Sønnen til Janne Jemtland lå i sengen da han hørte smell drapsnatten

Sønnen til Janne Jemtland hørte det som trolig var skuddet moren døde av. Han fikk aldri svar på SMS-en han sendte henne umiddelbart etter smellet.

Personell fra Midt-Hedmark brann og redning frakter den drepte Janne Jemtland opp fra Glomma ved Eid bro i Våler den 13. januar. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
  • NTB

Observasjonene til sønnen er blant hovedbevisene bak drapstiltalen mot ektemannen (47) til Janne Jemtland. Han har bekreftet overfor politiet at Jemtland ble truffet av et skudd i hodet og at han senere fjernet liket og ryddet gårdsplassen for blod etter henne.

Det kom frem da rettssaken mot 47-åringen startet i Hedmarken tingrett på Hamar mandag. Statsadvokat Iris Storås fastslo at det meste av de faktiske omstendighetene i saken er uomstridt.

–Det er uomtvistet at sønnen hørte et smell rundt klokken 2.15 natt til 29. desember, cirka en halvtime etter at de kom hjem. Han sendte en SMS til morens mobil med teksten "Mamma?!". Etter det har ingen hørt eller sett noe til Janne Jemtlands mobil, sa Storås.

Sier han ble truet med våpen av kona

I retten forklarte ektemannen at skuddet som traff Janne Jemtland gikk under et basketak under en krangel. Det var Jemtland som truet ham med våpenet, hevder ektemannen.

Ektemannen forsøkte å tvinge skytevåpenet ut av hendene til Janne Jemtland ved å brekke armen hennes oppover, da de begge falt bakover, ifølge ektemannens forklaring.

Huset i Brumunddal hvor politiet mener at Janne Jemtland ble drept. Hennes ektemann er tiltalt for drapet, men erkjenner ikke straffskyld.

Han beskrev en voldsom krangel med kona, Janne Jemtland, som startet på soverommet drapsnatten, og som endte med at de begge sto på trappen utenfor huset i Brumunddal i bare undertøyet.

Janne Jemtland pekte på ham med skytevåpenet hun hadde i nattbordsskuffen og truet med å trekke av, ifølge forklaringen hans. Da han forsøkte å avverge situasjonen, skal de ha falt bakover og skuddet gått av.

– Da sier det pang. Jeg skjønner ikke hva som skjer. Det er uvirkelig, sa den 47 år gamle, tidligere fremmedlegionæren, da han innledet sin forklaring i Hedmarken tingrett mandag.

Les også

Ektemann tiltalt for drap på Janne Jemtland

Nekter straffskyld

Mannen nekter straffskyld for forsettlig drap, fordi han mener dødelige skuddet – som traff Jemtland i midt i pannen – ble avfyrt ved et uhell. Han vedgår at han fjernet liket av kona istedenfor å varsle politiet og helsevesenet.

– Jeg satte meg ned og tenkte «hva faen skjer nå». Jeg var i sjokk, og tenkte at jeg måtte få Janne bort, sa han.

Dumpet liket

Den 47 år gamle mannen er tiltalt for å ha skutt den 36 år gamle kona i hodet med en pistol, etter en fest på hjemstedet Brumunddal natt til 29. desember i fjor. Etter først å ha meldt kona savnet, forklarte han seg gjennom ni avhør etter at han ble siktet for drap om skuddhendelsen, dumpingen av liket og sine bevegelser i tida etter skuddene.

Janne Jemtland ble funnet død i Glomma her ved Eid bro i Våler kommune. Ektemannen er tiltalt for drapet, men erkjenner ikke straffskyld.

Det var disse opplysningene som bidro til at politiet fant liket i Glomma, under en bro i Våler kommune rundt åtte mil fra parets bolig i Brumunddal. Da snøen gikk, påviste han også drapsvåpenet i turområdet Vangsåsen i Hamar.

40 vitner er varslet ført for retten i saken. Etter at den tiltalte har avgitt sin forklaring blir Janne Jemtlands to sønner påtalemyndighetens første vitner i drapssaken. På grunn av sønnenes unge alder vil forklaringene deres bli spilt av som video, ifølge bevisoppgaven.