Norge

For første gang siden 2014 reiser statsminister Erna Solberg til Russland for å møte Vladimir Putin

For første gang siden krigen i Ukraina brøt løs og Russland annekterte Krim i 2014, reiser Norges statsminister nå til Russland.

Statsminister Erna Solberg reiser til Russland og kommer for første gang til å være på møte med Russlands president, Vladimir Putin.
  • Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

I april reiser statsminister Erna Solberg til St. Petersburg. Anledningen er en konferanse om Arktis der president Vladimir Putin også er med.

Besøket skjer samtidig som forholdet mellom Russland og Vesten er på et historisk dårlig nivå.

– Russland har invitert meg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Arctic Forum i St. Petersburg i april. Vi kommer begge til å delta. Dette er i kjerneområdet av hva vi synes er viktige dialogområder med Russland, nemlig nordområdene og Arktis. Russland er en viktig aktør og samarbeidspartner for oss i disse områdene, sier statsminister Erna Solberg.

Hun legger til at det er et godt utgangspunkt for å arbeide videre med den politiske kontakten.

– Det er bra at Solberg drar til Russland og møter president Vladimir Putin. Det burde ha skjedd før, sier Aps leder, Jonas Gahr Støre, til Aftenposten.

International Arctic Forum er blitt arrangert i Arkhangelsk siden 2010, og president Putin har deltatt hver gang.

I år blir konferansen arrangert i St. Petersburg under slagordet «Arktis – et hav av muligheter». Det er ventet mer enn 300 deltagere fra land som har en rolle i Arktis.

Programmet er ikke klart

– Skal du møte Putin?

– Det vet vi ikke, alle detaljene i programmet er ikke klare. Fra norsk side har vi bedt om det, svarer Solberg.

Statsminister Erna Solberg sier sanksjonene mot Russland ligger fast, men vil ha dialog om viktige bilaterale tema.

Russerne legger vekt på konferansen.

– Den viktigste hendelsen på konferansen blir en felles sesjon med president Vladimir Putin, sier Putins rådgiver Anton Kobjakov i en uttalelse. På dagsordenen står en rekke spørsmål knyttet til utvikling og samarbeid i Arktis innen industri, energi, shipping, forskning og miljø.

– Dette forumet er av vital betydning for å sikre en rask og jevn økonomisk og sosial vekst i Russlands arktiske regioner, ifølge Putin-rådgiveren.

Skal snakke om hav

I oktober i fjor møtte Erna Solberg sin russiske kollega Dmitrij Medvedev til et meget kort møte under Europa-Asia-toppmøtet i Brussel. Det var første gang siden Krim-krisen at statsministrene fra Norge og Russland møttes.

I løpet av samtalen tok Erna Solberg opp faren for massedrap i Syria og inviterte Russland med på havsatsing.

Hun mener den invitasjonen hun nå har fått, kanskje er et resultat av det initiativet.

– Hva er det Russland har gjort som gjør at det nå er enklere å ha politisk kontakt på dette nivået?

– Dette er en multilateral konferanse hvor flere land deltar. Vi har fra norsk side deltatt på flere slike konferanser før. Daværende utenriksminister Børge Brende var på den samme konferansen for to år siden, tidligere fiskeriminister Per Sandberg har deltatt på konferanser, sier hun, men legger til:

– Dette endrer ikke på at vi har vanskeligheter knyttet til vårt forhold til Russland i form av deres brudd på folkeretten, og at vi har et tiltaksregime. Men det er en nasjonal prioritet i Norge å ha et godt forhold til Russland i nord og om disse temaene.

Les også: Norge sanksjoner – statsdominerte Equinor investerer

Putin viktig

Statsministeren vil ikke si noe om hvorvidt spiontiltalte Frode Berg blir et tema i løpet av møtet.

– Jeg kan ikke si noe om de eventuelle bilaterale sakene. Programmet er ikke klart, og en eventuell dagsorden er derfor ikke avklart.

– Kan ikke Russland oppfatte at Norge nå slakker på sanksjonene?

– Nei, vi har hatt mange møter på politisk nivå. Dette signaliserer ikke noe nytt. Dette understreker at Arktis, nordområdene og hav er områder der vi har felles interesse av et godt samarbeid. Det er vi glad for at Russland også ser ved å invitere meg, sier hun.

