Norge

Skyskraperen som ikke falt ned

Folk kalte bygningen «strykejernet» og trodde den ville rase sammen. Siden flyttet både gangstere og Hollywood inn. I dag er The Flatiron Building et ikon.

«Strykejernet» er ikke lenger helt den turistattraksjonen det en gang var. Men en av New Yorks aller første skyskrapere - som ikke kalles det lenger, selv om den ikke har krympet - er fasccinerende også på grunn av fasongen. Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/NTB SCANPIX

 • Cato Guhnfeldt

Sommerens New York-turister vil garantert flokkes rundt Empire State Building, Chrysler-bygningen og Rockefeller Center, for ikke å snakke om de nye skyskraperne som har reist seg på Ground Zero på Manhattens sørspiss.

I det smale hjørnet er bygningen bare to meter bred på innsiden. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Men ønsker man et glimt av skyskrapernes barndom, så legg strake veien til «Strykejernet» (The Flatiron Building), beliggende på en stor midtrabatt på 23rd Street, mellom 5th Avenue og Broadway. Et byggverk som etter at det sto ferdig i juni 1902 skapte engstelse og ble latterliggjort og utskjelt av Manhattans innbyggere.Folk var ennå ikke blitt riktig vant til skyskrapere. Dessuten så den nye bygningen både tynn og skjør ut. Fotgjengere gikk på motsatt side av gaten av frykt for å få den i hodet. Kallenavnet arvet skyskraperen fra tomtens trekantede form, et navn skapt på folkemunne på slutten av 1800-tallet.

Tatt av vinden?

New Yorkere inngikk veddemål om hvor mange kvartaler unna bygningsrester ville lande den dagen skyskraperen ble tatt av kraftig vind og kollapset.

Se video: Ville vindforhold utenforFlatiron Building i 1903, fra Vintagegateway.com

Riktignok herjet byens vindkast på stormfulle dager godt rundt bygningen, med nordavind som ble splittet av byggets spisse «baug» og skapte vindtunneleffekter. Takket være stålbjelkene tålte «Strykejernet» likevel en vindstyrke fire ganger sterkere enn det konstruktørene regnet med kunne inntreffe. Men det visste ikke folk. Turbulensen på bakkenivå kunne til tider løfte dameskjørtene høyt nok til at menn fant det bryet verdt å ta oppstilling for å følge med.

Snart fikk bygningen også et annet kallenavn, «Burnham’s Folly» («arkitekten Burnhams dårskap»). Lite ante man for over 100 år siden at Fuller-bygningen, som den opprinnelig het, skulle bli et arkitektonisk ikon, ett av storbyens mest kjente landemerker.

I dag har den gitt sitt kallenavn til området rundt, The Flatiron District, ett av New Yorks mer trendy områder – beliggende mellom Madison Square Park og Chelsea. I 1966 ble bygningen erklært for et landemerke, New York Landmark, og i 1979 ble den innlemmet i National Register of Historic Places før den i 1989 ble et National Historic Landmark.

«Et stinkende paistykke»

Til tross for at «Strykejernet» ser ut som det er bygget av stein, holder et innvendig stålskjelett av bjelker hentet fra Pennsylvanias stålverker bygningen både sammen og oppreist. «Strykejernet» fikk bare 22 etasjer pluss senere en ekstra penthouse-etasje. Den lille grunnflaten gjorde likevel at den virket mye høyere. Da skyskraperen sto ferdig, var dette den høyeste bygningen i New York nord for 14th Street. Men ikke på noe tidspunkt den høyeste i byen.

«Strykejernet» fikk navnet Fuller Building etter selskapet som bygget den og dets grunnlegger George A. Fuller, kalt den moderne skyskraperens far. Han døde imidlertid brått i 1900 og fikk aldri se «Strykejernet». Fordi stålbjelkene var ferdigkuttet på forhånd, ble bygget reist rekordraskt på bare ett år. Til tider beveget etasjene seg oppover med én etasje i uken. Da det hele var ferdig, oppdaget man at man hadde glemt å bygge dametoaletter. Løsningen ble å tildele toalettene i etasjer med partall til menn og de i etasjer med oddetall til kvinner.

Kritikken var nådeløs da byggverket sto ferdig. Avisen The New York Tribune kalte bygningen «et stinkende paistykke» mens The New York Times brukte ordet « uhyrlighet» . Men bygningen ble beundret av folk som fremtidsforfatteren H.G. Wells og ble fotografert, malt eller tegnet av kjente kunstnere. Noen sammenlignet skyskraperens spisse ende med en skipsbaug (veggen på innsiden av spissen er bare to meter bred), samtidig som diskusjonen om bygningen var vakker eller ikke gikk høyt. Byens Municipal Art Society mente «Strykejernet» var upassende der det sto i hjertet av New York.

Les også: Londons høyhus-humor: «Sylteagurken», «Rivjernet» og «Walkie-talkien»

Gangstere og teatergjester

Skyskraperen ble snart fylt opp av forlag og utgivere, et forsikringsselskap, småbedrifter, det russiske konsulatet og – ikke å forglemme – en gjeng kriminelle muskel— og våpenmenn som mafiaen benyttet til å utføre grovarbeidet for seg. Sistnevnte gruppe, etterhvert døpt Murder Inc. av pressen, skal ha vært ansvarlig for et sted mellom 400 og 1000 bestillingsmord i 1920- og 1930-årene. Råtassene var i hovedsak jødiske og italienske gangstere fra Brooklyn.

