Norge

Halvautomatiske skytevåpen som ligner på det som ble brukt i Orlando-terroren, er lovlig å kjøpe i Norge

Snaut 50 halvautomatiske rifler er lovlig å kjøpe i Norge.

Våpen av denne typen ble brukt i terrorangrepene i San Bernardino i California i desember i fjor. Et våpen som ligner ble brukt i Orlando
  • Arild Færaas

RETTELSE: Aftenposten skrev først at det var snakk om et våpen av type AR-15 som ble brukt i terrorangrepet i Orlando. Det meldte flere amerikanske medier. Men det viser seg nå å være feil. Det var et våpen av typen Sig Sauer MCX som gjerningsmannen brukte. Det ligner, men er ikke av samme type som AR-15.

Washington Post skriver at de siste årene har halvautomatiske våpen blitt brukt i stadig økende grad under skytemassakre i USA.

I terroren i Orlando ble 50 mennesker (inkludert gjerningsmannen) ble drept natt til søndag. Våpen av typen AR-15 er blitt brukt i flere andre angrep:

  • San Bernardino i California i fjor hvor 14 ble drept
  • På kinoen i Aurora, Colorado i 2012 hvor 12 ble drept
  • Da 28 ble drept på en barneskole i Newtown i Connecticut.

Denne typen våpen kan avfyre mange skudd på relativt kort tid, og har høy presisjon. Det har også våpenet som ble brukt i Orlando

Våpnene skiller seg fra andre halvautomatiske rifler ved at de ser ut som militære våpen og har pistolgrep, flammedemper og ofte større magasin enn halvautomatiske jaktvåpen.

Orlando-terroristen Omar Mateen kjøpte våpnene han brukte helt lovlig, bare dager før han drepte 50 mennesker.

Slike våpen kan også kjøpes lovlig i Norge.

Et utdatert foto fra sosiale medier av Omar Mateen som drepte 49 mennesker natt til søndag på en nattklubb for homofile.

Nesten 50 godkjente halvautomatiske rifler

Ifølge «forskrift om forbudte skytevåpen og godkjente halvautomatiske skytevåpen» er det 22 typer halvautomatiske rifler som kan brukes til jakt, og 26 typer til øvelses- og konkurranseskyting. Av de 26 sistnevnte typene er to av dem rifler av AR-15 typen.

I tillegg kan halvautomatiske rifler som oppfyller spesifikke krav godkjennes til å være en del av en våpensamling.

Mens det er svært enkelt
å kjøpe slike våpen i de fleste delstater i USA, tar prosessen som regel flere
år i Norge fra man bestemmer seg for å kjøpe et slikt våpen, til søknaden er
innvilget.

Halvautomatiske våpen betyr at det ikke en nødvendig å lade mellom hvert skudd. Det holder å trykke på avtrekkeren for hver gang man skyter.

Helautomatiske våpen, som ikke er lov å kjøpe for privatpersoner i Norge, avfyrer skudd kontinuerlig når avtrekkeren holdes inne.

Les også

  1. Politiet googlet høyreekstremist - så beslagla de våpnene hans

  2. Skytevåpen tok 34.000 amerikanske liv i 2015

Det var på nattklubben Pulse at tidenes verste skytemassakre i USA skjedde.

Dette er kravene

Ståle Alund Svendsen i Politidirektoratet sier at forutsetningen er at våpeneieren er aktivt medlem i en skytterforening tilsluttet et godkjent skytterforbund som har et godkjent program for skyting med det aktuelle våpenet.

I forskrift om forbudte skytevåpen og godkjente halvautomatiske skytevåpen står det at «Tillatelse kan bare gis edruelige og pålitelige personer som har behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen, og som ikke av særlige grunner kan ansees som uskikket til det.»

Det er ikke forskjell i kravene til personlige egenskaper om du skal kjøpe hagle, en vanlig rifle eller en halvautomatisk rifle.

Svendsen bekrefter også at det ikke er noen spesiell oppfølging fra politiets side av våpeneiere som har et våpen som AR-15 oppført på sitt våpeneiere, enn for andre som har registrert for eksempel pistol eller revolver.

Selv om ikke loven setter strengere regler for å kjøpe slike våpen, stiller gjerne skytterforbundenekrav til sine medlemmer.

Oppdatering etter innspill fra lesere:

Selv om det ikke står noe eksplisitt i loven om dette, krever den aktuelle skytterforeningen minimum to år medlemskap før man kan få kjøpe et slikt våpen. Det kreves også en kurs og en viss aktivitet i konkurranse før man får tillatelse til å kjøpe et slikt våpen.

Flere saker om Orlando-terroren under her:

Les mer om

  1. Orlando-terroren
  2. USA