Facebook-feber

Antall nordmenn i nettsamfunnet har vokst med 2600 prosent de siste fire månedene.

Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen er en av mange nordmenn som har skaffet seg en Facebook-profil den siste tiden.

Facebook er et sosialt nettverk hvor brukerne kommuniserer med venner og kjente ved å opprette sin egen profil der de kan skrive om seg selv, poste bilder og sende beskjeder til andre brukere.

Nettsamfunnet baserer seg på små og store nettverk — alt fra skoler til arbeidsplasser, steder og land, og har hatt en enorm vekst av norske brukere den siste tiden. Facebook opplyser til Forbruker.no at 80.000 av deres brukere har Norge som sin hovedtilknytning. I begynnelsen av 2007 var tallet bare 3000. Det betyr en vekst på svimlende 2600% de siste fire månedene.

Men antall nordmenn på Facebook kan reelt sett være enda større. I nettverket "Norway" er det nå registrert over 114.000 medlemmer og langt fra alle nordmenn melder seg inn i dette nettverket.

Syv prosent

Forskningsinstituttet SINTEF sitter på ferske tall på bruken av nettsamfunn i Norge. De har nylig deltatt i det europeiske forskningsprosjektet Citizen Media der man har sett på bruken av nye medier. Undersøkelsen er ikke offentliggjort ennå, men Forbruker.no har fått vite dette om bruken av Facebook:

- Studiene viser at det er rimelig å anta at 6-7 prosent av de som bruker Internett i Norge, besøker Facebook en gang i uken eller mer, sier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg.

Han vil kun oppgi bruken i prosent og ikke gi noen eksakte tall. TNS Gallup har imidlertid god oversikt over antall nettbrukere i Norge. Tallene fra mars 2007 viser at antall nordmenn som daglig er på nett utgjør 2.560.874 . Tar man utgangspunkt i dette tallet, vil det si at så mange som 179.000 nordmenn kan være innom Facebook en gang i uka eller mer.

0,9 prosent

Tallet bekreftes hos Alexa Internet - som har oversikten over de mest trafikkerte nettstedene i verden. Der står det at 0,9 prosent av Facebooks over 19 millioner brukere er nordmenn. Det vil si rundt 170.000.

Til sammenligning har nettstedene DN.no 210.000 unike ukentlige brukere, Filmweb 171.000 og Hegnar.no 183.000. Norges største nettsted, VG.no, har i uke 16 i år over 2.5 millioner unike brukere.

Norge er det 11. største landet på Facebook. Til sammenlikning er bare 0,4 prosent av brukerne svensker.

— Når vi tenker på at dette opprinnelig er et amerikansk nettsamfunn så er det høye tall, sier Brandtzæg, som skriver doktorgrad om nettopp nettsamfunn.

Han forteller at man har sett en eksplosiv vekst i nettsamfunnene med en "ekstrem tilgang på nye brukere" de siste månedene, og er spent på hva som til slutt vil skje med alle nettsamfunnene og deres brukere.

Medlem mange steder samtidig

— Mange er aktive brukere i flere forskjellige nettsamfunn samtidig, sier Brandtzæg. Norske Nettby og Blink og utenlandske YouTube og MySpace er populære nettsamfunn for nordmenn. Sistnevnte har over 100 millioner brukere.

— Flere eksperter har spådd at noen av disse, for eksempel MySpace vil dø ut, men fortsatt får også MySpace flere nye brukere hver eneste dag, forklarer forskeren.

— Norske Nettby, som ble lansert i oktober i fjor, har allerede over 300.000 brukere. Det er helt vanvittig mange. Det er tydelig at det er et behov for disse stedene. Man ønsker å ha kontakt med folk, være kreativ, formidle ting. Det er noe helt annet enn å se på tv og passivt bli foret med underholdning. I nettsamfunnene er det brukerne som lager innholdet.

I Facebook laster brukerne opp over seks millioner bilder daglig. Ofte er det bilder fra helgens fest som skal deles med venner og kjente, men også hobbyfotografer er aktive brukere. Alle har det til felles at de syns det er gøy å høre hva andre syns om bildene sine.

Les mer om Facebook-eventyret her!

— Utviklingen er at man går mer og mer bort fra vanlig tekstkommunikasjon. Folk vil ha mulighet til å dele bilder, filmer og lydklipp, sier Brandtzæg.

Bare et blaff?

Først og fremst er nettsamfunnene en sosial greie for unge nettbrukere. De chatter, sjekker og studerer

— Det er mest unge som bruker disse nye verktøyene for da er man jo i en fase hvor man har lyst til å bli kjent med nye folk og å utvikle et nettverk. Det er sånn man gjør når man er ung.

— Det blir spennende å se om det bare blir et blaff. Personlig tror jeg det alltid vil være behov for et nettsamfunn i en eller annen form. Et sted hvor man kan treffe venner og kjente og holde seg oppdatert, sier Brandtzæg.