Norge

NHO: Sukkeravgiften gir 500 millioner mindre enn regjeringen regnet med

Sjokolade- og sukkeravgiften vil sannsynligvis gi 500 millioner kroner mindre i statsinntekter enn det regjeringen har regnet med, ifølge NHO Mat og Drikke.

Vil trolig gi staten lavere inntekt enn antatt. Foto: Storfjell Ingar / Moe Ingeborg

 • NTB

For 2018 var inntektene fra avgiften i utgangspunktet anslått til 5,6 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv. Men i løpet av årets seks første måneder, har inntektene bare vært 40 prosent av dette.

Avgiften ble i fjorårets budsjettforhandlinger besluttet økt med 83 prosent for 2018. Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke spør seg hvorfor man har en sukkeravgift som skader norsk konkurranseevne, når staten heller ikke får inntektene som var forutsatt.

– Avgiftsinntekten blir riktignok høyere enn i 2017, men langt fra så høy som politikerne budsjetterte med, sier Brubakk til DN.

 • Tidligere generaladvokat: Bare tull av Stoltenberg å si at Norge ikke var i krig

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, er kritisk til sukkeravgiften. Her er han avbildet i 2014. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Da man i 2017 nådde målet om 3,3 milliarder kroner i avgiftsinntekter fra sukker og brus, var mer enn 50 prosent inntjent i løpet av årets seks første måneder. Likevel deles ikke NHOs bekymring av Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad, som støttet regjeringens budsjett i en avtale for inneværende år.

– Hvis grunnen til fall i omsetning og avgiftsinntekt er at folk kjøper mindre godteri og brus, er det en villet utvikling – bra for folkehelsen og mot fedme og diabetes, sier han til avisen.

Les mer om

 1. Sukker
 2. Mat og drikke
 3. Regjeringen

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Sverige vil øke avgiftene på alkohol og tobakk

 2. NORGE
  Publisert:

  Utvalg foreslår å erstatte sukkeravgiften med ny avgift

 3. NORGE
  Publisert:

  Godterifabrikk-ansatt: – Det er ingen skam å snu

 4. SPREK
  Publisert:

  Regjeringen vil kutte i sukkeravgiften på sjokolade og godteri, men vil fremdeles skattlegge sukkerfri brus

 5. SPREK
  Publisert:

  Fedmeeksperter reagerer på at sukkerfri brus koster like mye som vanlig brus: – Sukkeravgiften kommuniserer helt feil

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Varsler avgiftskutt på lettbrus