Norge

Én av tre lærerstudenter strøk i matte

I fjor strøk 47 prosent av lærerstudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus i matte. For årets kull er tallet redusert til 35 prosent.

Høgskolen i Oslo og Akershus, som blant annet holder til på Bislett i Oslo, har landet største lærerutdanning.
  • Pål V. Hagesæther

Tallene er bedre, men ikke gode nok, mener de ansvarlige. Bare tre av 200 studenter fikk toppkarakter i matte på landets største lærerutdanning.

Det er nettavisen Khrono som har fått innsyn i årets eksamensresultater for førsteårsstudentene på lærerutdanningen.

— Vi er glade for at vårens tiltak åpenbart har virket, sier Vibeke Bjarnø, studieleder på Institutt for grunnskole— og faglærerdanningen til avisen. Tiltakene høyskolen har satt inn er å vie en uke av undervisningen bare til matematikk. I tilegg har de "intensivert sitt tilbud om veiledning til studentene".

Bjarnø har også inntrykk av at medieoppstyret i fjor høst har gjort at studentene mer opptatt av matematikkfaget.

Innkalte til møte

Det var i oktober i fjor at Aftenposten kunne melde at 47 prosent av lærerstudentene strøk i matte. Etter konteeksamen var det fortsatt 23 prosent stryk. Saken fikk mye oppmerksomhet, og Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) innkalte representanter fra alle landets lærerutdanninger til møte. Siden har hun satt ned en gruppe som skal komme med forslag til tiltak.

Ett år senere er strykandelen ved Høgskolen i Oslo og Akershus altså fortsatt 35 prosent.

— Det er klart at tallene i fjor var vonde, og vi skjønner at de skapte endel oppmerksomhet, sier fagansvarlig for matematikk Camilla Rodal.

Les også

Halvparten av lærerstudentene stryker i matte

Senere artikler har vist at det ikke bare er lærerstudentene som sliter med realfag. Også på flere andre høyskolestudier sliter studentene med det samme, særlig første år av studiet.

Nasjonal oppgave

— Å skape større forståelse og interesse for alle typer realfag i den oppvoksende slekt er en nasjonal oppgave, sier studieleder Vibeke Bjarnø til Khrono.

Tallene viser at når lærerstudentene kommer seg gjennom det vanskelige førsteåret forbedres resultatene i matematikk drastisk. Tallene som så langt foreligger viser to prosent stryk i andre klasse og ingen stryk i tredje klasse.

Les også:

Les også

  1. Vil ha ny lærerutdanning - igjen

  2. - Studentene øver for lite

  3. Stanser mattesnarvei på Nesna