Norge

Vekker stor oppsikt verden rundt: - Et perverst resultat

Svensk aviskommentator ikke imponert. «Hva mer vil han ha? At nazikompisene skal få komme på overnattingsbesøk?

Dommen var toppsaken på nettsidene til BBC i mange timer onsdag kveld. Foto: Skjermdump BBC

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Nyhetssjef

Dommen, som konkluderte med at soningsregimet innebærerenumenneskelig behandling av Anders Behring Breivik, var hovedoppslag blant annet på nettsidene til CNN, BBC og flere av Tysklands mest seriøse nyhetsorganer.

Også i sosiale medier kokte det. Blant dem som reagerte sterkest, var Ivar Arpi, som er lederskribent i Svenska Dagbladet.

«Breivik vant altså mot den norske staten. Et perverst resultat av artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetskommisjonen om beskyttelse av menneskerettighetene og de grunnleggende frihetene. Han myrdet 77 barn og ungdommer», skrev han på Twitter og Facebook.

«Luksuriøse» soningsforhold trekkes frem

Videre skrev han på Facebook at Behring Breivik bor på i en treroms leilighet med eget treningsstudio og har dataspill.

«Hva mer vil han ha? At nazikompisene skal få komme på overnattingsbesøk? Pressestøtte til Tempelriddernes avis?», skriver svensken.

Det tok ikke lang tid fra dommen i Anders Behring Breivik-saken falt til den var hovedsaken på nettsiden til BBC News, mens den var nummer to på The Guardians. Saken var også toppnyhet i flere av Tysklands mest seriøse nyhetsorganer, som Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung og nyhetsmagasinet Der Spiegel. Også de største avisene i Tysklands største byer og de regionale TV-stasjonene har saken blant sine toppnyheter. Mediene i Østerrike og Sveits viet dommen stor oppmerksomhet.

Les også:

Les også

Eksperter om Breivik-dommen: - Dette er veldig overraskende

New York Times med nyhetsvarsel

Det tok litt lengre tid før amerikanske medier kom på banen. Men dommen ble etterhvert hovedoppslaget på CNN. Og da storavisen The New York Times først publiserte en lengre artikkel, sendte de samtidig ut et såkalt «nyhetsvarsel» til sine lesere. Ingressen lyder slik:

«Anders Behring Breivik, den norske ekstremisten som drepte 77 personer i et bombe— og skyteangrep i 2011, lever under forhold som vil virke luksuriøse etter amerikanske fengselsstandarder: en treroms suite med vinduer og som inkluderer en tredemølle, et kjøleskap, en TV med en DVD-spiller og til og med en Sony Playstation.»

Les Harald Stanghelle:

Les også

Dette er en dom som bør ankes | Harald Stanghelle

Det var mye kritikk rundt pressedekningen av rettssaken:

Les også

  1. Hvis ikke pressen skal dekke Behring Breivik-rettssaken, hva skal pressen dekke da? | Anki Gerhardsen