Har du nettvettet i behold?

Spørsmålene er laget med utgangspunktet i IKTplan.no og tester dine digitale ferdigheter.

afp000551848-xLDx9yotkY.jpg

Testen går igjennom det som forventes at elevene skal ha forståelse for til og med tidende klassetrinn, og er laget i samarbeid med IKTplan.no.

Henger du med?

1. Jeg bruker samme passord overalt

a. Ja: Å ha samme passord overalt gjør deg ekstra sårbar hvis noen klarer å finne ut hva passordet ditt er. Du bør ha noen strategier for å huske ulike passord eller bruke en passordsafe. Husk å bytte passord med jevne mellomrom –

b. Nei: Det er flott at du har ulike passord, det gjør at du er bedre sikret på nett. Husk å bytte passord med jevne mellomrom –.

2. Det er best å være anonym på nett

a. Ja: På noen tjenester kan man være anonym, f.eks. kan yngre barn godt være anonyme (ha et nick som ikke gjør at man kan identifisere hvem barnet er) når de deltar i spill på nett. I de fleste andre tilfeller vil det være en ulempe å være anonym, man bør heller sørge for å skape et godt inntrykk av seg selv.

b. Nei: Riktig. I enkelte tilfeller kan man være anonym., f.eks. kan yngre barn godt være anonyme (ha et nick som ikke gjør at man kan identifisere hvem barnet er) når de deltar i spill på nett. I de fleste andre tilfeller vil det være en ulempe å være anonym, man bør heller sørge for å skape et godt inntrykk av seg selv

3. Jeg har installert antivirusprogramvare

a. Ja: Det er viktig å sikre seg gjennom å bruke programvare for antivirus, og ikke minst å sørge for at den blir oppdatert. Mange bruker også brannmurer og andre typer sikringstiltak. Husk at folk som ikke vil deg godt ofte bruker frykt som virkemiddel, f.eks. at de må ha opplysninger av deg for at du fortsatt skal få tilgang, fordi de skal verne om din sikkerhet eller at du får varsel om at maskinen din er infisert av virus som kan gjøre at den blir ødelagt eller misbrukt av andre

b. Nei: Du bør snarest mulig installere programvare for antivirus, det er mange alternativer – både gratis og som du må betale for. Mange bruker også brannmurer og andre typer sikringstiltak. Husk at folk som ikke vil deg godt ofte bruker frykt som virkemiddel, f.eks. at de må ha opplysninger av deg for at du fortsatt skal få tilgang, fordi de skal verne om din sikkerhet eller at du får varsel om at maskinen din er infisert av virus som kan gjøre at den blir ødelagt eller misbrukt av andre

4. Jeg tenker over hva slags bilder jeg publiserer av meg selv

a. Ja: Det er flott at du reflekterer over hvordan du presenterer deg for andre på nett, da har du sjansen til å gi et godt førsteinntrykk av deg selv. Sosial identitet handler om hvordan man framstår på nett, mens digitalt fotspor er hva man legger igjen av opplysninger om seg selv på nett.

b. Nei: Du bør vurdere hvordan du presenterer deg for andre, Internett er ofte stedet andre mennesker får et førsteinntrykk av deg. Ikke legg ut lettkledde eller «morsomme» bilder av deg selv og andre – tenk på om du ville lagt med et slikt bilde sammen med en jobbsøknad. Sosial identitet handler om hvordan man framstår på nett, mens digitalt fotspor er hva man legger igjen av opplysninger om seg selv på nett.

5. Jeg tenker over hva slags epostadresse og nick (kallenavn/skjermnavn) jeg bruker/lager

a. Ja: Det er bra at du har et reflektert forhold til dette. En epostadresse bør være slik at mottaker skjønner hvem eposten kommer fra, og du risikerer å ikke bli tatt seriøst hvis den er i retning av å være sexygirl@hotmail.com eller lignende

b. Nei: En epostadresse bør være slik at mottaker skjønner hvem eposten kommer fra, og du risikerer å ikke bli tatt seriøst hvis den er i retning av å være sexygirl@hotmail.com eller lignende

6. Hvis jeg publiserer bilder av andre på nett, f.eks. på Facebook-siden eller bloggen min, spør jeg alltid om tillatelse fra dem i forkant

a. Ja: Du hører til blant de som følger Lov om personvern, man skal alltid be om samtykke før man publiserer bilder av andre hvis det ikke er en generell begivenhet (f.eks. 17.-mai tog). Flott at du respekterer at ikke alle andre ønsker å få publisert bilder av seg selv.

b. Nei: Lov om personvern sier at man ikke skal publisere bilder av andre uten å få samtykke, med mindre bildet er en generell begivenhet (f.eks. 17.-mai tog). Husk at du også bør spørre dine barn også om de synes det er greit du legger ut bilder av dem.

7. Statusoppdateringer, kommentarer o.l. som jeg skriver på f.eks. Facebook regnes som private (og ikke offentlige) ytringer

a. Ja: Det er feil. Loven sier at dersom mer enn 20-30 mennesker kan se det du skriver er det en offentlig ytring som omfattes av Straffelovens §7. Du må regne med at mer enn 20-30 mennesker har mulighet til å se dine oppdateringer på Facebook selv om du i innstillingene bare har sagt at det er dine venner som kan se det du skriver.

b. Nei: Det er riktig. Straffeloven ble endret i 2013 til også å gjelde Internett.