Fuller-selskapet selv gjorde etter ferdigstillelsen 19. etasje til sitt hovedkvarter. Kjelleren ble en restaurant for 1500 mennesker, populær blant distriktets mange teatergjester. I 1911 ble restauranten omgjort til fransk restaurant for bare 400 gjester, Taverne Louis med eget orkester.

En av gjestene var komponisten Irving Berlin, som anbefalte orkestermedlemmene å prøve lykken i London, hvilket de gjorde. Forbudstiden mellom 1920 og 1933 satte kroken på døren for restauranten, skjenkingen og musikken.

Populær filmscene

Selvsagt måtte Hollywood få øynene opp for «Strykejernet»s ikoniske sider. Skuespillerne James Stewart og Kim Novak fikk en het omfavnelse foran kameraene på toppen av bygningen i filmen Bell, Book and Candle ( En moderne heks ) fra 1958.

I 1980 dukket Diane Keaton opp i bygget under innspillingen av Warren Beattys film Reds om den russiske revolusjon. I filmen Godzilla fra 1998 ble skyskraperen ved et uhell tilintetgjort av den amerikanske hær under deres jakt på monsteret. Heldigvis var «Strykejernet» tilbake og intakt i Spider-Man -filmene, som hovedkvarteret til avisen Daily Bugle, der helten Peter Parker er frilansfotograf.

I en lang rekke TV-serier er bygningen også med.

I dag kan «Strykejernet» knapt kalles en skyskraper lenger, der den drukner i skyggen av New Yorks andre ruvende kjempebygg. Men slik var det altså ikke i 1902.

Chrysler Building. Foto: ADAM ROUNTREE/AP/NTB SCANPIX

Den italienske Sorgente-gruppen i Roma eier i dag litt over 50 prosent av bygget og ønsker å øke eierandelen mens man venter på at alle eller så mange som mulig av husleiekontraktene løper ut.Planen er å omvandle «strykejernet» til et luksushotell, fortrinnsvis for gjester med ståltro på over 100 år gammel skyskraper-byggeteknikk. Men har det gått bra i 113 år, holder sikkert «Strykejernet» i 100 år til.

Andre kjente New York-skyskrapere:

CHRYSLER BUILDING: 405 Lexington Avenue. Var verdens høyeste bygning da den sto ferdig i 1930, men ble så slått av Empire State Building året etter. 77 etasjer. Bygget for den amerikanske bilprodusenten Chrysler i art deco-stil med topp av rustfritt stål, inspirert av hjulkapsler på 1920-tallets Chrysler-biler.

Ikke åpen for publikum. men den figurerer i blant annet filmene Men in Black 3 og The First Wives Club.

Empire State Building. Foto: STUART RAMSON/AP/NTB SCANPIX

EMPIRE STATE BUILDING: 350 5th Avenue. Verdens første bygning på over 100 etasjer, ferdigstilt i 1931. I dag 443 meter høy, inkludert antennen. Var verdens høyeste bygning i 39 år frem til 1972. Populært turistmål.

GE Building i Rockefeller Center. Foto: BRAD RICKERBY/REUTERS/NTB SCANPIX

Brukt som filmkulisse i flere filmer, blant annet King Kong og Sleepless in Seattle . Årlig idrettsløp fra bakkenivå opp trappene til utkikksplattform 380 meter over bakken. Åpen for publikum. ROCKEFELLER CENTER: Kompleks av 19 bygninger mellom 48. og 51. Street, med art deco-bygninger fra 1930-årene og nyere skyskrapere fra 1960-70-årene. GE Building er mest berømt, det er New Yorks 14. høyeste bygning, åpen for publikum.

Andre attraksjoner: Radio City Music Hall, skøytebane og uterestauranter på nedfelt plass foran Rockefeller Center. Med i blant annet Spider-Man og Confessions of a Shopaholic .

One World Trade Center. Foto: MARK LENNIHAN/AP/NTB SCANPIX

ONE WORLD TRADE CENTER: 285 Fulton Street. Reist nær Ground Zero, 104 etasjer høy, høyeste skyskraper i den vestlige verden, bygget mellom 2006 og 2012, åpnet i 2014. Vises i blant annet The Avengers og Julie & Julia . Kilder: New York Then & Now, Wikipedia

 1. Les også

  – Du finner ikke maken noe sted i verden

 2. Les også

  Vil ikke ha «skyskrapere» i regjeringskvartalet

 3. Les også

  Vil løfte Helsfyr med en skyskraper med 29 etasjer

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Disse blir stadig høyere

 2. REISE

  Ti steder du må stoppe på Manhattan

 3. VERDEN

  New Yorks nye syltynne skyskrapere skyter til himmels

 4. REISE

  Denne byen kan du ikke kalle jordnær, ekte eller sjarmerende

 5. REISE

  New York med barn: Små gleder i stor by

 6. VERDEN

  Butikkdød i USA - kjøpesentre står tomme.