Norge

Helsetjenesten ville ta seg inn til en psykisk syk pasient og ba politiet om hjelp flere ganger. Fikk beskjed om å ringe en låsesmed isteden.

Han var så syk at han skulle tvinges til legen, men politiet nektet å hjelpe spesialisthelsetjenesten med å komme seg inn i leiligheten. Etter flere uker prøvde de selv. Da gikk den ubehandlede pasienten til hardt angrep.

Konflikten mellom politiet og helsevesenet får store konsekvenser for klinikk for psykisk helse og avhengige ved Oslo universitetssykehus og de underliggende enhetene som daglig oppsøker psykisk syke pasienter som må tvinges til hjelp.
  • Andreas Bakke Foss
    Andreas Bakke Foss
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

I slutten av september slår bydelsoverlegen det fast: Mannen i 60-årene, som er stor, høy og i god fysisk form, må tvinges inn til legeundersøkelse. Han har kronisk psykose og er innlagt med tvang flere ganger tidligere.

Hans pårørende er bekymret. Han har forårsaket skader der han bor, men han nekter å slippe noen inn. Han er i konflikt med naboene, opplever seg forfulgt og spionert på. Fra nyttår vil han miste leiligheten sin.

Nå står akuttenheten fra Nydalen distriktspsykiatriske senter (DPS) utenfor døren hans. For andre gang på kort tid. De vil ha pasienten med til legen. De har forsøkt å få ham med frivillig. Telefonen går rett på svarer.

Siden de ikke får kontakt med ham, ber helseteamet om hjelp fra politiet. De nekter å hjelpe til, siden mannen ikke har brukt vold før. Politiet ber isteden helsevesenet selv om å bryte seg inn i boligen og få hjelp av en låsesmed til å få opp døren.

Les hele saken med abonnement