8. Fildeling er ulovlig

a. Ja: Galt. Ikke alle fildelinger er ulovlige, f.eks. deler mange videoer på YouTube, bilder på Instagram og presentasjoner på Slideshare – og gjør at mange andre kan ha nytte av materialet. Det som er ulovlig er å dele opphavsrettslig beskyttet materiale i form av tekst, musikk, bilder, video, programvare o.l.

b. Nei: Ikke alle fildelinger er ulovlige, f.eks. deler mange videoer på YouTube, bilder på Instagram og presentasjoner på Slideshare – og gjør at mange andre kan ha nytte av materialet. Det som er ulovlig er å dele opphavsrettslig beskyttet materiale i form av tekst, musikk, bilder, video, programvare o.l.

9. Når jeg lager meg en konto på nett leser jeg alltid eller som regel brukervilkår og tjeneste-erklæring før jeg trykker «godta»/ «accept»

a. Ja: Du er blant de svært få som faktisk leser brukervilkår og tjeneste-erklæringer. Disse gir informasjon om hvordan du kan bruke tjenesten og hvilke rettigheter du har og hvilke du gir fra deg.

b. Nei: Brukervilkår sier noe om hvilke rettigheter du har og hvilke du gir fra deg når du skal bruke tjenesten. Mange har oppdaget at selv om de har opphavsrett på sine ting så kan tjenesteleverandøren bruke dette gratis, over hele verden og uten å spørre deg. Tjeneste-erklæringer sier noe om hvordan de behandler dine personopplysninger, f.eks. om de selger opplysningene videre til andre.

10. Jeg vet hva begrepet «geotagging» innebærer

a. Ja: Da vet du kanskje også at på flere bildedelingstjenester er det standard innstilling at bildene blir merket med posisjon, og at du må endre denne manuelt. Geotagging gjør at man kan se eksakt hvor bildene er tatt, og kan ha både positive og negative konsekvenser.

b. Nei: Geotagging gjør at bilder du tar blir lastet opp med geografiske koordinater som sier eksakt hvor bildet ble tatt. På flere bildedelingstjenester er dette standard innstilling og som må endres manuelt hvis du ikke ønsker at andre skal se hvor du har vært. Geotagging kan ha både positive og negative konsekvenser.

11. Norge ligger på «versting»-toppen i Europa når det gjelder digital mobbing. Jeg har noen strategier for hva jeg skal gjøre hvis jeg eller mine barn blir mobbet på nett.

a. Ja: Det er bra. Mange unge mangler strategier og vet ikke hvordan de skal håndtere dette, og noen ganger blir problemene så store at de blir uhåndterlige. Husk at det er barn i Norge som opplever dette daglig. Vet du om ditt barn blir mobbet eller er en mobber? Snakkmed dine barn om dette og hjelp de med strategier for å jobbe med problemet hvis de eller venner blir rammet. Husk at ikke alle situasjoner behøver å ha ondskapsfulle intensjoner for at offeret opplever det dramatisk. Eks film som lastes opp uten tillatelse på Youtube og sees av veldig mange

b. Nei: Du bør snarest mulig sette deg inn i mulige strategier og det finnes mange ressurser om dette temaet. Mange unge mangler strategier og vet ikke hvordan de skal håndtere dette, og noen ganger blir problemene så store at de blir uhåndterlige. Husk at det er barn i Norge som opplever dette daglig. Vet du om ditt barn blir mobbet eller er en mobber? Snakk med dine barn om dette og hjelp de med strategier for å jobbe med problemet hvis de eller venner blir rammet. Husk at ikke alle situasjoner behøver å ha ondskapsfulle intensjoner for at offeret opplever det dramatisk. Eks film som lastes opp uten tillatelse på Youtube og sees av veldig mange

12. I dag handler det mer om hvem du kjenner enn hva du har av utdanning, og derfor er det viktig å vite hvordan man bygger gode (lærings)nettverk

a. Ja: Selvfølgelig har det betydning hva slags utdanning du har, men sannsynligvis vil du ikke kunne klare deg med den skolegangen du har fordi samfunn og teknologi endrer seg mye raskere enn tidligere. Livslang læring, endrings-, samarbeids— og kommunikasjonskompetanse vil være viktige ferdigheter i arbeidslivet. Å bygge nettverk vil være et stort pluss, men man må tenke på hvem man har i nettverket og hvordan de kan hjelpe deg både med å lære og å skaffe deg nye muligheter i f.eks. jobbmarkedet.

b. Nei: Selvfølgelig har det betydning hva slags utdanning du har, men sannsynligvis vil du ikke kunne klare deg med den skolegangen du har fordi samfunn og teknologi endrer seg mye raskere enn tidligere. Livslang læring, endrings-, samarbeids- og kommunikasjonskompetanse vil være viktige ferdigheter i arbeidslivet. Å bygge nettverk vil være et stort pluss, men man må tenke på hvem man har i nettverket og hvordan de kan hjelpe deg både med å lære og å skaffe deg nye muligheter i f.eks. jobbmarkedet.