Norge

Løsning for omstridte bølger

Ti års kamp om bølgene på Saltstein i Vestfold nærmer seg slutten. Over nyttår åpner fylkesmannen for lovlig lek i vannet for både fugl og menneske.

 • Ntb
 • Tore Meek

– Vi har jobbet så hardt over mange år, og nå ser det endelig ut til at det går vår vei. Det er helt fantastisk, sier surfeveteran Ivar Eidsten Trondsen til NTB.

Han var den første som kastet seg ut i bølgene på Saltstein på slutten av 80-tallet. Nå tiltrekker området seg surfere fra hele landet.

– Bunnforholdene her er unike. Særlig om høsten og vinteren er det svært gode forhold her, sier han.

Konflikt

Det store problemet til surferne de siste årene har vært fuglefredningsområdet som Saltstein er en del av. I 2005 skapte kronprins Haakon overskrifter da han surfet på bølgene her. Ornitologer og fylkesmannen kvesset klørne og viste til forbudet mot vannsport i området. Surferne fortsatte likevel å kaste seg i vannet.

– Området er et av de viktigste områdene for fugl i Norge, spesielt for dykkender og trekkfugler, sier Sigurd Anders Svalestad hos fylkesmannen i Vestfold til NTB.

Ny reguleringsplan

For å finne en løsning på konflikten gikk surferne, med Ivar Eidsten Trondsen i spissen, fram med hvitt flagg og invitert til dialog. Ornitologene takk ja; det samme gjorde fylkesmannen.

Arbeidet med en ny forvaltningsplan for området ble startet.

– Vi har aldri opplevd større engasjement for en sak. Det har vært mange telefoner og engasjerte uttalelser, sier Svalestad.

I oktober i år ble et nytt forslag til regulering for området sendt ut på høring. I planen åpnes det for surfing med et håp om at « konflikter mellom ulike interesser nå blir redusert».

Åpner for surfing

– Ornitologene har gitt oss trygghet for at deler av området er så lite brukt av fugl at det er forsvarlig å åpne for vannsport i enkelte områder, sier Svalestad til NTB.

Samtidig som skiglade nordmenn fortviler over mildværet i Sør-Norge, jubler surferne på Saltstein – ikke bare for vinterstormene som holder snøen borte, temperaturen oppe og bølgene surfbare, men også for avgjørelsen fra fylkesmannen.

– Vi har klart å få forståelse for hva vi egentlig driver med. Det er viktig at folk bruker og får et forhold til naturen. Bare på den måten viser man omsorg for den, sier Eidsten Trondsen til NTB. (©NTB)

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  De er kristne, de er surfere og har funnet en helt spesiell livsstil ved havet

 2. A-MAGASINET

  Uteskolen: Med barn i vannet

 3. A-MAGASINET

  Den australske surfestjernen trengte en timeout. Han reiste til Lofoten.

 4. ØKONOMI

  10.000 surfere demonstrerte mot Equinors oljeutvinningsplaner i Australia

 5. BOLIG

  Surfemamma Anne-Kari (53) elsker livet i kollektiv: – Jeg kunne ikke tenke meg noe annet.

 6. NORGE

  Norske surfere padlet ut foran Operaen for å protestere mot Equinor