Norge

Slik bør du spare

Ekspertene spår og bommer om børsens utvikling.

(Klikk på bildet for stor versjon.)
  • Forf>

Lei av å bli lurt av feilaktige spådommer om børs og aksjemarked? Til sist vil det uansett være din magefølelse som avgjør hvor du putter sparepengene dine. Fondsekspert Thomas Furuseth i analysebyrået Morningstar råder først og fremst alle til å bli kvitt dyr gjeld, og lage seg en buffer mot uventede kostnader. I tillegg mener han det kan være risikabelt å bare se seg i bakspeilet.— Det er fremtiden som betyr noe for risiko og avkastning, ikke fortiden. Mange norske sparere tror de kan forutsi markedene, og tjene penger på dette. Som regel ender dette i fiasko, sier Furuseth.Han anbefaler fast, månedlig sparing på det varmeste.- For hver måned der man ser at sine andeler faller i verdi, får man kjøpt de nye andelene stadig billigere. Jeg anbefaler derfor fast, månedlig sparing for å redusere risikoen for å gå inn på topp, sier Furuseth.

- Bli kvitt gjeld.

For den lett pessimistiske anbefaler Furuseth de sikreste sparealternativene.- Selv om pengemarkedsfond er relativt sikre, så er det forskjell, blant annet i hva fondsselskapene kjøper. Med fond er man fleksibel for hvor stor risiko og dermed avkastningspotensial man ønsker, også i lavrisikosegmentet, sier han.Til og med for slike spareprodukter har kostnaden innvirkning.- Vær klar over at årlige forvaltningskostnader spiser mye av din avkastning, hvis de blir for høye. Sammenlign fondene mot hverandre på avkastning, men også spesielt på avgifter, sier Furuseth.For de med ønske om litt høyere avkastning, og noe høyere risiko, anbefaler Furuseth obligasjonsfond.- Obligasjoner er utsatt for uforutsette endringer i renten. Ved lang løpetid vil obligasjonsfondene bli mer påvirket enn pengemarkedsfond, og kan dermed gi lavere avkastning i perioder, advarer han.Furuseth mener imidlertid det ofte vil være vanskelig å få høyere avkastning på slike fond enn det man betaler for hus-, bil- og forbrukslån.- Betal derfor ned på lån før man plasserer i denne typen fond. Alternativet bør alltid være i forhold til bankinnskudd, sier han.

Snekre eller ferdigsydd.

For den som ikke tør å ta den store risikoen med sparepengene, men som samtidig er ute etter litt høyere avkastning på pengene, anbefaler Furuseth kombinasjonsfond eller aksjefond. For - Hvis man ønsker å spare selv om man har lån så er alternativene få. Opprett da en spareavtale på aksjefond. Dette vil selvfølgelig øke risikoen i forhold til andre alternativer. Men denne spareformen kan fortsatt ses på som moderat risiko hvis beløpet spart i aksjefond er moderat i forhold til din personlige økonomi, sier Furuseth.Gjeldfrie sparere som har lyst på middels risiko anbefales en kombinasjon av aksjefond og pengemarkedsfond.- Enten kan du velge et ferdigsydd kombinasjonsfond, eller snekre sammen et selv. Snekrer du sammen et selv, må du sjekke at aksjebeholdningene har fornuftig spredning og at fondet er spredt på regioner og sektorer. Det koster litt ekstra tid og energi å følge med, sier Furuseth.Det er betydelige skattemessige ulikheter mellom ferdigsydd og hjemmesnekrede kombinasjonsfond.Selger du et av aksjefondene i den hjemmesnekrede pakken med gevinst, må dette skattes av. Dette gjelder selv om du bare skal stokke om på porteføljen din, og kjøper et annet fond. Du kan trekke fra et skjermingsfradrag. Hvis du kjøper et aktivt, ferdigsydd kombinasjonsfond utløses ikke skatten før du selger deg ut av fondet, selv om forvalterne skifter om på innholdet.- Har kombinasjonsfondet under halvparten plassert i aksjer eller aksjefond, går du glipp av redusert formuesskatt, sier Furuseth.

- Forstå ditt fond.

For den risikovillige anbefales aksjefond.- Over tid vil aksjefond normalt sett ha høyere avkastning enn mange andre plasseringer. Dessuten er de gjennomsiktige og godt regulert. Noen vil kanskje nevne strukturerte produkter, men disse er som regel både dyrere og mindre oversiktlige. De er ofte mer kompliserte og for sære. Dessuten så er det vanskelig og dyrt å komme seg ut av mange av disse produktene, sier Furuseth.- Hva med eiendomsfond?- Eier du allerede hus, og kanskje hytte, kan det være lurt å unngå eiendomsfond. Da får du bedre spredning av risikoen.- Hedgefond er i vinden. Er de gode?- Det blir litt som strukturerte produkter. Ugjennomsiktig, fullt av hemmelighold og dyrt. Strategiene er utallige, og kreativiteten blomstrer, sier Furuseth.Han presiserer at åpenhet er et gode, og anbefaler derfor å velge fond fra forvaltere som er åpne om sine strategier.- Er det noe du ikke forstår ved forvaltningen, bør du stå over. Forsøk gjerne å forstå hva det dreier seg om, men forstår du fortsatt ikke hva forvalteren gjør, velg annet produkt, sier Furuseth.Han mener folk bør ha et bevisst forhold til hva det vil si å spare i aksjefond, og dermed ta høyere risiko, fremfor å ha pengene i banken. Han påpeker at vår velstand avhenger av selskapene våre sparepenger plasseres i.- Man investerer i bedrifter. Hvis himmelen skulle falle ned, så er det kanskje ikke vår sparing i aksjefond vi tenker mest over. Har man tro på at bedrifter vil tjene penger fremover så er det kanskje greit å investere i dem, mener Furuseth.

Fondsekspert Thomas Furuseth i Morningstar.