Nett-ambassade: 400.000 kroner

Utenriksminister Carl Bildt åpnet i går en virtuell svensk ambassade. Norge henger langt etter, mener han.

Åpningen av den svenske ambassaden ble feiret med virtuell champagne og smørbrød.

Les også:


Åpningen gjør Sverige til det andre landet i verden med en ambassade i cyberspace, kun slått av Maldivene som åpnet sin ambassade en for en uke siden.

— Jeg synes det passer seg med en svensk ambassade i Second Life. Sverige har vært tidlig ute når det gjelder teknologisk utvikling, og da mener jeg heller på programvare- enn på hardwaresiden. Jeg er sikker på at vi får igjen for dette på flere måter, sa en stolt utenriksminister som selv er aktiv på nett – blant annet med egen blogg.

Bildt ble spurt av norsk journalist om hvor aktiv han er i Second Life:

— Jeg kommer til å besøke det nå og da og jeg forventer å bli invitert til den norske ambassaden når den kommer om noen titalls år, svarte Bildt, ifølge di.se.

Forbruker.no tok kontakt med det norske Utenrikdepartementet for å høre om de har noen planer om en virtuell norsk ambassade.

— Vi har ingen konkrete planer om det, nei, svarte kommunikasjonssjef Anne Lene Sandsten.

Stor markering

Hele verdenspressen var tilstede under åpningen av den svenske ambassaden i virtuelle Washington. Utenriksminister Carl Bildt og det svenske instituttets generaldirektør Olle Wästberg klippet det virtuelle båndet under åpningen som ble overført direkte – både i Second Life og i det virkelige livet.

Her kan du besøke den virtuelle svenske ambassaden.

Den nye ambassadebygningen ligner veldig på den ordentlige ambassaden i Washington og er stappet full av informasjon om Sverige – i form av tekst og bilder. Her kan man blant annet gå på fotoutstilling, kunstutstilling, høre på Sveriges Radio, se på møbler fra Ikea og finne svenske oppskrifter. Les mer om bruken på den svenske ambassadens offisielle nettsider.

Selvsagt ble åpningen behørlig markert med et virtuelt smørgåsbord og virtuell champagne.

Dyr affære

Svenska Institutet har dekket kostnadene i forbindelse med byggingen og har ifølge Aftonbladet.se brukt 400.000 svenske kroner på prosjektet. Og da snakker vi virkelige kroner.

Det høres ut som en sprøtt påfunn, men er ment med fullt alvor. Både Carl Bildt og Olle Wästberg er kjent for sin aktive bruk av Internett og har troen på at den nye ambassaden vil være til det beste for Sverige. Bildt lover å heretter besøke den virtuelle verden oftere, mens Olle sier han fra før er innom rett som det er.

Dette er Second Life

Second Life er en virtuell verden med over 6 millioner innbyggere. Et nedlastbart program lar innbyggerne møte hverandre som tredimensjonale modeller. Second Life kan kalles en avansert form for nettsamfunn, fordi aktiviteten man foretar seg er så lik det man gjør i den virkelige verden. Innbyggere kan utforske nye land, møte andre mennesker, være sosiale og delta i forskjellige gruppeaktiviteter. De kan også skape for eksempel virtuelle eiendommer, slik Sverige har gjort med ambassaden.

Les mer om Second Life på Wikipedia

Hva syns du? Burde Norge også bygge en virtuell ambassade? SI din mening i kommentar-feltet over.

Carl Bildt og Olle Wastberg styrer sine egne virtuelle figurer frem til åpningen av den svenske ambassaden i internett-verdenen Second Life.