonell drift, men det er umulig å akseptere at selskapet skal diktere og lage egne regler som i praksis gjør at de organiserer seg bort fra grunnleggende spilleregler i både norsk arbeidsliv og internasjonal luftfart, sier Hans-Erik Skjæggerud, leder for Parat i en pressemelding.

Anlager om streikebryteri

Samtidig har temperaturen steget utenfor meklingsrommet. Norwegian var fredag i ferd med å fly piloter fra utlandet til Oslo og København for - om nødvendig - å sette dem inn som erstattere for streikende piloter.

- Dersom dette er riktig, er det streikebryteri, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud til Dagbladet.

Norwegian avviser kritikken med at det vil være «helt kurant» å hente inn piloter for å erstatte de som eventuelt er i streik i Norwegian Air Norway.

— Kan ikke et datterselskap levere pilottjenester, må man se seg om etter andre muligheter for å få kundene fram, kommunikasjonsdirektør Ann-Sissel Skånvik til avisen.

YS varsler omfattende sympatiaksjoner fra luftfartsansatte i andre land dersom Norwegian benytter innleide piloter ved en eventuell streik.

Flere krav

Striden mellom Norwegian og selskapets piloter står blant annet om hva slags tilknytning pilotene skal ha til selskapet.

Parat krever en «reell» arbeidsgiver, likeverdige avtaler for alle selskapets piloter i Skandinavia og felles karrieremuligheter for alle pilotene i konsernet.

Lederen for pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar, mener selskapet er ute etter å presse fram en overgang fra fastere ansettelser til løsere tilknytning med dårligere betingelser.

Norwegian viser til at kostnader må kuttes.

— Pilotene i Skandinavia har svært gode betingelser og kostnadene må ned, slik vi også har sett hos våre konkurrenter, sa Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NTB tidligere denne uken.

Thore Selstad Halvorsen er forhandlingsleder for Parat, mens Ragne Eikrem leder NHO Luftfarts forhandlingsdelegasjon.

 1. Les også

  Slik takler du en mulig flystreik i morgen

 2. Les også

  Pilotene får opptil 12.000 kr ekstra for å jobbe på en fridag

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Norwegian: – Dette kunne vi ordnet internt

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Fagforeningsleder om Norwegian-kaoset: - Vi advarte mot pilotmangel, men ble ikke hørt

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Bjørn Kjos varsler pilotmangel ut august

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Flykaos truer fra i morgen, fredag kan flytrafikken stanse

 5. NORGE
  Publisert:

  Slik rammes passasjerene dersom det blir full SAS-streik på torsdag

 6. NORGE
  Publisert:

  Ny megling i SAS-streiken – håper flyene kan være i luften igjen fra torsdag