Omsider kom nordlyset, noen dager forsinket

Slik så det ut over Vestmarka i Oslo-området natt til torsdag. Antagelig var nordlyset synlig helt til Tyskland, tror romforsker.

Aftenpostens fotograf fanget dette synet på Hosle i Bærum natt til torsdag.

Sist helg var det spådd nordlys over hele landet. Mens fenomenet er vanlig nordpå og da særlig om vinteren når det mørkt, er det langt mer uvanlig i Sør-Norge.

Men det slo ikke til. Solstormen som blir til nordlys, holdt en lavere hastighet enn ventet. Dermed traff den på dagtid og ikke om natten. I tillegg bommet det med Jordens magnetfelt.

Men natt til torsdag var det klarvær og nordlys over Oslo-området. Og nordlyset kom.

Derfor ble det så kraftig

Skalaen som måler styrken til nordlys, går fra 0 til 9. Forsker Pål Brekke ved Norsk romsenter forteller at nattens nordlys var kraftig. Det var en 7-er på skalaen.

– Nordlyset var nok synlig helt ned til Tyskland, skriver han i en e-post.

Nordlyset skyldes eksplosjoner på solen. Nattens nordlys stammet fra en solstorm 2. november. Enorme gasskyer slynges ut i verdensrommet. De bærer med seg et magnetfelt. Når de treffer Jordens magnetfelt, oppstår nordlyset.

Sauejordet på Hosle i Bærum fikk et bakteppe av den sjeldne sorten onsdag kveld.

På veien til Jorden slukte det dessuten en tidligere og tregere solstorm. Slik vokste det seg kraftigere. Det gir ofte et ekstra kraftig nordlys, forklarer Brekke.

– Hastigheten på stormen som traff oss i går, hadde en fart på 3 millioner km/t, og magnetfeltet var også motsatt av Jordens magnetfelt, skriver forskeren.

Dette er gunstig hvis man ønsker nordlys. Han bruker et velkjent eksempel fra leketøyenes verden for å illustrere poenget:

– Dersom magnetfeltet i solstormen har samme retning som Jordens, vil de støte fra hverandre. Akkurat som to Brio-leketog hvor du prøver å koble sammen magneter med samme polaritet. Da skvetter de fra hverandre.

Nattens nordlys var kraftig. Det var en 7-er på skalaen som går fra 0–9.

Kong vinter er på vei

Det er fortsatt plussgrader og høstvær, selv om kalenderen viser november. Inn mot helgen kommer det lavtrykk, og flere steder kan det bli snø eller regn.

– Det blir som om vinteren viser seg frem og gir en forsmak på hva som kommer senere, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det er i Nord-Norge forandringen kommer først. Men også i Trøndelag og Møre og Romsdal vil snøgrensen ligge lavt, ifølge meteorologen.

Men det skal bli kaldere også på Østlandet i helgen.

– Hvis det ikke er gjort tidligere, bør vinterdekkene på før man kjører på veiene denne helgen. Snøen blir liggende langt nede mange plasser, sier meteorologen.