Norge

Utvalgt helsepersonell i Oslo får gratis meslingvaksine

Alt kommunalt helsepersonell i Oslo som har kontakt med barn og unge gjennom jobben tilbys nå gratis vaksine mot meslinger. Helsemyndighetene har ingen nasjonale planer.

Helseansatte i Oslo kommune får tilbud om gratis MMR-vaksine.
  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) oppfordrer alle ansatte som har kontakt med barn og unge gjennom jobben, om å sørge for at de er vaksinert mot meslinger.

Hun vet ikke hvor mange ansatte det kan dreie seg om som nå får tilbud om lett tilgjengelig, gratis vaksine, men sier at det i første rekke er besluttet å gi dette tilbudet til ansatte på Legevakten, ansatte på avdeling Aker (som inkluderer Aker legevakt og helsetjeneste for asylsøkere) og i tannhelsetjenesten.

  • Aftenposten mener: Vaksinering bør være frivillig

Helsebyråden sier målet med tiltaket er at befolkningen i Oslo skal ha en god flokkbeskyttelse mot denne alvorlige sykdommen.

– Vaksiner er et av de viktigste forebyggende tiltak vi har. Vi er heldige i vår del av verden som har det lett og trygt tilgjengelig.

Bakgrunnen for vedtaket er situasjonen med meslingsmitte i Göteborg

– Vaksiner er et av de viktigste forebyggende tiltakene vi har. Vi er heldige i vår del av verden som har det lett og trygt tilgjengelig, sier Tellevik Dahl.

– Vi kan ikke utelukke at dette sprer seg til Oslo. Byrådet vil ta sitt ansvar, og vi forventer at helseministeren er sitt ansvar bevisst som øverste leder for landets sykehus.

Svenske helsemyndigheter opplyser i en pressemelding at i dette smitteutbruddet er 26 pasienter i Göteborg smittet med meslinger. Utbruddet pågår fremdeles, de siste smittede ble syke denne uken. Meslinger er svært smittsomt.

Helsepolitisk talsmann for Høyre på Stortinget, Sveinung Stensland, foreslo i Aftenposten forrige uke at alt helsepersonell må vaksineres mot barnesykdommene.

Ifølge Sykepleien.no vil også helsepolitiske talsmenn fra Frp, Ap, KrF, Sp og SV støtte Høyres forslag om å pålegge helsepersonell å være vaksinert mot blant annet meslinger. Bare Venstre er imot.

Obligatorisk med vaksine i Finland

Fra og med mars i år blir det i Finland obligatorisk med vaksinasjoner for helsepersonell som arbeider med personer i høyrisikogrupper, melder Dagens Medisin.

Likevel vil ikke Helse- og omsorgsdepartementet hverken betale for vaksineringen av helsepersonell, eller gjøre den obligatorisk for dem som jobber med pasienter.

Staten dekker ikke, overlater til kommunene

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke sier eventuell gratis vaksine til helsepersonell må i dag vurderes og eventuelt dekkes av arbeidsgiver, og at det ikke nasjonale planer om å tilby gratis vaksine til helsepersonell.

– Det er bra at OUS og Oslo kommune tilbyr vaksine til ansatte som ikke er vaksinert mot meslinger. Helse- og omsorgsdepartementet har ikke planer om å gjøre meslingvaksinen obligatorisk, hverken for helsepersonell eller for resten av befolkningen.

– Det norske vaksinasjonsprogrammet er basert på frivillighet og oppslutningen om vaksinasjonsprogrammet er høy. Det er svært viktig med tillit til vaksinasjonsprogrammet i befolkningen, og det mener jeg vi best oppnår gjennom frivillig deltagelse, sier Jahrmann Bjerke.

Folkehelseinstituttet har anbefalinger om vaksinasjon av visse yrkesgrupper. MMR-vaksine anbefales for ansatte i helsevesen, særlig i barneavdelinger, ansatte i barneomsorg, særlig barnehager og ansatte i asylmottak.

Les mer om

  1. Helse- og omsorgsdepartementet
  2. Sveinung Stensland
  3. Tone Tellevik Dahl
  4. Helse