Norge

Tannlegeforeningen: Kutt i tannhelsestønad rammer de mest sårbare

Regjeringen vil kutte i trygdestønadene til tannhelsebehandling for femte år på rad, tilsammen 390 millioner kroner i kutt. Tannlegeforeningen reagerer.

Det er dyrt å gå til tannlegen. Tannlegeforeningen reagerer på at Regjeringen vil kutte i trygdestønadene til tannhelsebehandling for femte år på rad. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

 • NTB

– Disse kuttene rammer ikke deg og meg, men dem som allerede er mest utsatt, sier presidenten i Tannlegeforeningen, Camilla Hansen Steinum, til Klassekampen.

Ifølge foreningen kuttes det 61,7 millioner kroner i trygdestønadene til tannhelsebehandling i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Det kommer i tillegg til kutt på 328 millioner kroner som er foretatt så langt i helseminister Bent Høies (H) statsrådsperiode, ifølge en gjennomgang nettstedet Faktisk.no har gjort.

Tilsammen blir det nærmere 390 millioner kroner i kutt. Mens barn i Norge frem til 20 år får tannbehandling dekket av staten, må voksne betale selv. Det er pr. i dag imidlertid 15 sykdommer, tilstander eller skader som gir rett til stønad, dog med egenandel, og den er blitt høyere de siste årene.

Steinum reagerer på at det kuttes i potten, når det blir stadig flere som trenger stønad.

– Antall pasienter som får stønad til tannhelse, har faktisk økt med over 26 prosent i disse årene. Det er bra og vitner om at befolkningen har behov for denne støtten. Likevel svarer Høie på økt behov med å gradvis svekke ordningen ved å underregulere den, sier Steinum.

– Hver enkelt får et dårligere tilbud. Det henger rett og slett ikke på greip, sier hun.

Les mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Bent Høie

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  7800 barn kan miste offentlig støtte til tannregulering

 2. NORGE

  Da Siri fikk tannverk, la hun Paracet ned i krateret for å spare tannlegeutgifter. Nå kjemper hun for at alle skal få råd å gå til tannlegen.

 3. ØKONOMI

  Inntektene er borte. Får bare ta imot akuttpasienter.

 4. NORGE

  Venstresiden vil hente milliarder i økt inntektsskatt

 5. KULTUR

  Høstutstillingen mangler penger til å dele ut pris – ber publikum om hjelp

 6. SID

  Trenger de med cøliaki hele mitt månedlige matbudsjett til å kjøpe brød?