Norge

NHO: Sukkeravgiften gir 500 millioner mindre enn regjeringen regnet med

Sjokolade- og sukkeravgiften vil sannsynligvis gi 500 millioner kroner mindre i statsinntekter enn det regjeringen har regnet med, ifølge NHO Mat og Drikke.

Vil trolig gi staten lavere inntekt enn antatt.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

For 2018 var inntektene fra avgiften i utgangspunktet anslått til 5,6 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv. Men i løpet av årets seks første måneder, har inntektene bare vært 40 prosent av dette.

Avgiften ble i fjorårets budsjettforhandlinger besluttet økt med 83 prosent for 2018. Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke spør seg hvorfor man har en sukkeravgift som skader norsk konkurranseevne, når staten heller ikke får inntektene som var forutsatt.

– Avgiftsinntekten blir riktignok høyere enn i 2017, men langt fra så høy som politikerne budsjetterte med, sier Brubakk til DN.

  • Tidligere generaladvokat: Bare tull av Stoltenberg å si at Norge ikke var i krig
Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, er kritisk til sukkeravgiften. Her er han avbildet i 2014.

Da man i 2017 nådde målet om 3,3 milliarder kroner i avgiftsinntekter fra sukker og brus, var mer enn 50 prosent inntjent i løpet av årets seks første måneder. Likevel deles ikke NHOs bekymring av Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad, som støttet regjeringens budsjett i en avtale for inneværende år.

– Hvis grunnen til fall i omsetning og avgiftsinntekt er at folk kjøper mindre godteri og brus, er det en villet utvikling – bra for folkehelsen og mot fedme og diabetes, sier han til avisen.

Les mer om

  1. Sukker
  2. Mat og drikke
  3. Regjeringen