Norge

Spionsiktet russer anker varetektsfengsling

Den 51-årige russeren som er siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet, anker kjennelsen om varetekt i to uker, opplyser forsvareren hans.

Advokat Hege Aakre er forsvarer for den 51 år gamle russeren. Her er hun på vei inn i Oslo fengsel mandag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
  • og NTB

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag ettermiddag etter å ha deltatt på et seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

Lørdag morgen ble mannen fremstilt for Oslo tingrett og fengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Mandag ettermiddag opplyste forsvareren hans, advokat Hege Aakre, til NTB at kjennelsen blir anket.

– Misforståelse

Forsvareren har opplyst at klienten hevder det hele beror på en misforståelse. Hun mener siktelsen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) så langt har, bærer preg av bare å være basert på observasjoner og ikke håndfaste bevis.

Ifølge forsvareren har russeren en god forklaring på hva han har gjort, og dersom denne forklaringen stemmer, vil det bli klart at han ikke har gjort noe straffbart.

Hun har ikke ønsket å utdype dette.

– Jeg vil ikke gå nærmere inn i detaljene i saken, sa Aakre da hun var på vei inn i Oslo fengsel for å møte klienten mandag formiddag.

Ambassaden: Konstruert påfunn

Den russiske ambassaden i Oslo bekrefter at de er orientert om pågripelsen. De yter konsulær bistand til den fengslede mannen.

– Ambassaden bedømmer pågripelsen og den påfølgende varetektsfengslingen som et konstruert påfunn under et absurd påskudd, skriver ambassaden på sine Facebook-sider.

Russeren er siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Fengslingen er begrunnet med fare for bevisforspillelse og unndragelsesfare.

Les mer om spiondramaet på Stortinget her:

Les også

  1. Printernekt på Stortinget etter pågripelse av mistenkt spion

  2. Spionsiktet russer hadde tett kontakt med IT-sjefer i de europeiske parlamentene

  3. Russer spionsiktet etter seminar på Stortinget – ambassaden mener anklagene er «absurde»

  4. Frode Bergs advokat etter etterretningssiktelse mot russer i Norge: – Kan være dramatisk viktig

  5. – Vi har ikke hatt noen tilsvarende i varetekt som har vært interessante for Russland, før nå