Fare for skogbrann over hele Østlandet fra fredag. «Store områder kan bli berørt».

Meteorologisk institutt har sendt ut et farevarsel for skogbranner som berører Østlandet og deler av Agder.

Onsdag brant det i 3–4 mål med skog i Drangedal, og en rekke andre områder i Sørøst-Norge. Torsdag melder brannvesenet i Sørøst-Norge at alle brannene er slukket, men Meteorologisk institutts farevarsel gjelder fortsatt.

«Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt», skriver Meteorologisk institutt i farevarselet på yr.no.

Vakthavende meteorolog Susana Reuder, hos Meteorologisk institutt, sier at skogbrannfaren trolig vil bli mindre neste uke.

Da er det nemlig meldt mer nedbør.

– Hvis det kommer nedbør av betydning neste uke vil skogbrannfaren avta noe. Men foreløpig er det veldig viktig at folk følger myndighetenes instruksjoner, sier vakthavende meteorolog Susanne Reuder.

Onsdag brant det også flere steder i Sør-Norge, som Aftenposten omtalte da. Men onsdag melder brannvesenet i Sørøst-Norge at alt i deres distrikt er slukket.

Skogbrannvarselet som er sendt ut omfatter Østlandet og deler av Agder. Kart: Meteorologisk institutt.

Først sol, så regn i hele landet

Reuder sier at vi kan forvente ganske høye temperaturer, men det ligger ikke an til noen ny hetebølge slik vi så tendenser til i juli.

– Det blir temperaturer over 20 grader på Østlandet. I Oslo-området kan det bli opp 25, sier hun.

Andre landsdeler har også mye pent vær nå, men flere steder ligger det an til å bli mer regn om noen dager.

I Bergen er det for eksempel meldt sol, noe skyer og pent vær fredag. Men fra lørdag blir det byger. Temperaturene er på det meste 17 grader fredag, og så blir det litt, men ikke mye kaldere i noen dager.
Kirkenes får også sol på fredag. Men på lørdag ser det ut til å bli mer skyer. Temperaturene varierer mellom 12 og 19 grader i uken som kommer i byen.

I Arendal blir det mye sol fredag og lørdag. Fra søndag er det meldt mer skyer, og noen mindre byger gjennom uken. Der er temperaturene minst 20 grader hver dag den neste uken.