Over 40 i Forsvaret sier de er blitt voldtatt det siste året

24 kvinner og 20 menn i Forsvaret sier i en spørreundersøkelse at de ble voldtatt i løpet av det siste året. Ytterligere 123 sier de er blitt forsøkt voldtatt.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier han blir forbannet over omfanget av voldtektssaker i Forsvaret det siste året. Foto: Alexander Øvrebø / NTB scanpix
  • NTB

Det melder NRK, som viser til en spørreundersøkelse Forsvaret gjennomførte blant 8800 ansatte og vernepliktige i oktober i fjor. Undersøkelsen er den hittil største Forsvaret har gjennomført om temaene mobbing og seksuell trakassering.

Spørsmålet som er stilt, er følgende:

– Har du som tjenestegjørende i Forsvaret i løpet av de siste 12 måneder opplevd, enten i eller utenfor tjenestetid, å bli tvunget til å utføre seksuelle handlinger?

I undersøkelsen er svarene oppgitt som prosenter, men NRK har regnet seg til at tilsammen 24 kvinner og 20 menn har oppgitt å ha blitt voldtatt i løpet av det siste året.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier at han er overrasket over omfanget.

– Vi er mange mennesker som er sammen, Forsvaret er gjennomregulert, og vi har satt i verk en rekke tiltak. Så at vi har såpass mange hendelser i og utenfor tjeneste, overrasker meg og gjør meg ekstra forbannet, sier Bruun-Hanssen.

Han reagerer også på det faktum at kun to av sakene er blitt meldt til politiet.

– Vi får ikke bukt med denne typen utfordringer med mindre det foreligger et klart varsel. Uten et klart varsel skjer det ingenting, sier forsvarssjefen.

Undersøkelsen viser også at det fortsatt er problemer med mobbing, trakassering og integrering av kvinner i forsvaret.

To av fem kvinner sier de har fått støtende eller upassende kommentarer om at menn/kvinner ikke passer til å utføre eller ikke burde ha muligheten til å utføre visse arbeidsoppgaver, skriver VG.