Norge

Verneverdig bygg i Porsgrunn var overtent: – Det ser veldig, veldig ille ut

Det gamle trehuset i Osebro i Porsgrunn sentrum brant torsdag. 19 naboer ble evakuert, og nødetatene jobbet på stedet i mange timer.

 • Olav Eggesvik
  Journalist
 • NTB

Klokken 00.42 kunne politiet melde at brannen er under kontroll. I morgentimene er brannvesenet og politi stadig på stedet.

– De er der for å hindre at brannen skal blusse opp igjen. Det har også vært sikringsarbeid på stedet, sier operasjonsleder Rune Hunshamar i Sørøst politidistrikt til NTB.

– Det er for tidlig å si noe om brannårsaken. Saken blir etterforsket på vanlig måte når det lysner. Vi er interessert i opplysninger fra personer som kan ha sett noe eller som kan hjelpe oss å belyse hva som har skjedd, opplyser operasjonslederen.

Kunst for millioner har gått tapt

Fire personer og en politibetjent er undersøkt av ambulansen etter å ha fått i seg røyk, melder politiet.

Storbrannen herjet på Osebro, den best bevarte delen av Porsgrunn sentrum, torsdag kveld. Her har det vært drevet handels- og næringsvirksomhet i mange hundre år, samtidig som bydelen også er et av byens eldste boligstrøk.

– Det ser veldig, veldig ille ut. Hele galleriet mitt brenner. Det er ingenting igjen av det, sier daglig leder og innehaver Trude Lyng av Galleri Osebro i bygningen som brenner til NTB.

Til VG sier Lyng at det var kunst for millioner i bygget, og at alt nå er tapt.

Det er mye røyk i trehusbebyggelsen i Porsgrunn. Foto: Theo Aasland Valen

Verneverdig bygning

Hun sto på utsiden og fulgte fortvilet brannvesenets kamp mot flammene. I 22-tiden syntes det håpløst å skulle få reddet bygningen fra 1800-tallet.

Bygget som brenner har verneklasse A, hvilket betyr at det er av «nasjonal eller meget stor lokal verdi», ifølge Porsgrunn kommune. Bygningene som ligger nærmest har «stor lokal verdi» og er «bygninger som er en viktig del av et bygningsmiljø», skriver NTB.

Porsgrunns ordfører Robin Kåss sier brannen i trehusbebyggelsen i Porsgrunn sentrum er trist for hele byen og Norge.

– Det er en stor og tragisk brann. Det er en historisk del av Telemark. En fantastisk og vernet trehusbebyggelse langs Porsgrunnselva, som er brukt av mange mennesker rundt hele regionen. Det er veldig sørgelig, sier ordføreren til NTB.

– «Regner» gnister fra fasaden

19 naboer ble evakuert, da det ble meldt om stor spredningsfare.

Flere bilder og videoer viste at bygget var overtent. Politiet sperret av Storgata og Lilleelvgata, og det var røyk i store deler av Porsgrunn sentrum.

Gunnar Angeltveit var på åstedet, og kunne fortelle om en dramatisk brann.

– Brannen har foreløpig ikke spredt seg til andre bygninger, men det «regner» gnister fra fasaden på huset som er i brann, og situasjonen ser farlig ut, sa Angeltveit til Aftenposten kl. 21.40 torsdag kveld.

Brannvesenet fra Skien og Bamble bistår i slukkearbeidet.

Brannvesenet jobber med å slukke brannen. Foto: Theo Aasland Valen/NTB scanpix

Politiet måtte gå ut på Twitter, og ba om at folk ikke nærmet seg stedet for brannen og lot nødetatene få jobbe i fred. Det er opprettet et krisemottak for evakuerte personer på Hotell Vic i Skolegata i Porsgrunn sentrum.

Les mer om

 1. Brann
 2. Porsgrunn

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Slik ser det ut i Porsgrunn dagen etter storbrannen

 2. NORGE
  Publisert:

  Storbrann i Risør har spredt seg

 3. OSLO
  Publisert:

  Det vil ta dager å slukke brannen i Oslo

 4. OSLO
  Publisert:

  Én til sykehus etter brann på Ljan i Oslo.

 5. OSLO
  Publisert:

  Brann på Vålerenga i Oslo

 6. OSLO
  Publisert:

  Kraftig brann i bilverksted slukket