Solberg sier at man gradvis har gjenopptatt den politiske kontakten med Russland.

– Er dette signaler om at Norge kan heve sanksjonene?

– Nei. Vi kommer til å stå sammen med våre allierte, slår hun fast.

– Folk begynner å forstå at de trenger å komme til fornuft, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov til Norges utenriksminister Børge Brende i Arkhangelsk i mars 2017 under det første norske utenriksminister-besøket til Russland etter annekteringen av Krim i mars 2014.

Støre støtter reisen

– Solberg bør formidle klare norske budskap til Putin, sier Støre.

– Som hva da?

– Det ene store internasjonale temaet handler om nedrustning i Europa og om å holde Russland ansvarlig for at vi skal unngå et nytt rustningskappløp. Situasjonen på Krim er et annet, og det er fortsatt uløste spørsmål som Midtøsten og forholdene i Syria, sier Støre. Han legger til at i det bilaterale bør Solberg ha en gjennomgang av utviklingen i nordområdene og samarbeide i nord.

– Vi er naboer og har både felles interesser og felles ansvar i spørsmål som fiskeri og klima og ikke minst miljø i Arktis.

– Men kan ikke møte på slikt politisk nivå svekke sanksjonene?

– Nei. Finland har de samme sanksjonene som Norge, men opprettholdt besøk og samtaler på president-, statsminister- og utenriksministernivå, sier Ap-lederen, som mener Norge skal stå ved sanksjonene og følge de allierte.

Tolkes i Russland som norsk skifte

På den forrige konferansen i 2017 deltok Russlands president, Vladimir Putin, den finske presidenten, Sauli Niinistö, og Islands president, Guðni Jóhannesson, i den avsluttende oppsummeringen av konferansen.

Ingen statsledere fra NATO-land deltok.

Norge deltok med utenriksminister Børge Brende, som brukte Arktis-konferansen til å ha sin første samtale i Russland siden mars 2014.

Statsminister Erna Solberg under sitt siste besøk i Russland under vinter-OL i Sotsji i februar 2014, hvor hun gratulerer Kjetil Jansrud med Super G-gull. Et par uker senere brøt Maidan-opprøret ut i Ukraina og Russland annekterte Krim.

På russisk hold ble det tolket som et linjeskifte at norske statsråder igjen var villig til å reise til Russland.

– Folk begynner å forstå at de trenger å komme til fornuft, sa den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov.

I år kommer altså både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

De eneste statslederne fra vestlige NATO-land som har besøkt Russland etter annekteringen av Krim i mars 2014, er Frankrikes president, Emmanuel Macron, Tysklands Angela Merkel og Italias statsminister, Giuseppe Conte.

Statslederne for de østlige NATO-landene Slovakia, Ungarn, Slovenia, Kroatia og Bulgaria har også besøkt Russland denne perioden.

Både franske Total og italienske Eni konkurrerer med Norge og Equinor om prosjekter i det store russiske olje- og gassmarkedet.

  • Les også: Arktis er snarveien til Kian for russiske skip

Slik gikk det sist Solberg reiste øst

Forrige gang Erna Solberg var i Russland, var under vinter-OL i Sotsji i februar 2014.

Det gikk ganske dårlig, ifølge norske diplomater som var til stede.

Erna Solberg og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev foran møtet i Sotsji 14. februar 2014. Etter møtet var Medvedev så sint på Solbergs kritikk av miljø- og homospørsmål, at han ikke ville delta i en varslet pressekonferanse med Solberg.

I løpet av Sotsji-møtet brukte Solberg mye av tiden til å kritisere arrestasjonene av russiske miljøaktivister, loven mot «homofil propaganda». Den russiske statsministeren ble så sint at han nektet å delta på en felles pressekonferanse etterpå.

– Man merker at de ikke liker å bli kritisert, sa Solberg etterpå.

– Jeg mener det viktigste er at man har gitt uttrykk for hva man mener, sa Solberg til norske medier da.

Les mer om

  1. Vladimir Putin
  2. Erna Solberg
  3. Russisk politikk
  4. Norge