- Føler hun ser på meg som en snylter

Helene Braathen gikk ned til 85 prosents stilling da barn nummer to begynte i barnehage.

— Én time mindre hver dag har ikke så mye å si på lønnsslippen. Men i tid betyr det mye: God tid om morgenen, jeg henter barna innen klokken 16 og vi får mange timer på ettermiddagen sammen, sier Helene Braathen (34).

Personalkonsulenten i Lørenskog kommune er provosert LO-lederens utspill.

I Aftenposten torsdag gikk LO-leder Gerd Kristiansen ut mot

Les også

kvinner som bruker morsrollen som unnskyldning for å være hjemme

.

— Jeg føler hun ser på meg som en snylter, selv om jeg bidrar med skatt og aksepterer at jeg kan få mindre pensjon. Det har liten samfunnsøkonomisk betydning at jeg jobber fem timer mindre i uken i noen år av mitt 40 år lange yrkesliv. Dessuten forsvinner ikke arbeidsoppgavene, så jeg tror jeg gjør nesten like mye for 85 prosents lønn, sier Braathen.

Skal tilbake i full jobb

Braathen tenker hun skal tilbake i fast stilling etter hvert.

— Det er jo et økonomisk spørsmål hvor lenge man kan ha det slik, og jeg er også klar over at det kan gå ut over pensjonen min. Så jeg tenker at det er for en periode, men akkurat hvor lenge det blir, vet jeg ikke ennå. Jeg føler meg i hvert fall veldig privilegert som har muligheten, sier Braathen.

Helene Braathen mener valget om å gå ned i arbeidstid har gitt henne litt bedre tid i hverdagen, som i neste omgang gjør henne litt lykkeligere - som når hun får mer tid med ungene.

Hennes mann, Christian, jobber fortsatt fulltid som elektriker i anleggsbransjen. — Det var nok lettere for meg som kommunalt ansatt å få tilrettelagt for deltid enn for ham. Dette har vel litt med sosial aksept på arbeidsplassen å gjøre også. I tillegg var det jo et spørsmål om lønnsnivået i de forskjellige bransjene, som jo er noe LO burde arbeide for å motvirke, sier Braathen.

- Gjør meg lykkeligere

Men hun mener Kristiansen først og fremst burde bruke kreftene på å få bukt med den ufrivillige deltiden.

— For meg blir fokuset helt feil når LO-lederen velger å angripe folk som en periode av livet sitt velger å prioritere barna sine. Det er mange som ønsker å få full stilling, og det er det Kristiansen burde være opptatt av i denne debatten, sier Braathen.

For henne er valget om deltidsarbeid et spørsmål om livskvalitet.

— Før var jeg i barnehagen klokken sju og hentet kvart på fem. Å ha litt bedre tid som småbarnsforelder, og kunne leke litt med barna på ettermiddagen, gjør meg lykkeligere At LO-lederen skal gjøre meg til en byrde for samfunnet, synes jeg er usmakelig, sier Braaten.

Andre reaksjoner

Aftenposten spurte torsdag leserne om hva de mente om utspillet til Kristiansen. Og reaksjonene varierte fra jubel til fordømmelse.

«Jeg bor alene med barnet mitt og døgnet har ikke mange nok timer. Småbarnstiden er også noe jeg har tenkt å nyte og siden jeg har mulighet (nei, jeg får ingen støtte, men tjener greit på 80 prosent) så gjør jeg det», skrev Tone.

«LO-Gerd er frekk som få. Likestilling handlar ikkje om å kjefte på dei som tar andre val enn du ville gjort» , skriver Emil André Erstad, nestleder i KrFU.

og «Hva med de kvinner som ikke har overskudd/anledning/midler til å jobbe fullt? Er det bedre at de er ute i delvis sykemelding? Utrolig provoserende at de skal prøve å påtvinge noe som ikke passer for alle fordi de mener at det er rett?», skriver en leser som kaller seg CC.

Men noen er positive: «Jeg lurer på om kanskje Gerd Kristiansen kan bli en viktigere LO leder enn mange har trodd, meg inkludert» , skriver Sigurd Grytten, partner i Zynk Communication og tidligere Ap-politiker.