Norge

Politiet: Siktet 17-åring i Vadsø gikk på samme skole som drapsofferet

VADSØ/OSLO (Aftenposten) Den siktede 17 år gamle gutten i Vadsø var elev på samme skole som drapsofferet, Håvard Pedersen (18). Politiet har video fra overvåkingskameraer på åstedet, men ønsker ikke å si noe detaljert om hendelsesforløpet.

Håvard Pedersen (18) ble drept inne i Coop-forretningen i Vadsø. Tirsdag lå det et stort antall blomster utenfor forretningen.
 • Ingvild Fjelltveit
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • og NTB

17-åringen og Pedersen gikk på samme skole hele siste skoleår, men på ulike trinn. Pedersen gikk på avgangstrinnet og var russ i år, bekrefter politiet.

– De var begge elever på Vadsø videregående skole. Vi vet ikke om de hadde noen relasjon, sier etterforskningsleder Steffen Andreassen i Finnmark politidistrikt til Aftenposten.

17-åringen nekter straffskyld. Han forklarte seg mandag i fire timer for politiet.

– Vi jobber også med trafikkdata fra både siktede og fornærmedes mobil, for å se om vi kan finne en relasjon mellom dem, sier Andreassen.

Samarbeidsvillig

Ifølge en pressemelding fra politiet tirsdag ettermiddag var 17-åringen samarbeidsvillig i det lange avhøret mandag, men «knytter ikke seg selv til det straffbare forholdet».

Politiets etterforskning fortsetter utover uken.

– Den mest sentrale delen av etterforskningen videre blir å finne et motiv, sier Andreassen til Aftenposten.

 • Motivet for drapet på Håvard Pedersen (18) er fortsatt ukjent – 17-åring nekter straffskyld
Håvard Pedersen (18), som ble drept i Vadsø lørdag 14. juli 2018. Familien har, via sin bistandsadvokat, sendt ut tre bilder av Håvard som de ønsker skal bli brukt i forbindelse med omtale av saken.

17-åringen ble mandag kveld varetektsfengslet av Indre Finnmark tingrett. Han godtok fengsling og politiets begjæring ble derfor avgjort ved en kontorforretning i stedet for et rettsmøte.

– Han fulgte mitt råd og godtok varetektsfengsling, ettersom man som regel blir fengslet ved slike anklager, sier 17-åringens forsvarer, advokat Vidar Zahl Arntzen, til NTB.

17-åringen er underlagt brev- og besøksforbud samt medieforbud i fengslingsperioden. Gutten godtok fengsling i fire uker, men siden han er under 18 år kan ikke fengslingsperioden være lenger enn to uker.

Flere vitner

Politiets etterforskere har avhørt flere vitner som enten var til stede i butikken da drapet på Håvard Pedersen (18) fant sted eller var i kontakt med siktede før eller etter den tragiske hendelsen.

– Vi går nå systematisk gjennom både de taktiske og tekniske sporene som har fremkommet så langt i etterforskningen, sier Andreassen.

De neste dagene vil etterforskerne konsentrere seg om avhør av vitner og gjennomgang av beslagene, blant annet digitale lagringsmedier.

– Det vil bli oppnevnt en sakkyndig som skal gjøre en vurdering av siktedes psykiske helsetilstand. Det vil bli gjort en gang i løpet av de to varetektsukene, sier etterforskningslederen til Aftenposten.

Politiet har fortsatt ikke funnet drapsvåpenet.

Etterforskningsleder Steffen Andrassen i Finnmark politidistrikt.

Midlertidig opphold til desember

Den drapssiktede 17-åringen kom til Norge som mindreårig asylsøker i 2015 og har midlertidig opphold frem til 16. desember, ifølge fengslingskjennelsen fra Indre Finnmark tingrett.

Det er ikke kjent om norske myndigheter har vedtatt å sende ham ut av landet.

– Så langt jeg vet, har han ikke noe utsendelsesvedtak hengende over seg. Han er preget av å ha en veldig alvorlig siktelse mot seg, men utover det synes jeg han fremstår å ha det greit, sier advokat Arntzen.

Familien ønsker ikke spekulasjon

Familien til Håvard Pedersen er i sorg, men synes det er viktig å ikke fokusere på at 17-åringen ikke er norsk. Drapssaken er blitt diskutert mye på sosiale medier.

– Familien ønsker ikke på noen måte å spekulere på motivet. De vil at politiet skal gjøre sin jobb og på den måten finne svaret på det, sier familiens bistandsadvokat Edel Hennie Olsen til NTB.

– Det har over tid vært ganske mange fra Afghanistan i Vadsø, og det er det fortsatt. Familien ønsker ikke at de på noen måte skal få problemer på grunn av det som har skjedd, sier Olsen.

Les mer om

 1. Drap
 2. Vold
 3. Vadsø
 4. Finnmark
 5. Politiet
 6. Etterforskning
 7. Krim