Tater-stiftelse får ikke tilbake kontrollen over fondsmidler

Stiftelsen som forvaltet et oppreisningsfond for taterfolket er blitt renvasket, får likevel ikke tilbake kontrollen over midlene.

Skuespillerne bak forestillingen om Tater-Milla, som tar for seg taterne i Norge, har selv bakgrunn i reisefolket, som de også kalles. Sara Wilhelmsen og Kjetil Stavenes spiller henholdsvis Tater-Milla og Wilhelm i «Se min ild».

Stiftelsen romanifolket/taternes kulturfonds tidligere styreleder og lederen for Taternes Landsforening, Holger Gustavsen, reagerer på at regjeringen fikk stortingsflertallet med seg tidligere i høst på vedtaket om å overføre hele ansvaret for oppreisningsmidlene til taterfolket på permanent basis fra Stiftelsen romanifolket/taternes kulturfond til Kulturrådet.

Han mener det er blitt gjort på helt feil grunnlag.

– Dette var penger som var ment å skulle bidra til å gjenoppbygge taterfolkets kultur og språk, som en oppreisning for statens langvarige assimileringspolitikk og overgrep mot folket vårt. Da er det også folket som vet hvilke behov vi har og hvordan pengene best kan fordeles, sier Gustavsen til Klassekampen.


De har laget forestilling av sin egen taterhistorie

Holger Gustavsen, leder for Taternes landsforening, reagerer på at Stiftelsen romanifolket/taternes kulturfond ikke får tilbake styringen over fondsmidlene.

I 2004 vedtok Stortinget å gi taterfolket oppreisning i form av et fond på 75 millioner kroner. Frem til i fjor ble midlene forvaltet av Stiftelsen romanifolket/taternes kulturfond, men stiftelsen ble slått konkurs etter at tre styremedlemmer ble avsatt som følge av en kritisk rapport fra Stiftelsestilsynet.

Til tross for at Stiftelsesklagenemnda har renvasket stiftelsen og opphevet vedtaket om å avsette styrets medlemmer, som Vårt Land omtalte mandag, er det Kulturrådet som skal overta ansvaret for midlene.